search
ΠΕΜΠΤΗ 02.05.2024 08:33
MENU CLOSE

Απεργία ΣΕΗ: Μεγάλη συγκέντρωση διαμαρτυρίας στο Σύνταγμα – Τι ζητούν οι άνθρωποι του Πολιτισμού (photos)

02.02.2023 14:11
kallitexnes3

Με τις μεγάλες συγκεντρώσεις διαμαρτυρίας στο Σύνταγμα στην Αθήνα και στο άγαλμα Βενιζέλου στη Θεσσαλονίκη, κορυφώνεται σήμερα η 48ωρη απεργία του ΣΕΗ με τη στήριξη της ΠΟΘΑ.

Αναλυτικότερα, τα αιτήματα των ηθοποιών είναι:

  • Απόσυρση του ΠΔ 85/2022 και υπαγωγή όλων των καλλιτεχνών στη μισθολογική βαθμίδα ΤΕ
  • Ίδρυση Δημόσιου και Δωρεάν Πανεπιστημίου Παραστατικών Τεχνών
  • Μέχρι την ίδρυσή του, οριστική λύση στο ζήτημα των διπλωμάτων μας από το 2003 έως τότε
  • Συλλογικές συμβάσεις στο ελεύθερο θέατρο, τον οπτικοακουστικό τομέα και τα ΔΗΠΕΘΕ
  • Γενναία αύξηση των επιχορηγήσεων του θεάτρου

Συγκέντρωση στη Βουλή

Οι καλλιτέχνες συγκεντρώθηκαν έξω από τη Βουλή διαμαρτυρόμενοι για το Προεδρικό Διάταγμα που οδηγεί στην υποβάθμιση των πτυχίων τους.

Χθες, Τετάρτη και σήμερα, Πέμπτη δεκάδες θέατρα έμειναν κλειστά ενώ πολλοί είναι οι καλλιτέχνες που συμμετέχουν στη διαμαρτυρία με πανό και συνθήματα.

Στο Σύνταγμα έχουν συγκεντρωθεί εργαζόμενοι στον Πολιτισμό από διάφορους κλάδους: Μουσικοί, τραγουδιστές, ηθοποιοί, χορευτές, τεχνικοί, σπουδαστές και μαθητές Καλλιτεχνικών Σχολών και Σχολείων.

Στη συγκέντρωση διαμαρτυρίας συμμετέχουν επίσης το Σωματείο Ελλήνων σκηνοθετών και μέλη του Σωματείου Εργαζομένων Δημοσίων Μουσείων.

Οι καλλιτέχνες είναι αποφασισμένοι να κλιμακώσουν τις κινητοποιήσεις τους αν δεν ικανοποιηθούν τα αιτήματά τους και ακοπεύουν να προχωρήσουν σε νέα απεργία στις 8 Φεβρουαρίου.

Την ίδια ημέρα άλλωστε λήγει και το τελεσίγραφο των καθηγητών της Δραματικής Σχολής του Εθνικού Θεάτρου προς την κυβέρνηση, με το οποίο δηλώνουν ότι θα παραιτηθούν αν δεν δοθεί συγκεκριμένη λύση στο θέμα του επίμαχου Π.Δ.

Σε ανακοίνωση τους αναφέρουν χαρακτηριστικά:

«Στο άγονο περιβάλλον που διαμορφώνει η Κυβέρνηση για την ικανοποίηση των αιτημάτων μας, συνεχίζουμε δυναμικά τις κινητοποιήσεις μας.

Ήδη γνωρίζουμε πως 50 θέατρα σε Αθήνα, Θεσσαλονίκη, Λάρισα και Πάτρα (και άρα σχεδόν διπλάσιες στον αριθμό παραστάσεις που φιλοξενούνται σε αυτά) συμμετέχουν στην απεργία, ενώ στον οπτικοακουστικό τομέα 15 σήριαλ θα σταματήσουν τα γυρίσματα για δύο μέρες.

Στην απεργία συμμετέχουν από χθες και όλοι οι καθηγητές των δραματικών σχολών μετά τη συμμετοχή που ανακοίνωσε χτες το Σωματείο Ανώτερων Ιδιωτικών Σχολών».

Στο πλευρό των καλλιτεχνών είναι η ΑΔΕΔΥ, καθώς και ο Σύλλογος Ελλήνων Αρχαιολόγων (ΣΕΑ), ο Ενιαίος Σύλλογος Υπαλλήλων ΥΠΠΟ, η Πανελλήνια Ένωση Συντηρητών Αρχαιοτήτων (ΠΕΣΑ), ο Πανελλήνιος Σύλλογος Υπαλλήλων Πτυχιούχων Ανώτατης Τεχνολογικής Εκπαίδευσης Υπουργείου Πολιτισμού και ο Σύλλογος Εκτάκτων Αρχαιολόγων (ΣΕΚΑ). 

Διαβάστε επίσης:

Καιρός: Χιόνια στην Αττική το Σαββατοκύριακο «βλέπουν» Μαρουσάκης και Αρναούτογλου – Πρόβλεψη και για χιονοκαταιγίδες (Video)

Φίλιππος Τσιμπόγλου: Πέθανε ο γενικός διευθυντής της Εθνικής Βιβλιοθήκης

Γκίκας Μαγιορκίνης: Ο σκοπός που ήθελα να ασχοληθώ με τα μικρόβια ήταν ο HIV (video)

google_news_icon

Ακολουθήστε το topontiki.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν.

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Το topontiki.gr σέβεται όλες τις απόψεις, αλλά διατηρεί το δικαίωμά του να μην αναρτά υβριστικά σχόλια και διαφημίσεις. Οι χρήστες που παραβιάζουν τους κανόνες συμπεριφοράς θα αποκλείονται. Τα σχόλια απηχούν αποκλειστικά τις απόψεις των αναγνωστών.

ΠΕΜΠΤΗ 02.05.2024 08:33