search
ΤΡΙΤΗ 07.05.2024 22:55
MENU CLOSE

Σεισμός σε Τουρκία – Συρία: Ο εγκέλαδος ισοπεδώνει πόλεις και οικονομία – Σχεδόν 36.000 οι νεκροί

13.02.2023 16:05
tourkia-seismos-12-new

Τους 35.943 έφτασαν ο νεκροί στην Τουρκία και τη Συρία από τους δύο ισχυρούς σεισμούς της προηγούμενης Δευτέρας, σύμφωνα με τους πιο πρόσφατους απολογισμούς.

Από τον σεισμό των 7,8 βαθμών 31.643 άνθρωποι έχασαν τη ζωή τους στην Τουρκία, όπως ανακοίνωσε σήμερα η υπηρεσία Διαχείρισης Καταστροφών και Έκτακτων Καταστάσεων (AFAD).

Σχεδόν 155.400 σκηνές έχουν στηθεί για τους επιζώντες, ανέφερε η AFAD. 

Στη βορειοδυτική Συρία ο αριθμός των θυμάτων ανέρχεται σήμερα σε 4.300 σύμφωνα με αξιωματούχους του ΟΗΕ.

Ο ΟΗΕ προειδοποίησε ότι ο τελικός αριθμός των νεκρών από τον σεισμό είναι πιθανό να είναι υπερδιπλάσιος.

Μετρώντας το χρόνο αντίστροφα μετά τους φονικούς σεισμούς, διασώστες από όλο τον κόσμο συνεχίζουν τις προσπάθειές τους να βρουν ίχνη ζωής κάτω από τα χαλάσματα με την ελπίδα να μη χάνεται μέχρι την τελευταία στιγμή.

Τρεις γυναίκες και ένας άνδρας έχουν διασωθεί 175 με 178 ώρες μετά τους σεισμούς σε Χατάι και Αντιγιαμάν, ενισχύοντας τις προσπάθειες διάσωσης.

Ο Οργανισμός Ηνωμένων Εθνών δήλωσε πάντως ότι οι επιχειρήσεις διάσωσης στην Τουρκία και τη Συρία «φθάνουν στο τέλος τους», με το επίκεντρο να στρέφεται στη φροντίδα των επιζώντων.

Οι σεισμοί μεγέθους 7,8 και 7,7 βαθμών, με επίκεντρο την επαρχία Καχραμανμαράς, έχουν επηρεάσει περίπου 13 εκατομμύρια ανθρώπους σε 10 τουρκικές επαρχίες που κηρύχθηκαν σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης. 

Πρωτοφανείς είναι οι δυνάμεις διάσωσης και βοήθειας που έχουν κινητοποιηθεί στις σεισμόπληκτες περιοχές: πρόκειται για προσωπικό 233.320 ατόμων,  12.322 οχήματα, 291 αεροσκάφη, 24 σκάφη και 2.552 προσωπικό ψυχολογικής υποστήριξης. 

Περισσότεροι από 158.000 άνθρωποι έχουν εγκαταλείψει τις περιοχές που επλήγησαν από τον σεισμό μέχρι στιγμής, ανέφερε η AFAD.

Συλλήψεις για τις καταρρεύσεις κτιρίων

Την ίδια στιγμή, συλλήψεις πραγματοποιούνται στην Τουρκία μετά τους δύο μεγάλους σεισμούς. Έχουν εκδοθεί 113 εντάλματα σύλληψης για τις κακοτεχνίες στα κτήρια που κατέρρευσαν.

Ο Ναζμί Τοσούν, επόπτης κατασκευής και τεχνικός αντιπρόσωπος του συγκροτήματος Emre Apartment που καταστράφηκε στην επαρχία Γκαζιαντέπ, συνελήφθη σήμερα το πρωί στην Κωνσταντινούπολη.

Η αστυνομία συνέλαβε στην κατεχόμενη βόρεια Κύπρο τον Χασάν Αλπαργκούν αφού μερικά κτίρια που είχαν οικοδομηθεί από την κατασκευαστική εταιρεία του κατέρρευσαν το σαββατοκύριακο στη νότια επαρχία των Αδάνων, σύμφωνα με δυνάμεις ασφαλείας.

Ο εργολάβος Ιμπραήμ Μουσταφά Ουντσούογλου συνελήφθη στην Κωνσταντινούπολη αφού διαπιστώθηκε αμέλεια έπειτα από τεχνική εξέταση των ερειπίων κτιρίου διαμερισμάτων στην επαρχία Γκαζιαντέπ.

Η αστυνομία της Κωνσταντινούπολης συνέλαβε έναν άλλο εργολάβο, τον Μεχμέτ Ερτάν Ακάι, αφού κτίριο που είχε οικοδομήσει κατέρρευσε στη διάρκεια του σεισμού στην Γκαζιαντέπ.

Εισαγγελείς εξέδωσαν ένταλμα σύλληψης του Ακάι με κατηγορίες για ανθρωποκτονία εξ αμελείας και παραβιάσεις του οικοδομικού κανονισμού.

Ο Μεχμέτ Γιασάρ Τσοσκούν, ο εργολάβος ενός μεγάλου κτιρίου κατοικιών που κατέρρευσε στην επαρχία Χατάι, συνελήφθη επίσης το Σάββατο.

Νωρίτερα δυνάμεις ασφαλείας είχαν θέσει υπό κράτηση τον Τσοσκούν στο αεροδρόμιο της Κωνσταντινούπολης ενώ ετοιμαζόταν να εγκαταλείψει την Τουρκία και να μεταβεί στο Μαυροβούνιο.

Ο Τσοσκούν υποστήριξε πως δεν γνωρίζει γιατί καταστράφηκε το κτίριο και ότι το ταξίδι του στο Μαυροβούνιο δεν είχε καμιά σχέση με την κατάρρευση του κτιρίου.

