search
ΠΕΜΠΤΗ 02.05.2024 10:40
MENU CLOSE

ΣΥΡΙΖΑ: Η «καθαρή νίκη» και το μπλόκο στην χαλαρή ψήφο

Δημοσιεύτηκε στο ΠΟΝΤΙΚΙ

τεύχος 2270
23/2/2023
23.02.2023 06:00
syriza new

Το μήνυμα υπέρ της καθαρής νίκης του ΣΥΡΙΖΑ – Προοδευτική Συμμαχία στην κάλπη της απλής αναλογικής αναδεικνύει με κάθε ευκαιρία ο Αλέξης Τσίπρας τις τελευταίες μέρες.

Η καθαρή νίκη, όπως τονίζει, είναι αυτή που θα ανοίξει τον δρόμο για προοδευτική κυβέρνηση συνεργασίας η οποία θα υλοποιήσει ένα πρόγραμμα υπέρ των πολλών και θα ανατρέψει τα αποτελέσματα της σημερινής μητσοτακικής διακυβέρνησης υπέρ της οικονομικής και επιχειρηματικής ελίτ.

Μάλιστα, στην εισήγηση που έκανε στην Πολιτική Γραμματεία ο Αλέξης Τσίπρας το περασμένο Σάββατο, έκανε λόγο για την «πιο κρίσιμη εκλογική αναμέτρηση των τελευταίων πολλών χρόνων» αναβαθμίζοντας περαιτέρω τη σημασία της κάλπης της απλής αναλογικής.

Ταυτόχρονα όμως εστίασε στον «βραχνά» της αποχής και των αναποφάσιστων λέγοντας πως αυτή η αναμέτρηση θα κριθεί από αυτούς που θα πάνε να ψηφίσουν, κοινώς από το πώς θα αντιμετωπιστεί ο κίνδυνος της αποχής κυρίως στους νέους, και από το πώς θα συμπεριφερθεί στην κάλπη η δεξαμενή των αναποφάσιστων.

Από την Καρδίτσα όπου πραγματοποίησε ομιλία την περασμένη Παρασκευή, διεμήνυσε ότι «δεν υπάρχει χαλαρή ψήφος» στην κάλπη της απλής αναλογικής.

Κοινώς, ο ΣΥΡΙΖΑ εξετάζει πώς θα κινητοποιήσει όσο το δυνατόν ψηφοφόρους στην κάλπη της απλής αναλογικής από κρίσιμες δεξαμενές, εφόσον και οι απευθείας μετακινήσεις μεταξύ των δύο μεγάλων κομμάτων, σύμφωνα με δημοσκόπους και αναλυτές, είναι πολύ περιορισμένες, δεν είναι εύκολο δηλαδή το κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης να αποσπάσει ψηφοφόρους από τη ΝΔ.

Μάλιστα με αφορμή την ανακοίνωση Καραμανλή ότι κλείνει ο κύκλος της κοινοβουλευτικής του διαδρομής και δεν θα θέσει υποψηφιότητα στις επικείμενες εκλογές, από την Κουμουνδούρου αποφεύγουν την ενθάρρυνση εκτιμήσεων και σεναρίων ότι η επιλογή του πρώην Πρωθυπουργού απελευθερώνει καραμανλικούς ψηφοφόρους να στραφούν μαζικά προς τον ΣΥΡΙΖΑ.

Ειρήσθω εν παρόδω, πάντως, αποδίδουν αυτή την απόφαση του πρώην πρωθυπουργού, όχι μόνο σε ζητήματα προσωπικών επιλογών αλλά και σε  πολιτική δυσαρέσκεια για την σημερινή εικόνα της ΝΔ υπό τον Κυριάκο Μητσοτάκη. Σε κάθε περίπτωση κρατούν ως ενδεικτικό για τους παράγοντες που επέδρασαν σε αυτή του την απόφαση το γεγονός ότι στην δημόσια δήλωσή του με την οποία ενημερώνει ότι δεν θα είναι υποψήφιος, ο Κώστας Καραμανλής δεν αναφέρει το όνομα του Κυριάκου Μητσοτάκη, καθώς και το γεγονός ότι η τελευταία δημόσια παρέμβασή του ήταν ηχηρή και αφορούσε το σκάνδαλο των υποκλοπών.

Επιστρέφοντας στην εκλογική τακτική του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ, η ηγεσία εμφανώς προσπαθεί να διαμορφώσει συνθήκες επείγοντος για την κάλπη της απλής αναλογικής και να σπάσει τυχόν κλίμα χαλαρής ψήφου, υπό την βεβαιότητα που επιχειρεί να καλλιεργήσει η κυβέρνηση ότι η κάλπη της απλής αναλογικής θα αποβεί άκαρπη οπότε θα ακολουθήσει η κάλπη της ενισχυμένης αναλογικής.

