search
ΠΕΜΠΤΗ 09.05.2024 01:05
MENU CLOSE

Ωδή στους Αδικημένους…

Δημοσιεύτηκε στο ΠΟΝΤΙΚΙ

τεύχος 2271
2/3/2023
04.03.2023 06:00
Νέα θεωρία: Τι προκάλεσε τον θάνατο του Μότσαρτ - Media

Τώρα που έφτασε η ώρα της πρεμιέρας του έργου «Ο αδελφός μου ο Αμαντέους» μπορώ να εξομολογηθώ ποια ήταν για μένα η έμπνευση γι’ αυτό το θεατρικό.

Όταν ήμουν παιδί στο νησί μου, είδα πολλούς ανθρώπους με κοφτερό μυαλό, θέληση για γνώση, ανθρώπους που θαύμασα και για ανεξάρτητους από τη θέλησή τους λόγους δεν έκαναν όσα μπορούσαν να κάνουν σ’ αυτή τη ζωή. Ο τόπος, ο χρόνος, οι συνθήκες δεν τους έδωσαν την ευκαιρία να κάνουν αυτό που ήθελαν, όσο ήθελαν.

Μια τέτοια περίπτωση είναι και η αδελφή του Μότσαρτ, η Νανέρλ. «Δεξιοτέχνης, ταλέντο, διάνοια, παιδί – θαύμα». Με αυτές τις λέξεις υμνούσαν στη δεκαετία του 1760 ένα μέλος της οικογένειας των Μότσαρτ. Όχι τον Βόλφγκανγκ Αμαντέους, αλλά την αδελφή του Νανέρλ Μότσαρτ. Έχει αποδειχτεί ότι πάνω στις δικές της παρτιτούρες έμαθε μουσική ένας από τους κορυφαίους μουσουργούς, τη στιγμή που και η ίδια θεωρούνταν μία από τις καλύτερες πιανίστριες της Ευρώπης. Μαζί όργωσαν ολόκληρη τη Γηραιά Ήπειρο και γνώρισαν την αποθέωση ως «παιδιά – θαύματα». Μέχρι τη χρονιά που η Νανέρλ έκλεισε τα δεκαοκτώ της χρόνια. Σύμφωνα με τα ήθη της εποχής, ήταν πλέον σε ηλικία γάμου. Έτσι, αυτή η σπουδαία μουσικός πέρασε στο περιθώριο…

Οι μεγάλοι συνθέτες της κλασικής μουσικής, η ζωή και το έργο τους, είναι μια πρόκληση. Κι είμαι χαρούμενος γιατί ένας εμβληματικός χώρος, η Μουσική Βιβλιοθήκη Λίλιαν Βουδούρη του Μεγάρου Μουσικής Αθηνών, φιλοξενεί ένα έργο μου, μια μουσικοθεατρική σκηνική περιπέτεια, που μιλά για ακυρωμένες επιθυμίες, αδελφικές σχέσεις, το «ταλέντο» και την καλλιτεχνική υπεροψία, τον έρωτα και τη μοναξιά. Μια βαθιά ανθρώπινη ιστορία, γνωστή σε ελάχιστους, που αφορά όλους τους ανθρώπους, από την εφηβεία έως την τρίτη ηλικία.

Μια ωδή στους αδικημένους, λοιπόν. Σας περιμένουμε τα Σάββατα του Μαρτίου, στις 6 μ.μ. και στις 9 μ.μ., για να τιμήσουμε δύο παιδιά – θαύματα, που το ένα έφτασε στην κορυφή, ενώ το άλλο έμεινε στην αφάνεια…

INFO. Σκηνοθεσία: Βάνα Πεφάνη. Ηθοποιοί: Πέμη Ζούνη, Έλιο-Φοίβος Μπέικο. Στο πιάνο ο Διονύσης Μαλλούχος. Σκηνικά κοστούμια: Γιώργος Λυντζέρης. Φωτισμός: Bασίλης Κλωτσοτήρας. Κίνηση: Κυριάκος Κοσμίδης. Φωτογραφίες: Γιώτα Εφραιμίδη.

Διαβάστε επίσης:

Ιταλία: Αίτημα αναψηλάφησης της δολοφονίας του Πιερ Πάολο Παζολίνι

Η «Λούλα» γίνεται ταινία

Πέθανε ο μπασίστας των Pulp στα 56 του χρόνια

google_news_icon

Ακολουθήστε το topontiki.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν.

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Το topontiki.gr σέβεται όλες τις απόψεις, αλλά διατηρεί το δικαίωμά του να μην αναρτά υβριστικά σχόλια και διαφημίσεις. Οι χρήστες που παραβιάζουν τους κανόνες συμπεριφοράς θα αποκλείονται. Τα σχόλια απηχούν αποκλειστικά τις απόψεις των αναγνωστών.

ΠΕΜΠΤΗ 09.05.2024 01:01