search
ΤΕΤΑΡΤΗ 15.05.2024 10:52
MENU CLOSE

Σύνδρομο Ευερέθιστου Εντέρου: Διπλάσια η συχνότητα ψυχικών διαταραχών για τους ασθενείς

28.02.2023 19:39
entero-new

Την αλληλεπίδραση μεταξύ εγκεφάλου και εντέρου αναδεικνύει πρόσφατη μελέτη, σύμφωνα με την οποία τα άτομα με σύνδρομο ευερέθιστου εντέρου διατρέχουν υψηλότερο κίνδυνο για ψυχιατρικά νοσήματα και διαταραχές

Αυξημένο κίνδυνο για ψυχικές διαταραχές διατρέχουν τα άτομα με σύνδρομο ευερέθιστου εντέρου, σύμφωνα με ευρήματα ομάδας από τη Σχολή Ιατρικής του Πανεπιστημίου του Μιζούρι. Η μελέτη που δημοσιεύεται στο Irish Journal of Medical Science κρούει τον κώδωνα του κινδύνου στους επαγγελματίες υγείας για καλύτερο έλεγχο και αντιμετώπιση προβλημάτων από την ψυχική σφαίρα στην ομάδα με το σύνδρομο.

Οι ερευνητές συγκέντρωσαν στοιχεία για περισσότερες από 1,2 εκατομμύρια νοσηλείες ατόμων με σύνδρομο ευερέθιστου εντέρου σε 4.000 νοσοκομεία των ΗΠΑ. Σύμφωνα με τα αποτελέσματα, πάνω από το 38% έπασχε από αγχώδεις διαταραχές και 27% από κατάθλιψη, ποσοστά διπλάσια σε σύγκριση με τον γενικό ενήλικο πληθυσμό. Κάποια ακόμα ψυχιατρικά νοσήματα και διαταραχές που σημείωναν σημαντικά μεγαλύτερο επιπολασμό στην ομάδα με το σύνδρομο ήταν ο αυτοκτονικός ιδεασμός, η διπολική διαταραχή και οι διατροφικές διαταραχές.

Το σύνδρομο ευερέθιστου εντέρου είναι μια χρόνια διαταραχή του γαστρεντερικού που αφορά έως και το 15% του πληθυσμού και εκδηλώνεται με κράμπες, κοιλιακό άλγος, φούσκωμα, αέρια και διάρροια. Ο συνδυασμός του με αδιάγνωστες ψυχιατρικές διαταραχές, όπως έδειξε η μελέτη, και συνεπώς χωρίς την κατάλληλη αντιμετώπιση, επιβαρύνει ακόμα περισσότερο τα συστήματα υγειονομικής περίθαλψης μέσω της αυξημένης συχνότητας εισαγωγών στο νοσοκομείο και της μεγαλύτερης παραμονής.

Χρόνιες καταστάσεις όπως το σύνδρομο ευερέθιστου εντέρου σχετίζονται αποδεδειγμένα με το άγχος, την ανικανότητα για εργασία και ό,τι αυτό συνεπάγεται για τους ασθενείς και τις οικογένειές τους σε οικονομικό επίπεδο.

Πηγή: ygeiamou.gr

Διαβάστε επίσης:

Τι θα συμβεί στον οργανισμό σου αν τρως μια… χούφτα καρύδια την ημέρα

Άνοια: Επτά παράγοντες που μειώνουν τον κίνδυνο

Νηστεία: Ποιες τροφές μπορούν να βλάψουν τον θυρεοειδή

google_news_icon

Ακολουθήστε το topontiki.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν.

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Το topontiki.gr σέβεται όλες τις απόψεις, αλλά διατηρεί το δικαίωμά του να μην αναρτά υβριστικά σχόλια και διαφημίσεις. Οι χρήστες που παραβιάζουν τους κανόνες συμπεριφοράς θα αποκλείονται. Τα σχόλια απηχούν αποκλειστικά τις απόψεις των αναγνωστών.

ΤΕΤΑΡΤΗ 15.05.2024 10:50