Η κρισιμότητα της απλής αναλογικής

Το επείγον είναι, όπως το θέτει ο Αλέξης Τσίπρας, ότι :

Πρώτον η απλή αναλογική πέρα από το αξιακό πρόσημο που της δίνει ο ΣΥΡΙΖΑ (ισοτιμία της ψήφου) δίνει ρεαλιστικά τη δυνατότητα να σχηματιστεί άμεσα προοδευτική κυβέρνηση που θα φέρει τη Δικαιοσύνη σε όλους τους τομείς, όπως είναι και το σύνθημα, και πιο συγκεκριμένα θα αποκαταστήσει το Δημόσιο και το Κράτος, από την πολυδιάλυση που επιφέρει η νεοφιλελεύθερη πολιτική των ιδιωτικοποιήσεων  και της ενίσχυσης των ολιγοπωλίων, ενώ θα στηρίξει όχι μόνο τους αδύναμους αλλά και τα επιμέρους στρώματα της μεσαίας τάξης (μισθωτούς, ελευθεροεπαγγελματίες, «ευγενή» επαγγέλματα) που συμπιέζονται από την ακρίβεια, την περιστολή εργασιακών δικαιωμάτων και την επίθεση στο κοινωνικό κράτος (υποχώρηση της δωρεάν υγειονομικής και ασφαλιστικής κάλυψης, της ποιότητας της δημόσιας παιδείας, στέγη, πλειστηριασμοί, κλπ).

Δεύτερον συνεπάγεται την σταθερότητα, καθώς θα αποτρέψει την προσφυγή σε δεύτερες ή και τρίτες κάλπες που θα οδηγήσουν σε μια περίοδο αστάθειας και αβεβαιότητας για λίγους μήνες, πέρα από την «ταλαιπωρία» του ότι οι πολίτες θα χρειαστεί να επιστρέψουν στην κάλπη για δεύτερη ή και τρίτη φορά, ενώ τον Οκτώβριο ακολουθούν και οι κάλπες για την Αυτοδιοίκηση.

Ο ΣΥΡΙΖΑ επιχειρεί να κινητοποιήσει έναν κόσμο και μέσα από την «δαιμονοποίηση» των κυβερνητικών επιδιώξεων για αυτοδυναμία που συνεπάγονται διαδοχικές κάλπες και παρατεταμένη εκλογική περίοδο, αλλά και συνολικά της λογικής των αυτοδύναμων κυβερνήσεων. «Επιλογή του Κ. Μητσοτάκη είναι να σύρει τη χώρα σε δεύτερες και τρίτες εκλογές» επισήμανε ο Αλέξης Τσίπρας στην Πολιτική Γραμματεία, «άρα η νίκη του ΣΥΡΙΖΑ – ΠΣ δε σημαίνει μόνο δικαιοσύνη, σημαίνει και σταθερότητα».

Να σημειωθεί ότι ο Αλέξης Τσίπρας, έκλεισε εκ νέου (από την Καρδίτσα) τα σενάρια για κυβέρνηση μειοψηφίας λέγοντας ότι η πρωτιά και η καθαρή νίκη του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ είναι προϋπόθεση για σχηματισμό προοδευτικής κυβέρνησης και για λόγους «ηθικούς» και για λόγους «πρακτικούς». Δυο μέρες πριν άλλωστε είχε πει και στην συνέντευξή του στον Αντώνη Σρόιτερ, πως δεν βγαίνει αριθμητικά το σενάριο της κυβέρνησης μειοψηφίας. Κι αυτό διότι είναι μάλλον αδύνατο όλα τα κόμματα του προοδευτικού τόξου στα οποία απευθύνεται ο ΣΥΡΙΖΑ να σημειώσουν ταυτόχρονα εκλογική άνοδο. Πολλώ δε μάλλον που ειδικά ΣΥΡΙΖΑ και ΠΑΣΟΚ διεκδικούν ψήφους από τις ίδιες πάνω κάτω δεξαμενές.

Από εκεί και πέρα, άπαξ και δεν ευοδωθεί το σενάριο της ισχυρής προοδευτικής κυβέρνησης από την κάλπη της απλής αναλογικής στον ΣΥΡΙΖΑ πιστεύουν ότι η διαφορά που θα καταγραφεί θα είναι μικρή, και άρα η επόμενη κάλπη της ενισχυμένης αναλογικής θα είναι «ντέρμπι».

