search
ΤΡΙΤΗ 07.05.2024 10:35
MENU CLOSE

ΗΠΑ: Τι συμβαίνει με τα «ιπτάμενα αντικείμενα» – «Μπαλόνια – κατάσκοποι ή… UFO»; (videos)

13.02.2023 12:06
balloon_usa_1200-700_new

Και τέταρτο ιπτάμενο αντικείμενο, πιθανώς άλλο ένα μπαλόνι, καταρρίφθηκε κατόπιν εντολής του προέδρου Μπάιντεν πριν από λίγες ώρες, καθώς πετούσε στον ουρανό της βόρειας Αμερικής.

Το τελευταίο ιπτάμενο αντικείμενο που καταρρίφθηκε πετούσε στα 6.100 μέτρα από την επιφάνεια του εδάφους και μπορούσε να προκαλέσει προβλήματα στις αεροπορικές συγκοινωνίες στην περιοχή, λένε Αμερικανοί αξιωματούχοι.

Εκείνο που προκύπτει ως ερώτημα και δεν έχει απαντηθεί με βεβαιότητα είναι πώς αυτά τα αντικείμενα παραμένουν στον αέρα.

Αμερικανός αξιωματικός τον οποίον επικαλείται το BBC λέει πως ίσως είναι μπαλόνια «με κάποιο τύπο αερίου», ή διαθέτουν «ένα είδος συστήματος πρόωσης». Πάντως για να πυκνώσει το μυστήριο, ο αξιωματικός αυτός δεν απέκλεισε το ενδεχόμενο τα μπαλόνια αυτά να προέρχονται από κάπου εκτός του πλανήτη μας.

Το τελευταίο αντικείμενο που καταρρίφθηκε από πύραυλο που εκτοξεύτηκε από F-16, στα αμερικανο-καναδικά σύνορα, περιγράφεται από αξιωματούχους του Πενταγώνου ως ένα μη επανδρωμένο «οκτάγωνο κατασκεύασμα».

Ο στρατηγός Γκλεν Βαν Χερτσκ, επικεφαλής της Βόρειας Διοίκησης των ΗΠΑ δήλωσε ότι δεν υπάρχει καμία ένδειξη απειλής. «Δεν θα τα κατηγοριοποιήσω ως μπαλόνια. Τα αποκαλούμε αντικείμενα», είπε, προσθέτοντας: «Αυτό που βλέπουμε είναι πολύ, πολύ μικρά αντικείμενα που παράγουν πολύ, πολύ χαμηλό ίχνος στα ραντάρ».

Ερωτηθείς αν πρόκειται για αντικείμενα  που προέρχονται από κάπου εκτός της Γης ο στρατηγός Χερτσκ είπε: «Αφήνω τις υπηρεσίες κατασκοπείας και αντικατασκοπείας να διαπιστώσουν τι είναι. Εγώ δεν έχω αποκλείσει τίποτα αυτή τη στιγμή».

Το χρονικό των «μπαλονιών»

Στις 4 Φεβρουαρίου καταρρίφθηκε ανοικτά των ακτών της Νότιας Καρολίνας ένα μπαλόνι που υπάρχουν υποψίες πως ήταν κινεζικό κατασκοπευτικό, αφού πετούσε τέσσερις μέρες πάνω από τις ΗΠΑ. Αξιωματούχοι είπαν πως ξεκίνησε από την Κίνα και σκοπός της πτήσης ήταν η συλλογή πληροφοριών από ευαίσθητες εγκαταστάσεις. Το μπαλόνι αυτό είχε ύψος 60 μέτρων και ήταν εξοπλισμένο με πολλές κεραίες, ηλιακούς συλλέκτες και εξοπλισμό ικανό να προκαλέσει παρεμβολές στις τηλεπικοινωνίες.

Η Κίνα αρνήθηκε ότι το μπαλόνι ήταν κατασκοπευτικό και υποστήριξε ότι ήταν για μετεωρολογικές έρευνες, αλλά το επεισόδιο προκάλεσε ένταση στις σινο-αμερικανικές σχέσεις.

