search
ΣΑΒΒΑΤΟ 11.05.2024 10:14
MENU CLOSE

Μια χώρα σ’ ένα ανάκτορο κλεισμένη…

Δημοσιεύτηκε στο ΠΟΝΤΙΚΙ

τεύχος 2268
9/2/2023
11.02.2023 06:00
gerasimidoy-new

Το «Ανάκτορο στην Άνω Τούμπα», του Παναγιώτη Μέντη με την Ελένη Γερασιμίδου, είναι μια παράσταση που περιμένω μ’ ανυπομονησία.

Πρόεδρος της Εταιρείας Ελλήνων Θεατρικών Συγγραφέων κι ένας από τους πιο σημαντικούς δημιουργούς των τελευταίων 35 χρόνων ο Μέντης, καταπιάνεται με την ιστορία του τόπου, με τη μετανάστευση, τον ξεριζωμό, τη λαχτάρα για ένα λιμάνι, ένα καταφύγιο, ένα κεραμίδι.

Το έργο. Στην ιστορία που κρύβει το «Ανάκτορο στην Άνω Τούμπα», τρεις γενιές καταθέτουν τις οικονομίες και τη λαχτάρα για να κτιστεί. Πόλεμοι και ανακατατάξεις και ανταλλαγές πληθυσμών θα φέρουν την πρώτη γενιά στις προσφυγικές γειτονιές της Θεσσαλονίκης. Μα οι συνθήκες που φέρνει απροειδοποίητα η ζωή θα φέρνουν πάντα στο προσκήνιο την επανάληψη της φυγής. Θα κτιστεί το «Ανάκτορο» της λαχτάρας τους, μα δεν θα υπάρχει ποτέ ο χρόνος να το χαρούνε. Να περπατήσουν στα δωμάτιά του, να απολαύσουν τη βεράντα του. Η τελευταία βασίλισσά του, η «Ελληνογερμανίδα» για τους περίοικους, κυρία Αγάπη – που γράφτηκε για την Ελένη Γερασιμίδου –, με γέλιο και με κατανόηση ακόμα και μπροστά στα δύσκολα μας ξεναγεί στο μικρό παλάτι της, ανοίγοντας πόρτες και παράθυρα στην ιστορία μιας πόλης και μιας χώρας.

Μας λέει ο συγγραφέας. Η κυρία Αγάπη απαιτούσε καθημερινά να γίνει ρόλος και να τη ζωντανέψει στη σκηνή η Ελένη. Έτσι κι έγινε! Η κυρία Αγάπη ξεκίνησε ως έμπνευση και γράφτηκε στη συνέχεια για την Ελένη Γερασιμίδου. Ο τίτλος του έργου έπαιζε πάντα με δυο εκδοχές: «Το Ανάκτορο στην Άνω Τούμπα» – αφού εκεί είναι κτισμένο – ή «Το Ανάκτορο της Αγάπης». Αυτό το «Ανάκτορο» είναι η λαχτάρα του νόστου, η απόδειξη του αγώνα ζωής του εκπατρισμένου. Η ηρωίδα, κοιτώντας πίσω, στον χρόνο που την έκανε από παιδί γυναίκα, και στη συνέχεια, βλέποντας μπροστά, στα χρόνια που έγινε μητέρα και απόκτησε παιδιά κι εγγόνια, θέλει κάπου να βρει ένα στέρεο καρφί να κρεμάσει τα ημερολόγια με τα όνειρα της ζωής της.

* Η παράσταση θα κάνει πρεμιέρα στις 18 και 19 Φεβρουαρίου στο Θέατρο Από Κοινού της οδού Ευπατριδών στο Γκάζι και θα παίζεται Σάββατο και Κυριακή. Σκηνοθεσία: Αγγελική Ξένου. Σκηνικό – κοστούμια: Κώστας Βελινόπουλος.

Διαβάστε επίσης:

Πέθανε ο σκηνοθέτης Κάρλος Σάουρα (Photos/Videos)

«Air»: Πώς ο Μάικλ Τζόρνταν «έσωσε» και «απογείωσε» τη Nike – Το πρώτο trailer της ταινίας (photos/video)

Μια παράσταση με αφορμή τη Σμύρνη…

google_news_icon

Ακολουθήστε το topontiki.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν.

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Το topontiki.gr σέβεται όλες τις απόψεις, αλλά διατηρεί το δικαίωμά του να μην αναρτά υβριστικά σχόλια και διαφημίσεις. Οι χρήστες που παραβιάζουν τους κανόνες συμπεριφοράς θα αποκλείονται. Τα σχόλια απηχούν αποκλειστικά τις απόψεις των αναγνωστών.

ΣΑΒΒΑΤΟ 11.05.2024 10:14