search
ΣΑΒΒΑΤΟ 11.05.2024 23:16
MENU CLOSE

ΕΛΣΤΑΤ: Στο 7% ο πληθωρισμός τον Ιανουάριο – «Φωτιά» στα πορτοφόλια των καταναλωτών

15.02.2023 12:43
akriveia new

Υποχώρηση σημείωσε μεν ο πληθωρισμός τον Ιανουάριο, ωστόσο καλά κρατεί βάζοντας φωτιά στα πορτοφόλια των καταναλωτών.

Οι τιμές βασικών καταναλωτικών αγαθών και κυρίως τροφίμων εξακολουθούν να αυξάνονται με πολύ ταχείς ρυθμούς.

Βάσει των στοιχείων που έδωσε στη δημοσιότητα η ΕΛΣΤΑΤ, ο δείκτης τιμών καταναλωτή μειώθηκε τον Ιανουάριο στο 7,0% από 7,2% που ήταν τον Δεκέμβριο.

Η πτωτική πορεία που ξεκίνησε από τον Οκτώβριο, με οδηγό την πτώση της τιμής του φυσικού αερίου, είχε ως αποτέλεσμα την υποχώρηση του ετήσιου πληθωρισμού για το 2022, στο 9,6% από 9,9% που προέβλεπε ο προϋπολογισμός του 2023.

Η ίδια τάση όμως, φαίνεται προς το παρόν ότι διατηρείται και στις αρχές του νέου χρόνου.

Υψηλότερο κατά 25% το κόστος στα στερεά καύσιμα αλλά πτώση 15,4% στο ηλεκτρικό. Αντίθετα 34,7% μεγαλύτερο είναι το κόστος φυσικού αέριου.

Επίσης ο δείκτης τιμών των τροφίμων κινείται σε σταθερά ανοδική πορεία.

Τον περασμένο Ιανουάριο πήραν «φωτιά» οι τιμές για βασικά είδη διατροφής, με τις τιμές για ψωμί και δημητριακά να αυξάνονται 18,6%, για το κρέας κατά 19,3%, για τα γαλακτοκομικά και τα αυγά κατά 25,0%, για τα έλαια κατά 23,1%, ενώ διψήφιες ήταν οι αυξήσεις για λαχανικά, καφέ, και είδη άμεσης κατανάλωσης νοικοκυριού.

Ως προς τις υπηρεσίες παρατηρείται ετήσια αύξηση 26,7 % στα ακτοπλοϊκά εισιτήρια, 52,4% στα αεροπορικά εισιτήρια και 8% στις τιμές των ξενοδοχείων. Η ένδυση και η υπόδηση σημείωσαν αύξηση 6,5%. Οι τιμές στα καινούργια αυτοκίνητα αυξήθηκαν κατά 10,1% και στα μεταχειρισμένα 8,4%.

Γενικά, καταγράφεται αύξηση 8,1% στις μεταφορές, λόγω αύξησης κυρίως των τιμών σε: καινούργια αυτοκίνητα, μεταχειρισμένα αυτοκίνητα, μοτοποδήλατα-μοτοσυκλέτες, ελαστικά, καύσιμα και λιπαντικά, εισιτήρια μεταφοράς επιβατών με αεροπλάνο.

Διαβάστε επίσης

Μέτρα στήριξης: Ποιοι συνταξιούχοι θα πάρουν από 200 μέχρι 300 ευρώ – Οι παρεμβάσεις για ρύθμιση χρεών, εξωδικαστικό, αγρότες (Videos)

ΕΝΦΙΑ: Ποια ακίνητα απαλλάσσονται για το 2023

Ρύθμιση οφειλών: Αναβιώνουν οι 72 ή 120 δόσεις – Με την καταβολή δύο μηνιαίων δόσεων (video)

google_news_icon

Ακολουθήστε το topontiki.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν.

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Το topontiki.gr σέβεται όλες τις απόψεις, αλλά διατηρεί το δικαίωμά του να μην αναρτά υβριστικά σχόλια και διαφημίσεις. Οι χρήστες που παραβιάζουν τους κανόνες συμπεριφοράς θα αποκλείονται. Τα σχόλια απηχούν αποκλειστικά τις απόψεις των αναγνωστών.

ΣΑΒΒΑΤΟ 11.05.2024 23:16