Ο σεισμός ενδέχεται να κοστίσει έως 84 δισ. δολ.

Ο χειρότερος σεισμός στην Τουρκία μέσα σε έναν αιώνα άφησε πίσω του καταστροφές που μπορεί να κοστίσουν στην Άγκυρα μέχρι 84,1 δισ. δολάρια, σύμφωνα με τις εκτιμήσεις επιχειρηματικής οργάνωσης, ενώ κυβερνητικός αξιωματούχος είπε ότι το ποσό θα ξεπεράσει τα 50 δισ. δολάρια.

Ο απολογισμός των θανάτων στην Τουρκία και τη Συρία από τον σεισμό 7,8 βαθμών της περασμένης Δευτέρας θεωρείται βέβαιο πως θα αυξηθεί, καθώς το επίκεντρο της απόκρισης μετατέθηκε από τη διάσωση επιζώντων, που είχαν παγιδευτεί κάτω από τα ερείπια, στην παροχή στέγης, τροφής και ψυχολογικής φροντίδας.

Έκθεση που δημοσιεύθηκε το Σαββατοκύριακο από την Τουρκική Συνομοσπονδία Επιχειρήσεων τοποθετεί το κόστος των ζημιών στα 84,1 δισ. δολάρια – 70,8 δισ. από τις επισκευές χιλιάδων κατοικιών, 10,4 δισ. από την απώλεια εθνικού εισοδήματος και 2,9 δισ. από την απώλεια εργάσιμων ημερών.

Αναφέρει πως το κύριο κόστος θα αφορά την ανοικοδόμηση κατοικιών, γραμμών μεταφοράς ηλεκτρικής ενέργειας και υποδομών, και κάλυψη των βραχυπρόθεσμων, μεσοπρόθεσμων και μακροπρόθεσμων αναγκών στέγασης εκατοντάδων χιλιάδων αστέγων.

Ο πρόεδρος Ταγίπ Ερντογάν έχει πει πως το κράτος θα συμπληρώσει την ανοικοδόμηση σπιτιών μέσα σε ένα χρόνο και πως η κυβέρνηση ετοιμάζει ένα πρόγραμμα για να “κάνει τη χώρα να σηκωθεί ξανά”.

Περίπου 13,4 εκατ. άνθρωποι ζουν στις δέκα επαρχίες που επλήγησαν από τον σεισμό, ή το 15% του πληθυσμού της Τουρκίας, και παράγουν σχεδόν το 10% του ΑΕΠ.

Ο αντίκτυπος του σεισμού στο ακαθάριστο εγχώριο προϊόν δεν είναι πιθανό να ανακοινωθεί όπως συνέβη μετά τον σεισμό του 1999 στη βορειοδυτική Τουρκία, που έπληξε τη βιομηχανική ενδοχώρα, δήλωσε ο εκτελεστικός διευθυντής του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου Μαχμούντ Μοχιελντίν στο περιθώριο του Arab Fiscal Forum χθες Κυριακή.

Ο Μοχιελντίν πρόσθεσε πως, μετά τις αρχικές επιπτώσεις που θα φανούν τους επόμενους μήνες, οι επενδύσεις του δημόσιου και του ιδιωτικού τομέα στην ανοικοδόμηση θα μπορούσαν να οδηγήσουν σε αύξηση του ΑΕΠ.

Ωστόσο οικονομολόγοι και αξιωματούχοι εκτιμούν πως ο σεισμός θα μειώσει την οικονομική ανάπτυξη μέχρι δύο ποσοστιαίες μονάδες φέτος.

Η κυβέρνηση προβλέπει ανάπτυξη 5% το 2022 και εκτιμούσε ότι θα έφθανε το 5,5% το 2023 πριν από τον σεισμό.

Στην Τουρκία αναμένεται να διεξαχθούν προεδρικές και βουλευτικές εκλογές αργότερα φέτος — η μεγαλύτερη πρόκληση που έχει αντιμετωπίσει ο Ταγίπ Ερντογάν τις δύο δεκαετίες που βρίσκεται στην εξουσία.

Κατάσταση έκτακτης ανάγκης για τρεις μήνες έχει κηρυχθεί στις 10 πληγείσες επαρχίες και η κεντρική τράπεζα ανέστειλε τις πληρωμές ορισμένων δανείων. Το υπουργείο Οικονομικών κήρυξε κατάσταση ανωτέρας βίας μέχρι τα τέλη Ιουλίου και ανέστειλε τις φορολογικές πληρωμές για την περιοχή.

Διαβάστε επίσης:

Τροχαίο δυστύχημα με θύμα έγκυο προκάλεσε γνωστός Γάλλος ηθοποιός μετά από ερωτικό πάρτι με κοκαΐνη

Πόλεμος στην Ουκρανία: Μαίνεται η σκληρή μάχη για το Μπαχμούτ – Κερδίζουν έδαφος αργά αλλά σταθερά οι Ρώσοι (Videos)

ΗΠΑ: Τι συμβαίνει με τα «ιπτάμενα αντικείμενα» – «Μπαλόνια – κατάσκοποι ή… UFO»; (videos)

google_news_icon

Ακολουθήστε το topontiki.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν.

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Το topontiki.gr σέβεται όλες τις απόψεις, αλλά διατηρεί το δικαίωμά του να μην αναρτά υβριστικά σχόλια και διαφημίσεις. Οι χρήστες που παραβιάζουν τους κανόνες συμπεριφοράς θα αποκλείονται. Τα σχόλια απηχούν αποκλειστικά τις απόψεις των αναγνωστών.

ΤΡΙΤΗ 07.05.2024 22:53