search
ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ 19.04.2024 13:54
MENU CLOSE

Μετωπικό εκλογικό σχήμα από ΜέΡΑ25 και ΛΑΕ – Ανυπότακτη Αριστερά

Δημοσιεύτηκε στο ΠΟΝΤΙΚΙ

τεύχος 2270
23/2/2023
25.02.2023 06:00
varoufakis vouli87- new

Ένα κοινό εκλογικό σχήμα συγκροτούν το ΜέΡΑ25 και η ΛΑΕ – Ανυπότακτη Αριστερά, υπό την ονομασία ΜέΡΑ25 – Συμμαχία για τη Ρήξη, κάτι που ήδη επικυρώθηκε στην Κεντρική Επιτροπή του κόμματος του Γιάνη Βαρουφάκη την περασμένη Κυριακή.

Σήμερα συνεδριάζει και το Πολιτικό Συμβούλιο της ΛΑΕ – Ανυπότακτη Αριστερά, όπου η «Συμμαχία» αναμένεται να εγκριθεί κατά συντριπτική πλειοψηφία. Το σχήμα αυτό θα κατέβει με ενιαία ψηφοδέλτια και εφόσον μπει στη Βουλή θα έχει ενιαία Κοινοβουλευτική Ομάδα, σύμφωνα και με όσα είπε σε ραδιοφωνική του συνέντευξη ο Γιάνης Βαρουφάκης.

H σύμπραξη βασίζεται σε μια προγραμματική συμφωνία 7 + 1 σημείων (άμεσων στόχων) σε αντινεοφιλελεύθερη κατεύθυνση (κατάργηση Χρηματιστηρίου Ενέργειας, Κοινωνικοποίηση ΔΕΗ, ΔΕΔΔΗΕ, ΑΔΜΗΕ, προβλέψεις για μισθολογικά και φορολογία).

Το ΜέΡΑ25 έχει απευθύνει το κάλεσμά του εδώ και πάνω από έναν χρόνο σε όσες δυνάμεις αυτοπροσδιορίζονται «προοδευτικές», είτε είναι κοινοβουλευτικές δυνάμεις είτε εξωκοινοβουλευτικές, και πρόσφατα δήλωσε πως, εφόσον το ΚΚΕ και ο ΣΥΡΙΖΑ δεν ανταποκρίθηκαν, προχωρά «με το αγωνιστικό κομμάτι της Αριστεράς που δεν το βάζει κάτω, με ανθρώπους ανένταχτους, τίμιους, άσπιλους, με πατριώτες που δεν αντέχουν να βλέπουν τη δέσμια Ελλάδα σε αυτή τη δέσμια Ευρωπαϊκή Ένωση».

Η ΛΑΕ μετά την αποχώρηση του Παναγιώτη Λαφαζάνη πέρασε μια περίοδο ανασυγκρότησης και τον περασμένο Οκτώβριο σε πανελλαδική της συνδιάσκεψη επικύρωσε το νέο διευρυμένο σχήμα, όπως αποτυπώνεται και στην προσθήκη του τίτλου «Ανυπότακτη Αριστερά».

Με τον Δημήτρη Στρατούλη στο «τιμόνι» αλλά και τη Μαριάννα Τσίχλη (δικηγόρος, περιφερειακή σύμβουλος Αττικής, με την παράταξη «Ανυπότακτη Αττική»), που εκλέχθηκαν γραμματείς, διερευνήθηκε η δυνατότητα συμμαχιών, ωστόσο οι συνομιλίες με την ΑΝΤΑΡΣΥΑ και άλλες εξωκοινοβουλευτικές οργανώσεις δεν απέδωσαν καρπούς, σε αντίθεση με το ΜέΡΑ25.

Από πλευράς ΜέΡΑ25 υποψήφιος θα είναι στην Α’ Θεσσαλονίκης ο εκπρόσωπος Τύπου του ΜέΡΑ25, όπως και το μέλος της Πολιτικής Γραμματείας Ρένα Παπαδοπούλου, μέλος της Πολιτικής Γραμματείας του κόμματος, ενώ στη Β’ Θεσσαλονίκης ανακοινώθηκε ο μουσικός Δημήτρης Ζερβουδάκης. Στο μετωπικό εκλογικό σχήμα συμπράττουν και ανένταχτοι της Αριστεράς, όπως η Ηρώ Διώτη, πρώην βουλευτής Λάρισας (αποχώρησε από τον ΣΥΡΙΖΑ το 2015), και ο οικονομολόγος και εκπαιδευτικός Χρήστος Λάσκος.

Από πλευράς ΛΑΕ – Ανυπότακτης Αριστεράς, στα ενιαία ψηφοδέλτια αναμένεται πως θα συμμετέχουν ο Δημήτρης Στρατούλης και η Μαριάννα Τσίχλη, ο πρώην βουλευτής και πρώην υπουργός Κώστας Ήσυχος, ο πρώην ευρωβουλευτής Νίκος Χουντής, ο καθηγητής Οικονομικών στο Πανεπιστήμιο του Λονδίνου Κώστας Λαπαβίτσας, ο πρώην βουλευτής Πειραιά Στάθης Λεουτσάκος, η οικονομολόγος και πρώην υπουργός Νάντια Βαλαβάνη, η Δέσποινα Σπανού, νομικός και πρώην αντιπρόεδρος της ΑΔΕΔΥ, ενώ τη στήριξή του έχει εκφράσει ο πανεπιστημιακός Στάθης Κουβελάκης.

Διαβάστε επίσης:

ΣΥΡΙΖΑ: Η «καθαρή νίκη» και το μπλόκο στην χαλαρή ψήφο

Η «επιθεώρηση» Μπλίνκεν στο ελληνικό οικόπεδο

Οι πιο σκληρές φυλακές στον κόσμο: Η κόλαση πίσω από τα κάγκελα (Videos)

google_news_icon

Ακολουθήστε το topontiki.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν.

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Το topontiki.gr σέβεται όλες τις απόψεις, αλλά διατηρεί το δικαίωμά του να μην αναρτά υβριστικά σχόλια και διαφημίσεις. Οι χρήστες που παραβιάζουν τους κανόνες συμπεριφοράς θα αποκλείονται. Τα σχόλια απηχούν αποκλειστικά τις απόψεις των αναγνωστών.

ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ 19.04.2024 13:54