Σε κάθε περίπτωση είτε με plan A, δηλαδή την «καθαρή νίκη» είτε με plan B, δηλαδή την «μικρή ήττα», ο ΣΥΡΙΖΑ έχει κάθε λόγο να επενδύει στην κάλπη της απλής αναλογικής και άρα στην μεγαλύτερη δυνατή κινητοποίηση ψηφοφόρων.

Βοηθούντων των κυβερνητικών σκανδάλων (υποκλοπές, Πάτσης – πλειστηριασμοί, απευθείας αναθέσεις) ο ΣΥΡΙΖΑ συμπληρώνει την εκλογική τακτική του (πρόγραμμα, προσπάθεια για συσπείρωση γύρω από την κάλπη της απλής αναλογικής) και στην σκληρή αποδόμηση της κυβέρνησης είτε για να προκαλέσει αποσυσπείρωση στο ακροατήριό της είτε για να προσελκύσει κομμάτι των αναποφάσιστων. Έτσι, σε μια περίοδο που οι ψηφοφόροι οικονομικά πιέζονται από όλες τις πλευρές, η ΝΔ του Κυριάκου Μητσοτάκη ταυτίζεται με ό,τι πιο σκοτεινό και αντιπαραγωγικό: τις παρακρατικές πρακτικές (υποκλοπές), τον αυταρχισμό, τη διαφθορά, τη διασπάθιση δημόσιου χρήματος δια των απευθείας αναθέσεων που «τις έχουν κάνει επιστήμη», τις μπίζνες γενικότερα βουλευτών και ημετέρων, το ξεπούλημα δημόσιων δομών, την αισχροκέρδεια, κλπ.

Μετά την Κύπρο η πρόταση για την προστασία της πρώτης κατοικίας

Σήμερα ο Αλέξης Τσίπρας επισκέπτεται την Κύπρο όπου θα έχει σειρά επαφών και κυρίως θα έχει συνάντηση με τον νεοεκλεγέντα Πρόεδρο Νίκο Χριστοδουλίδη. Από την Κουμουνδούρου τονίζουν ότι ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ θα είναι ο πρώτος πολιτικός από την Ελλάδα που συναντά ο νέος πρόεδρος μετά τις πρόσφατες προεδρικές εκλογές.

Η συνάντηση θα πραγματοποιηθεί στις 5 το απόγευμα, ενώ από νωρίς το πρωί ο Αλέξης Τσίπρας θα έχει επαφές, με τον Ανδρέα Μαυρογιάννη, πρώην προεδρικό υποψήφιο με τη στήριξη του «αδερφού» κόμματος ΑΚΕΛ, συνάντηση με τον πρόεδρο της ΕΔΕΚ Μαρίνο Σιζόπουλο και γεύμα με τον Γενικό Γραμματέα του ΑΚΕΛ Στέφανο Στεφάνου. Το απόγευμα, αμέσως μετά την συνάντηση με τον Κύπριο Πρόεδρο ο Αλέξης Τσίπρας θα συμμετάσχει σε εκδήλωση μνήμης για τον Βάσο Λυσσαρίδη και θα ακολουθήσει γεύμα που παραχωρεί ο Δήμαρχος Λευκάρων (τα Πάνω Λεύκαρα είναι και η γενέτειρα του Β. Λυσσαρίδη) Σοφοκλή Σοφοκλέους.

Την ερχόμενη εβδομάδα αναμένεται να πραγματοποιηθεί η εκδήλωση για την παρουσίαση της πρότασης του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ αναφορικά με την προστασία της πρώτης κατοικίας, την διαχείριση των κόκκινων δανείων και το πλαίσιο για τους πλειστηριασμούς. Σύμφωνα με πληροφορίες η πρόταση αυτή θα συνοδεύεται και από ένα ευρύτερο πλέγμα προτάσεων για την στεγαστική πολιτική.

Το ολοκληρωμένο κυβερνητικό- προεκλογικό πρόγραμμα του ΣΥΡΙΖΑ θα επικυρωθεί σε συνεδρίαση της Κεντρικής Επιτροπής του κόμματος η οποία θα γίνει μέχρι τα μέσα Μαρτίου. Δεν αναμένονται εκπλήξεις, απλώς θα έχει τη μέγιστη δυνατή επικαιροποίηση των αξόνων που παρουσίασε ο Αλέξης Τσίπρας στην Διεθνή Έκθεση Θεσσαλονίκης, τον περασμένο Σεπτέμβριο.

Στην ίδια συνεδρίαση θα επικυρωθούν και τα ψηφοδέλτια, τα οποία έδωσε στη δημοσιότητα κατά το μεγαλύτερο μέρος (κατά το 75% σύμφωνα με την υπογράμμιση που κάνουν κομματικές πηγές), το περασμένο Σαββατοκύριακο.

