search
ΠΕΜΠΤΗ 02.05.2024 19:50
MENU CLOSE

Σεισμός στην Τουρκία: Δραματική διάσωση νεαρής γυναίκας από την ΕΜΑΚ – Το «ευχαριστώ» της στους Έλληνες διασώστες (Video)

08.02.2023 19:01
emak-tourkia-112-new

Δραματικές διαστάσεις πήραν οι προσπάθειες των μελών της ελληνικής αποστολής στην Τουρκία, που για έξι ώρες έδωσαν μάχη να ανασύρουν μια νεαρή γυναίκα, την Αϊρίν, που εντοπίστηκε ζωντανή στα συντρίμμια ενός κτιρίου στην πόλη Χατάι στην Τουρκία.

Η επιχείρηση διάσωσης της νεαρής ολοκληρώθηκε με επιτυχία. Ύστερα από επιχείρηση που διήρκησε πάνω από έξι ώρες οι Έλληνες διασώστες κατάφεραν να ανασύρουν τη νεαρή Αϊρίν, η οποία είχε εγκλωβιστεί για πάνω από 48 ώρες κάτω από τσιμεντένιο δοκάρι. Την κοπέλα μετά τη διάσωση την παρέλαβε ασθενοφόρο.

Οι Έλληνες άνδρες της ΕΜΑΚ, άκουσαν φωνή κατά τη διάρκεια της έρευνας στα ερείπια του συγκεκριμένου κτιρίου και με πραγματική αυτοθυσία, καθώς κατά την διάρκεια της επιχείρησης έγιναν και δύο ισχυροί μετασεισμοί, κατάφεραν να φτάσουν στο σημείο, όπου αρχικά πίστεψαν ότι ζωντανό ήταν ένα μικρό παιδί που ήταν κάτω από σώμα της άψυχης μητέρας του.

Τελικά διαπιστώθηκε ότι το παιδάκι ήταν δυστυχώς χωρίς τις αισθήσεις του, ενώ η φωνή ήταν της νεαρής κοπέλας, που ήταν παγιδευμένη κάτω από ένα τσιμεντένιο δοκάρι, πίσω από τους άλλους δύο νεκρούς.

Οι Έλληνες διασώστες έφτασαν κοντά της και για ώρες της κρατούσαν το χέρι και της έδιναν κουράγιο. Ταυτόχρονα προσπαθούν να κόψουν σιγά σιγά το δοκάρι, ενώ νωρίτερα προχώρησαν στην μακάβρια ενέργεια να απομακρύνουν το άψυχο σώμα του παιδιού για να ανοίξουν χώρο. Όπως είπε στον Σκάι ο εκπρόσωπος της Πυροσβεστικής, Γιάννης Αρτοποιός, η κοπέλα είχε «γαντζωθεί» από το χέρι του Έλληνα Πυροσβέστη, κρατώντας ταυτόχρονα την ελπίδα της να βγει από τα ερείπια, σχεδόν 48 ώρες μετά τον ισχυρό σεισμό.

Δείτε τη διάσωση:

Η νεαρή γυναίκα, προκειμένου να απεγκλωβιστεί, ζήτησε να ακρωτηριάσουν το πόδι της. Τελικά τα κατάφερε, χωρίς να ακρωτηριαστεί το πόδι της.

«Της δώσαμε το χέρι για ψυχολογική υποστήριξη» δηλώνει χαρακτηριστικά στον ΣΚΑΙ ο εκπρόσωπος Τύπου της Πυροσβεστικής.

Επισημαίνει, δε, ότι μετά τον απεγκλωβισμό δόθηκε στη γυναίκα νερό και φαγητό. «Μας ευχαρίστησε» συμπληρώνει ο κ.Αρτοποιός.

Η ταλαιπωρημένη Αϊρίν βρισκόταν σε βάθος 10 με 15 μέτρα. Ο εκπρόσωπος Τύπου της Πυροσβεστικής, όμως, είχε εκφράσει την ασιόδοξη εκτίμησή του ότι η γυναίκα θα έβγαινε ζωντανή.

Η ελληνική ομάδα έχει καταφέρει να ανασύρει 10 άτομα, 5 ζωντανά και 5 νεκρά, κατά την διάρκεια των επιχειρήσεων της στα ερείπια των κτηρίων της πόλης Χατάι στην Τουρκία.

