search
ΔΕΥΤΕΡΑ 06.05.2024 21:33
MENU CLOSE

Τσίπρας: Δεν υπάρχει χαλαρή ψήφος στις εκλογές της απλής αναλογικής – «Καθαρή νίκη» για προοδευτική και σταθερή κυβέρνηση (Video)

17.02.2023 21:09
tsipras2_new

«Η λαϊκή ετυμηγορία θα δώσει κυβέρνηση προοδευτικής συνεργασίας από τη πρώτη Κυριακή, “κυβέρνηση των νικητών”, με πρώτο κόμμα τον ΣΥΡΙΖΑ ΠΣ» επανέλαβε ο Αλέξης Τσίπρας κατά την ομιλία του από την Καρδίτσα και την Δημοτική Αγορά της πόλης, το βράδυ της Παρασκευής.

Η πρωτιά του ΣΥΡΙΖΑ, η «καθαρή νίκη», υπογράμμισε, είναι προϋπόθεση και για λόγους πρακτικούς, αλλά και για λόγους ηθικούς. Σημείωσε ότι αν και για πρώτη φορά γίνονται εκλογές με απλή αναλογική και ισοτιμία τις ψήφου, αυτό δε σημαίνει ότι θα είναι χαλαρές αυτές οι εκλογές, ούτε υπάρχει χαλαρή ψήφος.

Απευθύνθηκε προς όλους τους πολίτες αριστερούς, κεντρώους και δεξιούς, αυτούς που δεν έχουν αποφασίσει τι θα ψηφίσουν ή έχουν διαφωνίες λέγοντας πως «ψήφος στον ΣΥΡΙΖΑ στις εκλογές με απλή αναλογική σημαίνει προοδευτική κυβέρνηση συνεργασίας την επόμενη των εκλογών, άρα σημαίνει σταθερότητα, σημαίνει δημοκρατία, σημαίνει δικαιοσύνη».

Εξαπέλυσε νέα επίθεση κατά του Κυριάκου Μητσοτάκη– και με αφορμή αυτή τη φορά τα όσα είπε στην πρόσφατη συνέντευξή του – σημείωσε πως ο πρωθυπουργός μπροστά στον πανικό του για το εκλογικό αποτέλεσμα που έρχεται αφού θα τον κρίνει ο λαός και όχι οι δημοσκοπήσεις «επιχειρεί να εκβιάσει και να υπονομεύσει την εκλογική διαδικασία». 

«Προεξοφλεί ότι θα είναι άκαρπη η ετυμηγορία του ελληνικού λαού με την απλή αναλογική» σημείωσε, προσθέτοντας πως ο ίδιος διαμηνύει ότι «δε θα διστάσει να σύρει τη χώρα σε δεύτερη ή και τρίτη εκλογική αναμέτρηση, με ό, τι αυτό συνεπάγεται για την οικονομία και την κοινωνία μέσα στο καλοκαίρι». Διερωτήθηκε πώς γίνεται από τη μία να υποστηρίζει ο πρωθυπουργός ότι αναντίστρεπτη δημοσκοπική υπεροχή και «να κλαψουρίζει» που ο ΣΥΡΙΖΑ θα κάνει προοδευτική κυβέρνηση με τα άλλα κόμματα από την πρώτη Κυριακή.

Συνέχισε λέγοντας πως ο Κ. Μητσοτάκης, «δεν διστάζει να ξεπερνά κάθε μέτρο ανευθυνότητας και επιπολαιότητας ανοίγοντας ο ίδιος απρόκλητα θέμα  γνησιότητας της εκλογικής διαδικασίας». Το 2019, είπε, «με επίσημες ανακοινώσεις της η ΝΔ έλεγε ότι η κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ θα κάνει νοθεία. Το 2023 λένε ότι ο ΣΥΡΙΖΑ δε θα δεχτεί το αποτέλεσμα».

«Το μόνο σίγουρο είναι ότι δεν τα πάνε και τόσο καλά με το θεσμικό κεκτημένο της μεταπολίτευσης. Είναι μια δεξιά που θυμίζει την ΕΡΕ της δεκαετίας του 50, και δεν έχει καμία σχέση με το κέντρο, και το κεκτημένο το δημοκρατικό», πρόσθεσε ο Αλέξης Τσίπρας.

