search
ΠΕΜΠΤΗ 25.04.2024 19:04
MENU CLOSE

Έρευνα: Σε ποιον όροφο πολυκατοικίας κινδυνεύεις περισσότερο από τα καυσαέρια των αυτοκινήτων

14.02.2023 11:31
eksatmisi new

Οταν διαλέγει κανείς όροφο πολυκατοικίας το κάνει με κριτήριο την θέα, την άνεση… Μήπως όμως πρέπει να λάβει υπόψην και τα… καυσαέρια των αυτοκινήτων και το πόσο αυτά επηρεάζουν την υγεία του; Καθώς και την επίπτωση των καυσαερίων στο περιβάλλον;

Όπως είναι ευκόλως κατανοητό, τα καυσαέρια όλων των οχημάτων με θερμικούς κινητήρες δεν μένουν στάσιμα και πλήττουν σε μεγάλο βαθμό τα χαμηλά στρώματα της ατμόσφαιρας.

Σε πολλά μέρη της Ευρώπης, αλλά και στον υπόλοιπο κόσμο, απαγορεύεται να αφήνετε το αυτοκίνητό σας να λειτουργεί στο ρελαντί για μεγάλο χρονικό διάστημα.

Πρόκειται για μια συνηθισμένη τακτική, ειδικά τις κρύες μέρες του χειμώνα, καθώς οι οδηγοί αφήνουν του κινητήρες να ανεβάσουν ελαφρώς θερμοκρασία και μετά να ξεκινήσουν την διαδρομή τους.

Ο λόγος που δεν ενδείκνυται να αφήνουμε τον κινητήρα του αυτοκινήτου να λειτουργεί στο ρελαντί, είναι γιατί επηρεάζει αρνητικά το περιβάλλον που ζούμε. Σύμφωνα με έρευνα, και όπως αναφέρει το carandmotor.gr οι κάτοικοι των γύρω κτιρίων υποφέρουν από το «ζέσταμα» των κινητήρων, και μάλιστα σοβαρά. Ωστόσο, δεν επηρεάζονται όλοι οι κάτοικοι το ίδιο.

Εάν το αυτοκίνητο που προθερμαίνει τον κινητήρα του είναι κοντά σε σπίτι, τότε όσοι μένουν στον πρώτο και τον δεύτερο όροφο, σχεδόν δεν επηρεάζονται από το φαινόμενο.

Και ο χειρότερος όροφος είναι ο…

Το γεγονός ότι τα καυσαέρια των αυτοκινήτων είναι ζεστά και επομένως ελαφρύτερα από τον κρύο αέρα της ατμόσφαιρας, σημαίνει ότι ανεβαίνουν γρήγορα ψηλά από το έδαφος. Στην συνέχεια όμως, ψύχονται γρήγορα και συγκρατούνται σε ύψος περίπου 10 μέτρων.

Αυτό όμως σημαίνει ότι όσοι κατοικούν στον τρίτο όροφο, περίπου, πλήττονται περισσότερο. Βέβαια, οι πτητικές ουσίες φτάνουν και ψηλότερα, αλλά εκεί η αραίωση με καθαρό αέρα είναι εντονότερη.

Σε ύψος μεγαλύτερο από 15 με 20 μέτρα (πέμπτο έως έβδομο όροφο), η συγκέντρωση ρύπων είναι περίπου τρεις φορές μικρότερη και, κατά συνέπεια, μειώνεται η βλάβη από τα καυσαέρια των οχημάτων.

Διαβάστε επίσης

Αυτοκίνητο: Τι θα συμβεί αν βάλετε μαγειρικό λάδι στον κινητήρα (Video)

Πέντε φθηνά και αξιόπιστα αυτοκίνητα με 3.000 ευρώ που δεν «καίνε» σταγόνα

Αυτοκίνητο: Πώς να το προστατεύσουμε όταν παραμένει ακινητοποιημένο για μεγάλο χρονικό διάστημα

google_news_icon

Ακολουθήστε το topontiki.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν.

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Το topontiki.gr σέβεται όλες τις απόψεις, αλλά διατηρεί το δικαίωμά του να μην αναρτά υβριστικά σχόλια και διαφημίσεις. Οι χρήστες που παραβιάζουν τους κανόνες συμπεριφοράς θα αποκλείονται. Τα σχόλια απηχούν αποκλειστικά τις απόψεις των αναγνωστών.

ΠΕΜΠΤΗ 25.04.2024 19:02