Συγκεκριμένα όπως ανακοίνωσε η Πυροσβεστική από χθες (7/2) το πρωί που ξεκίνησε να επιχειρεί η ελληνική αποστολή και μέχρι αυτή την ώρα έχουν απεγκλωβιστεί ζωντανά πέντε άτομα ως κάτωθι:

– ένας άνδρας 50 ετών περίπου (07-02-2023)

– ένα ανήλικο κορίτσι 9 ετών περίπου (07-02-2023)

– ένα ανήλικο κορίτσι 7 ετών περίπου (07-02-2023)

– ένα αγόρι 17 ετών περίπου (08-02-2023) και

– μια γυναίκα 20 ετών περίπου (08-02-2023)

ενώ, έχουν ανασυρθεί νεκρά πέντε άτομα ως κάτωθι:

– ένα ανήλικο κορίτσι τριών ετών περίπου (07-02-2023)

– ένας άνδρας 40 ετών περίπου (08-02-2023)

– ένα αγόρι 17 ετών περίπου (08-02-2023)

– ένα βρέφος τεσσάρων μηνών περίπου (08-02-2023) και

– μία γυναίκα 30 ετών περίπου (08-02-2023)

Εντωμεταξύ, αναχώρησε η δεύτερη ομάδα της ΕΜΑΚ από Θεσσαλονίκη που θα ενισχύσει την ελληνική αποστολή στην πόλη Χατάι της Τουρκίας, όπου επιχειρεί για την ανάσυρση εγκλωβισμένων από τα ερείπια των κτιρίων.

Σημειώνεται ότι η ομάδα της Β’ ΕΜΑΚ είχε αναχωρήσει το μεσημέρι από τη Θεσσαλονίκη με στρατιωτικό αεροσκάφος C 130 το οποίο όμως παρουσίασε τεχνικό πρόβλημα και επέστρεψε στην Ελευσίνα. Η ομάδα αναχώρησε τελικά με άλλο στρατιωτικό αεροσκάφος που θα προσγειωθεί στα Άδανα.

Υπενθυμίζεται ότι η ομάδα ενίσχυσης της ελληνικής αποστολής αποτελείται από 15 διασώστες της ΕΜΑΚ, έναν εκπαιδευμένο σκύλο και δύο οχήματα, ενώ συνοδεύονται από τρία άτομα του ΕΚΑΒ και έναν αξιωματικό μηχανικού του Πυροσβεστικού Σώματος.

Συνολικά με τη δεύτερη ομάδα η ελληνική αποστολή θα αποτελείται συνολικά από 36 στελέχη της ΕΜΑΚ, 8 γιατρούς και νοσηλευτές του ΕΚΑΒ, δύο αξιωματικούς πολιτικούς μηχανικούς, 3 εκπαιδευμένους σκύλους, ενώ στην αποστολή συμμετέχει και ο πρόεδρος του ΟΑΣΠ Ευθύμιος Λέκκας.

Ο απολογισμός των θυμάτων του σεισμού που έπληξε τη Δευτέρα την Τουρκία και τη Συρία ξεπέρασε τους 11.700 νεκρούς, σύμφωνα με τα νεότερα επίσημα στοιχεία από αξιωματούχους και γιατρούς.

Ειδικότερα, ο αριθμός των νεκρών στην Τουρκία έφθασε τους 9.057, ενώ στη Συρία έχουν ανασυρθεί 2.662 νεκροί από τα χαλάσματα.

Διαβάστε επίσης:

Τουρκία – Συρία: Αυτοί είναι οι 10 φονικότεροι σεισμοί του 21ου αιώνα (videos)

Συγκλονιστικές στιγμές στη Συρία: Απεγκλώβισαν οικογένεια από συντρίμμια, ξέσπασαν σε ζητωκραυγές οι διασώστες – Πάνω από 11.000 οι νεκροί

Politico: Προσφορά «μαμούθ» από τη Σαουδική Αραβία στην Ελλάδα για «εξαγορά» του Παγκοσμίου Κυπέλλου – Η απάντηση Αυγενάκη

google_news_icon

Ακολουθήστε το topontiki.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν.

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Το topontiki.gr σέβεται όλες τις απόψεις, αλλά διατηρεί το δικαίωμά του να μην αναρτά υβριστικά σχόλια και διαφημίσεις. Οι χρήστες που παραβιάζουν τους κανόνες συμπεριφοράς θα αποκλείονται. Τα σχόλια απηχούν αποκλειστικά τις απόψεις των αναγνωστών.

ΠΕΜΠΤΗ 02.05.2024 19:50