search
ΤΡΙΤΗ 14.05.2024 00:04
MENU CLOSE

ΣΥΡΙΖΑ: Κατηγορεί τον Μητσοτάκη για προεκλογική παροχολογία

Δημοσιεύτηκε στο ΠΟΝΤΙΚΙ

τεύχος 2269
16/2/2023
16.02.2023 06:00
SYRIZA_LOGO_new

Μπορεί ο ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ με αφορμή την απόφαση του για αποχώρηση της κοινοβουλευτικής ομάδας να κατηγορήθηκε για «ακτιβισμό», ωστόσο τις τελευταίες μέρες ο Αλέξης Τσίπρας επιχειρεί να εμφανιστεί με κεντρώο προφίλ και ρεαλιστικές θέσεις.

Ειδικά δε σε ό,τι αφορά τα επιδόματα που εξαγγέλλει ο Μητσοτάκης με πιο πρόσφατο το επίδομα 200 – 300 ευρώ στους συνταξιούχους, ο ΣΥΡΙΖΑ κάνει λόγο για «προεκλογική παροχολογία» και «μαυρογιαλουρισμό» επιστρέφοντας στον πρωθυπουργό ανάλογες κατηγορίες προς τον ΣΥΡΙΖΑ.

Με άλλα λόγια η Κουμουνδούρου αφήνει να εννοηθεί ότι οι κινήσεις του πρωθυπουργού χαρακτηρίζονται από λαϊκισμό, διάθεση εξαγοράς των ψηφοφόρων, αλλά και υποκρισία καθώς, όπως είπε χθες ο Νάσος Ηλιόπουλος «ο Μητσοτάκης κλέβει 10 και επιστρέφει ένα», δεδομένου ότι έχει περικόψει μόνιμες δαπάνες και δίνει πίσω ελάχιστα κι αυτά προεκλογικά.

Γενικότερα, η Κουμουνδούρου βάζει την κυβέρνηση στο στόχαστρο για φόρουςεπιδόματα και πλειστηριασμούς, επιχειρώντας να εξουδετερώσει τις γαλάζιες επιθέσεις  για τη φορολογική πολιτική που υλοποίησε ο ΣΥΡΙΖΑ ως κυβέρνηση και για τις θέσεις του υπέρ των μόνιμων μισθολογικών αυξήσεων και της στήριξης του εισοδήματος μισθωτών – συνταξιούχων.

Έτσι, σε ό,τι αφορά την πάγια κριτική της κυβέρνησης ότι ο ΣΥΡΙΖΑ γονάτισε τη μεσαία τάξη απ’ τους φόρους, ο η Κουμουνδούρου ουσιαστικά αντιγυρίζει ότι η κυβέρνηση συντηρεί την αισχροκέρδεια για να εισπράττει περισσότερους έμμεσους φόρους ώστε να στηρίζει τα διάφορα καρτέλ πχ στην ενέργεια και να επιστρέφει και κάποια φιλοδωρήματα μέσω επιδομάτων στους φορολογούμενους. Αυτή ήταν και η ουσία των όσων είπε προχθές στον Alpha ο Αλέξης Τσίπρας ο οποίος επισήμανε πως «από τη διατήρηση αυτών των φόρων, των έμμεσων φόρων υψηλών με ένα πληθωρισμό 10% τα υπερέσοδα στα δημόσια Ταμεία είναι πάνω από 4 δις».

Αναφερόμενος δε στα επιδόματα σημείωσε πως ο ΣΥΡΙΖΑ κατηγορούνταν για επιδοματική πολιτική, που και πάλι τα έδινε στους ευάλωτους,  όταν «συγκυβερνούσε με την Τρόικα», ενώ «σήμερα η μεσαία τάξη επιβιώνει με κουπόνια και αυτή είναι μια κυβέρνηση φιλελεύθερη, υποτίθεται».

Με άλλα λόγια κατά την Κουμουνδούρου η πολιτική της κυβέρνησης και βαρύ φορολογικό αποτύπωμα έχει στους πολίτες, και δεν αντισταθμίζει τίποτα, καθώς την ώρα που τα εισοδήματα σταθερά ροκανίζονται από τον πληθωρισμό «κοροϊδεύει» με «προεκλογικά φιλοδωρήματα».

Επένδυση στο ανθρώπινο κεφάλαιο

Στον αντίποδα αυτών ο Αλέξης Τσίπρας ανέδειξε τις προτάσεις του κόμματός του για την στήριξη του εισοδήματος αποδίδοντας σε αυτές αναπτυξιακό πρόσημο, την ώρα που τα επιδόματα εξανεμίζονται πριν φτάσουν στους δικαιούχους. Επιχείρησε έτσι να αντικρούσει την κυβερνητική κριτική  -που είναι και μια διαχρονική «συστημική» κριτική ότι μισθολογικές αυξήσεις και συλλογικές συμβάσεις είναι παροχολογία και «κρατισμός».

