search
ΔΕΥΤΕΡΑ 29.04.2024 17:37
MENU CLOSE

Τι περιμένουμε από την επίσκεψη Μπλίνκεν στην Τουρκία

19.02.2023 12:11
Blinken Cavusoglu_new

Η επίσκεψη Μπλίνκεν στην Τουρκία αναμένεται να αποκαλύψει τα πρώτα «μετασεισμικά πατήματα» του Ερντογάν -όχι της μετα-ερντογανικής Τουρκίας- στο περιφερειακό και παγκόσμιο γίγνεσθαι.

Συγκεκριμένα, η αμερικανική πλευρά θα επιδιώξει να διαπιστώσει εάν, μετά τους ισχυρούς σεισμούς, η Τουρκία του Ερντογάν προτίθεται να αλλάξει ρότα κυρίως σε θέματα εξωτερικής πολιτικής και ιδιαίτερα στις σχέσεις της με την Ρωσία, τις Ηνωμένες Πολιτείες, τις υπό ένταξη στο ΝΑΤΟ σκανδιναβικές χώρες και την Ελλάδα.  

Οι Αμερικανοί θα «εκμεταλλευτούν» τα συνεχιζόμενα οικονομικά προβλήματα της Τουρκίας, τα οποία επιδεινώθηκαν σημαντικά το 2022 (υποχώρηση της τουρκικής λίρας έναντι του δολαρίου σχεδόν κατά 45% το 2021, επίσημος ετήσιος πληθωρισμός σχεδόν  58% τον Ιανουάριο του 2023, ενώ ο πραγματικός υπερβαίνει το 100%).

Πέραν αυτών, το κόστος της συνεχιζόμενης ανθρωπιστικής βοήθειας, της ανοικοδόμησης, μαζί με τις επιπτώσεις στη γεωργία, τη βιομηχανία και το εμπόριο, αναμένεται να επιβαρύνουν περαιτέρω την οικονομία της.

Μια πρώιμη εκτίμηση του κόστους ανοικοδόμησης και των ζημιών υπολογίζεται περίπου στα 84 δισεκατομμύρια δολάρια. Λόγω της μέτριας αναλογίας χρέους προς ΑΕΠ (περίπου 37,5%), η Τουρκία μπορεί να διαθέτει κάποιο χώρο για να ενισχύσει τις δημοσιονομικές της δαπάνες ως απάντηση στην κρίση.

Ωστόσο, η οικονομική βοήθεια από τις διεθνείς αναπτυξιακές τράπεζες θα είναι απαραίτητη, αλλά ταυτόχρονα περιορισμένη, λόγω των κακών σχέσεων της τουρκικής κυβέρνησης με τη Δύση. Από την πλευρά της, η Παγκόσμια Τράπεζα ανακοίνωσε ότι θα παράσχει 1,78 δισεκατομμύρια δολάρια ως βοήθεια αρωγής και ανάκαμψης και θα αξιολογήσει τους τομείς προτεραιότητας για υποστήριξη.

Ο Μπλίνκεν εκτιμάται ότι, μετά τους καταστροφικούς σεισμούς και την υποστήριξη που θα προσφέρει προς τους πληγέντες, θα επιδιώξει να διακρίνει περιθώρια βελτίωσης των αμερικανο-τουρκικών σχέσεων συνεργασίας. Τα δεδομένα έχουν μεταβληθεί και τα F-16 δεν συνιστούν πλέον πρώτη προτεραιότητα για την Άγκυρα.

Ως εκ τούτου, η αποστολή του Αμερικανού αξιωματούχου χαρακτηρίζεται ως ιδιαίτερα δύσκολη και απαιτεί λεπτούς χειρισμούς. Τέλος, να επισημάνουμε ότι δεν είναι απίθανο οι δηλώσεις των δύο υπουργών εξωτερικών, Μπλίνκεν και Τσαβούσογλου, να προβληματίσουν σε κάποιο βαθμό την ελληνική πλευρά.

Διαβάστε επίσης:

Μπλίνκεν: Στην Τουρκία για συνομιλίες για την αμερικανική βοήθεια μετά τον σεισμό και την αίτηση ένταξης Σουηδίας και Φινλανδίας στο NATO

ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ: Σήμερα αναμένονται τα ψηφοδέλτια – Ανανέωση με «τεχνοκράτες», νέα γενιά και διεύρυνση

Στο μαντρί του Μπλίνκεν…

google_news_icon

Ακολουθήστε το topontiki.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν.

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Το topontiki.gr σέβεται όλες τις απόψεις, αλλά διατηρεί το δικαίωμά του να μην αναρτά υβριστικά σχόλια και διαφημίσεις. Οι χρήστες που παραβιάζουν τους κανόνες συμπεριφοράς θα αποκλείονται. Τα σχόλια απηχούν αποκλειστικά τις απόψεις των αναγνωστών.

ΔΕΥΤΕΡΑ 29.04.2024 17:36