Την Κυριακή αξιωματούχος του αμερικανικού Πενταγώνου δήλωσε ότι οι ΗΠΑ επικοινώνησαν με το Πεκίνο σχετικά με αυτό το πρώτο ιπτάμενο αντικείμενο, αλλά δεν είναι σαφές τι συζητήθηκε.

Μετά από αυτό το πρώτο περιστατικό αμερικανικά μαχητικά έχουν καταρρίψει άλλα τρία αντικείμενα που πετούσαν σε μεγάλα ύψη.

Την Παρασκευή, 10 Φεβρουαρίου, ο πρόεδρος Μπάιντεν έδωσε εντολή για την κατάρριψη ενός αντικειμένου πάνω από τη βόρεια Αλάσκα. Το αντικείμενο αυτό δεν είχε κάποιο σύστημα πρόωσης ή ελέγχου. Είχε μέγεθος μικρού αυτοκινήτου και πετούσε στα 12.000 μέτρα από την επιφάνεια του εδάφους.

Το Σάββατο, 11 Φεβρουαρίου, άλλο ένα παρόμοιο αντικείμενο καταρρίφθηκε καθώς πετούσε πάνω από το Γιούκον, στον βορειοδυτικό Καναδά. Περιγράφεται ως ένα κυλινδρικό αντικείμενο, μικρότερο από το πρώτο μπαλόνι.

Αμερικανοί και Καναδοί προσπαθούν να συλλέξουν τα συντρίμμια, αλλά η έρευνα στην Αλάσκα είναι εξαιρετικά δύσκολη λόγω των καιρικών συνθηκών.

«Αυτά τα αντικείμενα δε μοιάζουν και είναι πολύ μικρότερα από το μπαλόνι (της 4ης Φεβρουαρίου) και δεν θα τα χαρακτηρίσουμε οριστικά  μέχρι να συλλέξουμε τα συντρίμμια», δήλωσε εκπρόσωπος του Λευκού Οίκου.

Το περασμένο 24ωρο αμερικανικά τζετ κατέρριψαν και τέταρτο αντικείμενο κοντά στη Λίμνη Χιούρον, «μετά από μεγάλη προσοχή».

Σε εγρήγορση και το Λονδίνο

Υψηλόβαθμος αξιωματούχος δήλωσε στο ABC News ότι τα τελευταία τρία αντικείμενα που καταρρίφθηκαν έμοιαζαν με μετεωρολογικές συσκευές και όχι με κατασκοπευτικό όργανο.

Την ίδια ώρα στο Λονδίνο ο υπουργός Άμυνας, Μπεν Ουάλας δήλωσε ότι η Βρετανία θα αναθεωρήσει κάποια πράγματα για την ασφάλεια, μετά από αυτά τα περιστατικά στις ΗΠΑ και τον Καναδά.

«Αυτές οι εξελίξεις είναι ένδειξη για το πώς αλλάζει προς τα χειρότερα η παγκόσμια εικόνα των απειλών», δήλωσε ο Μπεν Ουάλας.

Διαβάστε επίσης:

Σεισμός στην Τουρκία: Τρόμος από μετασεισμό – Διασώστες πηδούν από το παράθυρο (Video)

Τουρκία: Συνεχίζονται τα «θαύματα» στα συντρίμμια – Συγκλονιστικές εικόνες από νέες διασώσεις (videos)

Σεισμός σε Τουρκία – Συρία: Ξεπέρασαν τις 34.000 οι νεκροί – Σβήνουν οι ελπίδες για επιζώντες (Videos)

google_news_icon

Ακολουθήστε το topontiki.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν.

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Το topontiki.gr σέβεται όλες τις απόψεις, αλλά διατηρεί το δικαίωμά του να μην αναρτά υβριστικά σχόλια και διαφημίσεις. Οι χρήστες που παραβιάζουν τους κανόνες συμπεριφοράς θα αποκλείονται. Τα σχόλια απηχούν αποκλειστικά τις απόψεις των αναγνωστών.

ΤΡΙΤΗ 07.05.2024 10:33