search
ΚΥΡΙΑΚΗ 05.05.2024 15:26
MENU CLOSE

Πόλεμος στην Ουκρανία: Η ΕΕ παρατείνει για έναν ακόμη χρόνο τις κυρώσεις στη Λευκορωσία

28.02.2023 08:37
European Parliament_new

Την παράταση, για έναν ακόμη χρόνο, των κυρώσεων σε βάρος της Λευκορωσίας ανακοίνωσε την Δευτέρα (27/2) η Ευρωπαϊκή Ένωση.

Οι κυρώσεις έχουν επιβληθεί, σύμφωνα με την ΕΕ, εξαιτίας της καταστολής του καθεστώτος του Αλεξάντερ Λουκασένκο και της υποστήριξης του Μινσκ στον πόλεμο που διεξάγει η Ρωσία στην Ουκρανία.

Οι κυρώσεις παρατείνονται ως την 28η Φεβρουαρίου 2024, ανακοίνωσε χθες Δευτέρα το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο, το οποίο εκπροσωπεί τα 27 κράτη μέλη της ΕΕ.

Νωρίτερα χθες, Δευτέρα, οι εισαγγελικές αρχές ζήτησαν να επιβληθεί ποινή 19 ετών κάθειρξης σε βάρος της επικεφαλής της εξόριστης λευκορωσικής αντιπολίτευσης. Η Σβετλάνα Τσιχανούφσκαγια δικάζεται ερήμην στην πάλαι ποτέ σοβιετική δημοκρατία από τον Ιανουάριο.

Από τον Αύγουστο του 2020, η ΕΕ επέβαλε αρκετές δέσμες κυρώσεων σε αξιωματούχους που χαρακτήρισε υπεύθυνους για την καταστολή της αντιπολίτευσης και παραβιάσεις των ανθρωπίνων δικαιωμάτων στη Λευκορωσία.

Ο ίδιος ο λευκορώσος πρόεδρος και 194 προσωπικότητες προσκείμενες στο καθεστώς υφίστανται ταξιδιωτικές απαγορεύσεις και το πάγωμα όποιων πόρων διέθεταν στην ευρωπαϊκή δικαιοδοσία.

Κυρώσεις υφίστανται επίσης 34 νομικά πρόσωπα και έχει απαγορευθεί κάθε ευρωπαϊκή χρηματοδότησή τους.

Η Λευκορωσία υφίσταται ακόμη ευρωπαϊκές στοχευμένες οικονομικές κυρώσεις, ιδίως περιορισμούς στον χρηματοπιστωτικό τομέα, στο εμπόριο, στα λεγόμενα προϊόντα διπλής χρήσης, στις τηλεπικοινωνίες, στην ενέργεια και στις μεταφορές.

Διαβάστε επίσης:

Ένταση στη Δυτική Όχθη: «Πογκρόμ» σε παλαιστινιακό χωριό, νεκροί Εβραίοι έποικοι από πυρά Παλαιστινίων (Photos/Videos)

Σεισμός στην Τουρκία: Ζημιές άνω των 34 δισ. δολαρίων, σύμφωνα με την Παγκόσμια Τράπεζα (Videos)

Qatargate: Την Τρίτη (28/02) κρίνεται αν η Εύα Καϊλή θα παραμείνει υπό κράτηση

google_news_icon

Ακολουθήστε το topontiki.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν.

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Το topontiki.gr σέβεται όλες τις απόψεις, αλλά διατηρεί το δικαίωμά του να μην αναρτά υβριστικά σχόλια και διαφημίσεις. Οι χρήστες που παραβιάζουν τους κανόνες συμπεριφοράς θα αποκλείονται. Τα σχόλια απηχούν αποκλειστικά τις απόψεις των αναγνωστών.

ΚΥΡΙΑΚΗ 05.05.2024 15:26