Τα ψηφοδέλτια, οι εκκρεμότητες και ο Πολάκης

Τα ονόματα που ανακοινώθηκαν δεν περιείχαν ηχηρές περιπτώσεις και εκπλήξεις, καθώς αυτές φαίνεται ότι φυλάσσονται για αργότερα, ώστε να είναι μεγαλύτερος ο όποιος επικοινωνιακός θόρυβος όσο πιο κοντά στην κάλπη. Πέραν των ηχηρών ονομάτων και της διάταξης του ψηφοδελτίου Επικρατείας που αναμένεται με ιδιαίτερο ενδιαφέρον για το ποια πρόσωπα κομματικά και μη θα βρεθούν στις εκλόγιμες θέσεις και ποια θα επιστρατευτούν για συμβολικούς λόγους.

Εντούτοις, τα ψηφοδέλτια, αποτυπώνουν σύμφωνα με τις κομματικές πηγές:

·       Την «αμφίπλευρη διεύρυνση» καθώς περιλαμβάνουν πρόσωπα (κυρίως στις περιφέρειες) που προέρχονται από «συγγενικούς» χώρους (ΠΑΣΟΚ, ΛΑΕ, ΜέΡΑ25) και άρα, λένε οι ίδιες πηγές, υπογραμμίζουν και την κυριαρχία του στον ευρύτερο προοδευτικό χώρο.

·       Την ανανέωση με πρόσωπα από τη νέα γενιά – ενώ συνολικότερα η ανανέωση αποτυπώνεται και στο ότι το 50% των υποψηφίων μετέχει για πρώτη φορά στα ψηφοδέλτια του ΣΥΡΙΖΑ, δεν ήταν υποψήφιοι το 2019.

·       Τον εμπλουτισμό με «τεχνοκράτες» κατά κανόνα πανεπιστημιακούς προερχόμενους είτε από το think tank του Αλέξη Τσίπρα, είτε εκτός αυτού.

Παράλληλα, απομένουν και εκκρεμότητες που αφορούν στην συμπλήρωση του προβλεπόμενου αριθμού υποψηφίων, ειδικά στις μεγάλες περιφέρειες. Πιθανώς κάποιες από αυτές ή στο σύνολό τους να έχουν αντιμετωπιστεί ως την συνεδρίαση της Κεντρικής Επιτροπής. Στις εκκρεμότητες είναι και ο νομός Χανίων για τον οποίο βγήκε – για λίγες ώρες-  στο «αντάρτικο» ο Παύλος Πολάκης εξαιτίας του ότι δεν ανακοινώθηκε ο 6ος υποψήφιος και στενός του φίλος Μανώλης Χαιρετάκης. Σύμφωνα με τον ίδιο ο Χαιρετάκης είχε καταχωρηθεί στις λίστες στην ΠΓ και είχε εγκριθεί, σύμφωνα με την Κουμουνδούρου η υποψηφιότητά του ήταν ανοιχτή και είχε παραπεμφθεί σε ειδική Επιτροπή, μαζί με όλες τις άλλες εκκρεμότητες. Ο τρόπος της παρέμβασής του – δημόσια και με όρους, ότι αν δε μπει ο Χαιρετάκης, δεν ισχύει ούτε η δική του υποψηφιότητα – θεωρήθηκε εκβιασμός με αποτέλεσμα την επίδειξη πυγμής εκ μέρους του Αλέξη Τσίπρα μετά την οποία ο βουλευτής αναδιπλώθηκε και δήλωση «παρών» στον αγώνα να φύγει ο Μητσοτάκης. Από την Κουμουνδούρου, θεωρούν ότι δε θα δοθεί συνέχεια από τον τομεάρχη Διαφάνειας στην Κεντρική Επιτροπή, όποτε κι αν συνεδριάσει, αλλιώς η εναλλακτική του έχει ήδη υποδειχθεί.

Διαβάστε επίσης:

Οι πιο σκληρές φυλακές στον κόσμο: Η κόλαση πίσω από τα κάγκελα (Videos)

Τουρκία στο έλεος Αλλάχ και εργολάβων

Οι αιθεροβάμονες των σεισμών

google_news_icon

Ακολουθήστε το topontiki.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν.

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Το topontiki.gr σέβεται όλες τις απόψεις, αλλά διατηρεί το δικαίωμά του να μην αναρτά υβριστικά σχόλια και διαφημίσεις. Οι χρήστες που παραβιάζουν τους κανόνες συμπεριφοράς θα αποκλείονται. Τα σχόλια απηχούν αποκλειστικά τις απόψεις των αναγνωστών.

ΠΕΜΠΤΗ 02.05.2024 10:39