Επανέλαβε πως το 2015 «άλλοι ήταν αυτοί που δεν παρέδωσαν το Μέγαρο Μαξίμου την επομένη των εκλογών» και πως ελπίζει να μην το ξανακάνει και ο Μητσοτάκης.

Η φυλή των Πάτσηδων και τα κοράκια

Κάνοντας μια εισαγωγή στο καυτό ζήτημα των ημερών, αυτό των πλειστηριασμών, αναφέρθηκε στην απόφαση του Αρείου Πάγου για τα Funds τονίζοντας βγήκε στο «άψε σβήσε», όταν κατά τα άλλα η δικαιοσύνη στη χώρα είναι αργή.

Ωστόσο, σημείωσε, το δρόμο της αδικίας, στην περίπτωση των πλειστηριασμών πρώτης κατοικίας, «δεν τον άνοιξε η απόφαση των δικαστών αλλά η κυβέρνηση του κ. Μητσοτάκη, με τον νέο πτωχευτικό κώδικα, και την κατάργηση κάθε προστασίας της πρώτης κατοικίας».

Τόνισε πως πλέον χιλιάδες δανειολήπτες ζουν κυριολεκτικά με τον εφιάλτη να χάσουν το σπίτι, το χωράφι, την επαγγελματική τους στέγη, με συνοπτικές διαδικασίες, χωρίς καμιά πρόνοια προστασίας, χωρίς καμιά δυνατότητα διαπραγμάτευσης.

Η «φυλή των Πάτσηδων» είπε ανεβάζοντας τους τόνους, ετοιμάζει «τη μεγαλύτερη επιδρομή κατά της περιουσίας των Ελλήνων μετά τον εμφύλιο και ο κύριος Μητσοτάκης νίπτει τας χείρας και συμβουλεύει: Να τα βρουν οι δανειολήπτες με τα κοράκια»!

Σημείωσε μεταξύ άλλων πως όταν τα funds servicers αγοράζουν ένα δάνειο στο 15% της αξίας του και θέλουν να πάρουν πίσω το 100% αυτό είναι προκλητική αισχροκέρδεια και ληστεία και «δεν μπορεί να γίνει ανεκτό».

Το colpo grosso κατά της μεσαίας τάξης

Συνέχισε λέγοντας πως δεν είναι ανεκτό να δημιουργείται νέα γενιά κόκκινων δανείων λόγω των επιτοκίων και να σου παίρνουν «για ένα χρέος που είναι χιλιάδες φορές μικρότερο από το χρέος του κόμματος που κυβερνά».

Επανέλαβε, ότι όλα τα παραπάνω δεν είναι αστοχία ή λάθος αλλά στρατηγική, όπως και η προκλητική αισχροκέρδεια των εταιρειών ενέργειας, των διυλιστηρίων, των τραπεζών και των σούπερ μάρκετ, όπως η εργασιακή ζούγκλα και οι απλήρωτες υπερωρίες.

Αναφερόμενος πιο αναλυτικά στην ακρίβεια σημείωσε πως «αν η αισχροκέρδεια σε είδη πολυτελείας είναι οικονομικό αδίκημα», την ίδια ώρα αισχροκέρδεια με το γάλα του παιδιού, τα είδη πρώτης ανάγκης, τη θέρμανση, κλπ, είναι «κοινωνικό έγκλημα».

Είναι σχέδιο, είπε, να κρατούν σταθερά στα ύψη τον ΦΠΑ και τον ΕΦΚ, που σε όλο τον κόσμο έχουν μειωθεί, και  υπερηφανεύονται γιατί έχουν έσοδα 4 δις από τους έμμεσους φόρους, που τα διοχετεύουν πάλι στους κερδοσκόπους, μέσω της επιδότησης στους καταναλωτές.

Αυτό, υπογράμισε, είναι το colpo grosso της ληστείας που διεξάγεται απέναντι στο λαϊκό εισόδημα και τη μεσαία τάξη.