Ειδικότερα, στη δέσμη των μέτρων για στήριξη του εισοδήματος μισθωτών και συνταξιούχων ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ συμπεριέλαβε αυξήσεις 10% στον δημόσιο τομέα, θέσπιση ετήσιας τιμαριθμικής αναπροσαρμογής, αύξηση του κατώτατου μισθού στα 880 ευρώ, επιστροφή των αναδρομικών σε τρεις δόσεις και επαναφορά της 13ης σύνταξης που όπως υπογράμμισε επί ΣΥΡΙΖΑ είχε θεσμοθετηθεί ως μόνιμο μέτρο και όχι εφάπαξ.

Περαιτέρω ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ παρουσίασε την στήριξη στο «ανθρώπινο κεφάλαιο» ως μέρος μιας συνολικότερης στρατηγικής για την ανάπτυξη. Χρειάζεται, είπε, «να υπάρχει σταθερή και βιώσιμη ανάπτυξη», να δώσουμε «ανάσα στην υγιή επιχειρηματικότητα, να ευνοήσουμε επενδύσεις σε κρίσιμους στρατηγικούς τομείς της οικονομίας, να ευνοήσουμε την καινοτομία, να ευνοήσουμε το ανθρώπινο κεφάλαιο, τους ανταγωνιστικούς τομείς της οικονομίας και να απαλλάξουμε την οικονομία από τα βαρίδια της γραφειοκρατίας, της διαφθοράς και του πελατειακού κράτους». Άρα, κατέληξε θέλουμε «μια βιώσιμη και σταθερή ανάπτυξη για να μπορέσουμε να αυξάνουμε την πίτα, που λένε λαϊκά, ώστε να έχουμε και τη δυνατότητα δικαιότερης κατανομής των ωφελημάτων».

Κόντρα για το τι είναι παροχή και τι όχι

Μετά από τα παραπάνω άσκησε στον πρωθυπουργό την κριτική πως «δεν μπορεί μια οικονομία να αναπτυχθεί με επιδόματα».

Σε κάθε περίπτωση ο Τσίπρας διεμήνυσε ότι το πρόγραμμα του ΣΥΡΙΖΑ είναι κοστολογημένο και επιπλέον είναι «φειδωλό» σε παροχές, και δεν θέτει σε κίνδυνο τα δημόσια οικονομικά. Το μήνυμα ήταν σαφές ως προς τη διαχειριστική ικανότητα: κυβερνήσαμε κι εμείς τη χώρα, διαχειριστήκαμε κι εμείς την οικονομία και αφήσαμε το μαξιλάρι των 37 δις, ξέρουμε και τις δυσκολίες και τις δυνατότητες.

Επανερχόμενος στο θέμα, χθες ο υπεύθυνος στρατηγικής επικοινωνίας Νάσος Ηλιόπουλος, απάντησε στην κριτική της κυβέρνησης πως «το να έχει η χώρα συλλογικές συμβάσεις εργασίας και επιθεώρηση εργασίας, που την διέλυσε η ΝΔ, δεν είναι παροχή, αλλά ζήτημα διαφορετικού μοντέλου και μιας σοβαρής αναπτυξιακής σταθερής πορείας για την επόμενη ημέρα».

Σε ό,τι αφορά τους πλειστηριασμούς ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ επέμεινε στην κριτική προς την κυβέρνηση ότι έφερε έναν πολύ συγκεκριμένο πτωχευτικό κώδικα με σχέδιο και ως μέρος μιας ευρύτερης στρατηγικής υπέρ των funds, αφού έδωσε τη δυνατότητα να αρθεί κάθε προστασία των δανειοληπτών και της πρώτης κατοικίας. Πάντως, σε αντίθεση με τους υψηλούς τόνους των προηγούμενων ημερών, ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ κατά την συνέντευξή του στον Alpha ουσιαστικά παρουσίασε μια «λελογισμένη» πρόταση επαναφοράς της προστασίας στα πρότυπα του νόμου Κατσέλη – Σταθάκη για τους ευάλωτους, με δυνατότητα ρύθμισης ή προσφυγής στα δικαστήρια. Δεν έδωσε σήμα «μετωπικής» με τράπεζες και funds αλλά εξορθολογισμού της διαχείρισης του προβλήματος και επιβολής κανόνων.

Διαβάστε επίσης:

Αφιέρωμα: Το κράτος των Ρως (Μέρος έκτο)

Τα «Οκτωβριανά» της Κύπρου και ο Ελευθέριος Βενιζέλος

Αναγκαστική νέα ρύθμιση χρεών

google_news_icon

Ακολουθήστε το topontiki.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν.

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Το topontiki.gr σέβεται όλες τις απόψεις, αλλά διατηρεί το δικαίωμά του να μην αναρτά υβριστικά σχόλια και διαφημίσεις. Οι χρήστες που παραβιάζουν τους κανόνες συμπεριφοράς θα αποκλείονται. Τα σχόλια απηχούν αποκλειστικά τις απόψεις των αναγνωστών.

ΤΡΙΤΗ 14.05.2024 00:04