search
ΠΕΜΠΤΗ 09.05.2024 13:32
MENU CLOSE

Τέλη κυκλοφορίας 2023: Έξι ημέρες μείνανε για την πληρωμή τους

22.02.2023 08:49
kinsis new

Λήγει η προθεσμία για την πληρωμή των τελών κυκλοφορίας. Οι ιδιοκτήτες οχημάτων που δεν έχουν πληρώσει το ποσό που τους αναλογεί θα πρέπει να σπεύσουν διαφορετικά θα έρθουν αντιμέτωοπι με «τσουχτερά» πρόστιμα. Η προθεσμία για την πληρωμή εκπνέει στις 28 Φεβρουαρίου 2023.

Στο τέλος του μήνα λήγει και η προθεσμία για όσους σκέφτονται να θέσουν τα οχήματά τους σε ακινησία καθώς αδυνατούν να πληρώσουν τα τέλη κυκλοφορίας ή για να απαλλαγούν από το τεκμήριο διαβίωσης ή το φόρο πολυτελούς διαβίωσης που επιβάλλεται σε ΙΧ μεγάλου κυβισμού.

Τα ειδοποιητήρια για τα τέλη κυκλοφορίας 2023 μπορούν να βρουν στην πλατφόρμα myCar της ΑΑΔΕ, οι ιδιοκτήτες οχημάτων. Εκτός από την πλατφόρμα MyCar, μπορείτε να εκτυπώσετε τα τέλη κυκλοφορίας μέσω της πλατφόρμας της ΑΑΔΕ. 

Αν επιλέξετε τη δεύτερη περίπτωση, τότε δεν θα χρειαστεί να κάνετε χρήση των κωδικών TAXISnet. Απλώς θα καταχωρίσετε τον ΑΦΜ, τον αριθμό κυκλοφορίας του οχήματος και το έτος των τελών κυκλοφορίας.

Οχήματα σε ακινησία

Στο τέλος του μήνα λήγει και η προθεσμία για όσους σκέφτονται να θέσουν τα οχήματά τους σε ακινησία καθώς αδυνατούν να πληρώσουν τα τέλη κυκλοφορίας ή για να απαλλαγούν από το τεκμήριο διαβίωσης ή το φόρο πολυτελούς διαβίωσης που επιβάλλεται σε ΙΧ μεγάλου κυβισμού.

Οι ιδιοκτήτες αυτοκινήτων έχουν τη δυνατότητα να θέσουν τα οχήματά τους σε ακινησία με λίγα κλικ στον υπολογιστή τους ή ακόμη και στο κινητό τους. Όσοι θέτουν το αυτοκίνητό τους σε ακινησία δεν χρειάζεται να βγάλουν τις πινακίδες κυκλοφορίας.

Οι πινακίδες μένουν στο όχημα και δηλώνεται ο χώρος στάθμευσης που θα παραμείνει το αυτοκίνητο για όσο διάστημα βρίσκεται σε ακινησία.

Όσοι όμως εντοπιστούν μετά τη δήλωση ακινησίας να κυκλοφορούν τα οχήματά τους βρίσκονται αντιμέτωποι με την επιβολή προστίμου 10.000 ευρώ το οποίο αυξάνεται στα 30.000 ευρώ σε περίπτωση υποτροπής ενώ ταυτόχρονα αφαιρείται για τρία χρόνια το δίπλωμα οδήγησης του ιδιοκτήτη ή κατόχου του οχήματος.

«Τσουχτερά» πρόστιμα

Η εκπρόθεσμη πληρωμή των τελών κυκλοφορίας, όπως και η μη καταβολή τους, επισύρει πρόστιμο ίσο με το 100% των τελών που αναλογούν στο όχημα. Αναλυτικά:

Ίσο με το ποσό των τελών αν το όχημα είναι δίκυκλο/ τρίκυκλο ή επιβατικό ΙΧ,

Ίσο με το 50% των τελών αν το όχημα είναι επιβατικό Δ.Χ.

0 ευρώ για τέλη κάτω των 30 ευρώ

Τέλη κυκλοφορίας με τον μήνα

Από τις αρχές Απριλίου αναμένεται να θέσει το υπουργείο Οικονομικών σε λειτουργία την πλατφόρμα για την πληρωμή των τελών κυκλοφορίας με το μήνα.

Σύμφωνα με πληροφορίες της ΕΡΤ, εκτιμάται ότι θα εξυπηρετηθούν έγκαιρα περίπου 120.000 ιδιοκτήτες ΙΧ που έχουν θέσει σε ακινησία τα οχήματά τους αλλά και όσοι τα θέσουν μέχρι τα τέλη Φεβρουαρίου, οπότε λήγει και η σχετική προθεσμία.

Η σχετική νομοθετική διάταξη, η οποία αναμένεται να δώσει για άλλη μια χρονιά την δυνατότητα στους ιδιοκτήτες των Ι.Χ. να πληρώσουν αναλογικά τέλη μόνο για το χρονικό διάστημα που αυτά βρίσκονται σε κυκλοφορία και όχι για το σύνολο της χρονιάς, βρίσκεται υπό κατάρτιση, προκειμένου να προωθηθεί εγκαίρως για ψήφιση.

Το μέτρο για τα τέλη κυκλοφορίας με τον μήνα προβλέπει ότι αν κάποιος επανακυκλοφορήσει το όχημά του για ένα μήνα θα πληρώσει το 1/12 των τελών κυκλοφορίας, για δύο μήνες τα 2/12, για 3 μήνες τα 3/12 για 4 μήνες τα 4/12 και ούτω καθεξής.

Διαβάστε επίσης

Market Pass: Ψηφιακή κάρτα μέσω Viva Wallet, Eurobank και Alpha Bank

Market Pass: Δέκα αιτήσεις ανά δευτερόλεπτο – Μεγάλο ενδιαφέρον για την ενίσχυση

ΕΦΚΑ: Βήμα-βήμα η διαδικασία για την 10ετή παραγραφή οφειλών

google_news_icon

Ακολουθήστε το topontiki.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν.

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Το topontiki.gr σέβεται όλες τις απόψεις, αλλά διατηρεί το δικαίωμά του να μην αναρτά υβριστικά σχόλια και διαφημίσεις. Οι χρήστες που παραβιάζουν τους κανόνες συμπεριφοράς θα αποκλείονται. Τα σχόλια απηχούν αποκλειστικά τις απόψεις των αναγνωστών.

ΠΕΜΠΤΗ 09.05.2024 13:32