Το σχέδιο για τους αγρότες

Περιγράφοντας το σχέδιο του ΣΥΡΙΖΑ αναλυτικά ανά τομέα όπως το παρουσίασε στις προηγούμενες ομιλίες του (Περιστέρι, Πάτρα και Θεσσαλονίκη) εξηγώντας αναλυτικά το σύνθημα «Δικαιοσύνη παντού» στην πράξη αναφέρθηκε αναλυτικά και στο σχέδιο για τους αγρότες:

•         Μη καταβολή του ΕΦΚ για το αγροτικό πετρέλαιο

•         Πλαφόν στο αγροτικό ρεύμα

•         Μηδενικός ΦΠΑ στα τρόφιμα και τα αγροτικά εφόδια

•         Προστασία της αγροτικής γης από πλειστηριασμούς

•         Γενναία ρύθμιση χρεών και διαγραφή τόκων.

•         Ανακατεύθυνση των πόρων του Ταμείου Ανάκαμψης και όλων των χρηματοδοτικών εργαλείων για στήριξη της πρωτογενούς παραγωγής.

Σημείωσε ότι ο ΣΥΡΙΖΑ δε θυμάται τους αγρότες μόνο στις εκλογές και αναφέρθηκε στα πεπραγμένα της κυβέρνησης του ΣΥΡΙΖΑ όπως «το ακατάσχετο στις αγροτικές ευρωπαϊκές επιδοτήσεις,  τα τρία αφορολόγητα σε εισόδημα και επιδοτήσεις, την άμεση στήριξη του εισοδήματος (μέσω των de minimis) και την εκκαθάριση παλαιών επιδοτήσεων».

«Φροντίσαμε», είπε «τα 35 μεγάλα αρδευτικά να είναι 100% επιδοτούμενα από το Πρόγραμμα Αγροτικής Ανάπτυξης και το Πρόγραμμα Δημοσίων Επενδύσεων, που έρχεται τώρα η κυβέρνηση να παραδώσει σε ιδιώτες μέσω των ΣΔΙΤ», κάτι που «συνεπάγεται κερδοσκοπία και με το αρδευτικό νερό σε καιρούς που τρέχουν μεγάλες ανατιμήσεις στα αγροτικά εφόδια». Ο ΣΥΡΙΖΑ, άφησε πίσω, «μια σειρά από σχέδια στην Περιφέρεια της Θεσσαλίας για τα αρδευτικά έργα που έμειναν στα συρτάρια» αλλά και «μια εμβληματική μεταρρύθμιση για τις ενεργειακές κοινότητες» που «επί τέσσερα χρόνια απαξιώθηκε για να αξιοποιηθεί στοχευμένα μόνο για τα μεγάλα συμφέροντα, και οι αγροτικοί συνεταιρισμοί, οι δήμοι και οι κοινότητες έχουν μείνει απ’ έξω».

Κλείνοντας την ομιλία του ανέφερε: λέγεται πως η Καρδίτσα πήρε το όνομά της γιατί βρίσκεται στην καρδιά του Θεσσαλικού κάμπου». Αυτή η καρδιά, σήμερα «χτυπά στο ρυθμό της νίκης και της πολιτικής αλλαγής», κατέληξε.

Διαβάστε επίσης:

Μητσοτάκης για Ελισάφ:  Σπουδαίος δήμαρχος, άξιος επιστήμονας και φωτεινός άνθρωπος

Ο Ιερώνυμος αποκάλυψε την ημερομηνία των εκλογών που σκέφτεται ο Μητσοτάκης

ΣΥΡΙΖΑ – ΠΣ για Ελισάφ: Παράδειγμα ενεργού και προοδευτικού πολίτη

google_news_icon

Ακολουθήστε το topontiki.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν.

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Το topontiki.gr σέβεται όλες τις απόψεις, αλλά διατηρεί το δικαίωμά του να μην αναρτά υβριστικά σχόλια και διαφημίσεις. Οι χρήστες που παραβιάζουν τους κανόνες συμπεριφοράς θα αποκλείονται. Τα σχόλια απηχούν αποκλειστικά τις απόψεις των αναγνωστών.

ΔΕΥΤΕΡΑ 06.05.2024 21:30