search
ΤΕΤΑΡΤΗ 22.05.2024 10:35
MENU CLOSE

Συνολάκης: «Είμαστε στο “παράθυρο” του αιώνα για σεισμό 8,5 Ρίχτερ στο ελληνικό τόξο» (video)

10.02.2023 10:43
synolakis_1002_new

«Μπορεί να δούμε σεισμό 8.5 Ρίχτερ στο ελληνικό τόξο», τόνισε σε δηλώσεις του ο ακαδημαϊκός καθηγητής Φυσικών Καταστροφών, Κωνσταντίνος Συνολάκης, με αφορμή τον καταστροφικό σεισμό σε Τουρκία – Συρία.

«Το ελληνικό τόξο είναι μία μεγάλη σεισμική ζώνη που ξεκινάει νότια από τη Ρόδο, πηγαίνει νότια κάτω από την Κρήτη, πηγαίνει δυτικά από την Πελοπόννησο και ανεβαίνει δυτικά από τα Επτάνησα και φτάνει σχεδόν μέχρι την Αδριατική.

Αυτό είναι ένα τεκτονικό σύνορο, το οποίο έχει κάνει στο παρελθόν πολύ μεγάλους σεισμούς, 8,5 Ρίχτερ, τουλάχιστον δύο από αυτούς τους γνωρίζουμε. Ο σεισμός του 365 μ.Χ. που ήταν στη δυτική Κρήτη, ανέβασε το νησί κατά 10 μέτρα. Αυτός ο σεισμός δημιούργησε ένα τεράστιο τσουνάμι, το οποίο κατέστρεψε την ελληνιστική Αλεξάνδρεια. Ξανακαταστρέφεται η Αλεξάνδρεια το 1303, πάλι μετά από έναν μεγάλο σεισμό στην Κρήτη, μεγέθους περίπου 8,5, ο οποίος είναι κάπου έξω από το Ηράκλειο.

Έχουμε δύο πάρα πολύ μεγάλους σεισμούς σε ιστορικούς χρόνους και βγαίνει το συμπέρασμα ότι τέτοιοι σεισμοί γίνονται περίπου κάθε 600 με 800 χρόνια. Επειδή ο τελευταίος σεισμός έγινε το 1303, γεννιέται το ερώτημα, επειδή είμαστε στην εκατονταετία που τηρουμένων των αναλογιών θα δούμε έναν τέτοιο μεγάλο σεισμό κάπου στο ελληνικό τόξο.

Καταρχάς, το ελληνικό τόξο είναι υποθαλάσσια ζώνη. Ωστόσο, όταν έχεις έναν σεισμό τέτοιου μεγέθους, έστω και σε απόσταση 30 χλμ. από την ακτή, προφανώς θα έχεις πάρα πολύ ισχυρές σεισμικές δονήσεις. Έναν σεισμό 8,5 Ρίχτερ στο ελληνικό τόξο, θα τον αισθανθούμε στην Αθήνα, Μπορεί να μην πέσουν κτίσματα, αλλά θα τον αισθανθούμε», είπε, μιλώντας στο Action 24.

Διαβάστε επίσης:

Νύχτα τρόμου για ζευγάρι στο Πόρτο Ράφτη – Ληστές «μπούκαραν» με μαχαίρι στο σπίτι

Βόλος: «Μου χτυπούσε το κεφάλι στο πάτωμα» – Σοκάρει η καταγγελία γυναίκας για τον σύζυγό της

Συγκλονίζει η κόρη των δύο Ελλήνων που αγνοούνται μετό τον σεισμό στην Τουρκία – «Από τη Δευτέρα τους ψάχνω» (Video)

google_news_icon

Ακολουθήστε το topontiki.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν.

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Το topontiki.gr σέβεται όλες τις απόψεις, αλλά διατηρεί το δικαίωμά του να μην αναρτά υβριστικά σχόλια και διαφημίσεις. Οι χρήστες που παραβιάζουν τους κανόνες συμπεριφοράς θα αποκλείονται. Τα σχόλια απηχούν αποκλειστικά τις απόψεις των αναγνωστών.

ΤΕΤΑΡΤΗ 22.05.2024 10:32