search
ΚΥΡΙΑΚΗ 05.05.2024 07:19
MENU CLOSE

ΣΥΡΙΖΑ: Αυξάνει τα «ντεσιμπέλ» περί συγκάλυψης και ζητά να καταργηθεί η Επιτροπή Εμπειρογνωμόνων

06.03.2023 09:18
tsipras_new

Με ακόμη μεγαλύτερη ένταση μιλά ο ΣΥΡΙΖΑ για «συγκάλυψη» των αιτίων του πολύνεκρου δυστυχήματος στα Τέμπη όσο περνούν οι μέρες και η κυβέρνηση ξεδιπλώνει τους χειρισμούς της.

Στην Κουμουνδούρου είδαν την χθεσινή αναδίπλωση του πρωθυπουργού, η «συγνώμη» που προσπάθησε να αρθρώσει με την κυριακάτικη ανάρτηση ως μία ακόμη ένδειξη της κοινωνικής οργής που κυριαρχεί και για τα δυστύχημα καθεαυτό αλλά και για την προσπάθεια να αποδοθούν οι ευθύνες στον σταθμάρχη και μόνο, με την κυβέρνηση αμήχανα να επιχειρεί να προσαρμοστεί.

Ακόμη κι αυτή η συγνώμη όμως λένε από τον ΣΥΡΙΖΑ και σημείωσε χθες η εκπρόσωπος Τύπου Πόπη Τσαπανίδουάργησε 5 μέρες και είναι μια συγνώμη που έγραψαν οι επικοινωνιολόγοι, δεν είναι αυθεντική.

Κι ακόμη, αυτή τη συγνώμη, ο πρωθυπουργός «δεν έχει το σθένος να την αναλάβει ο ίδιος» αντιθέτως «σπεύδει να τη μοιραστεί με όσους κυβέρνησαν πριν από αυτόν για να μην αναμετρηθεί ποτέ με τις δικές του ευθύνες. Και για να μην δώσει ούτε μισή απάντηση στα γιατί που μας πληγώνουν».

Το βασικό ζήτημα όμως για τον ΣΥΡΙΖΑ είναι η αναζήτηση και η απόδοση ευθυνών. «Σεβασμός στα θύματα σημαίνει σεβασμό στην αλήθεια» είναι το μότο που έχει υιοθετήσει το κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης τα τελευταία 24ωρα θέλοντας να υπογραμμίσει ότι την αναζήτηση της αλήθειας και των πραγματικών υπαιτίων της τραγωδίας δεν μπορεί να την εγγυηθεί μια επιτροπή που διόρισε η κυβέρνηση η οποία είναι η ελεγχόμενη της υπόθεσης. «Δεν είναι δυνατόν ο ελεγχόμενος να διορίζει τον ελεγκτή του», είναι το έτερο μότο που επαναλαμβάνει ο ΣΥΡΙΖΑ από την περασμένη εβδομάδα.

Γι’ αυτό, ακόμη και μετά την παραίτηση Ζηλιασκόπουλου το Σάββατο νωρίς το μεσημέρι και λίγο πριν συμπληρωθεί εικοσιτετράωρο από την ανακοίνωση των μελών της Επιτροπής, υπογράμμισε πως η παραίτηση μετά τη θύελλα αντιδράσεων «δεν αλλάζει απολύτως τίποτα». Κάλεσε δε τον πρωθυπουργό «να καταργήσει αμέσως την εν λόγω Επιτροπή και να αφήσει τη Δικαιοσύνη και τις αρμόδιες Αρχές να επιτελέσουν το έργο τους και να διερευνήσουν τα αίτια του δυστυχήματος».

«Μαρτυρούν μόνοι τους τον στόχο της συγκάλυψης»

Χθες επανήλθε με αφορμή τις δηλώσεις Σκέρτσου και Οικονόμου, καθώς σε αυτές είδε επιβεβαίωση των όσων καταγγέλλει.

Ο  μεν Άκης Σκέρτσος, υπουργός Επικρατείας, δήλωσε χθες σε συνέντευξή του ότι «η κυβέρνηση θα αποδώσει άμεσα, δίκαια και ονομαστικά τις ευθύνες εκεί που πρέπει», δήλωση «αδιανόητη» κατά την Κουμουνδούρου, «λες και αυτό δεν είναι δουλειά της Δικαιοσύνης, αλλά της κυβέρνησης».

Ο δε κυβερνητικός εκπρόσωπος Γιάννης Οικονόμου δήλωσε ότι η Επιτροπή είναι «το πρώτο επίπεδο» και ότι «δίπλα σε αυτή την Επιτροπή υπάρχει και η Δικαιοσύνη».

Με δυο λόγια, συμπεραίνει η Κουμουνδούρου, «όχι μόνο διορίζουν τον ελεγκτή τους, ενώ είναι ελεγχόμενοι, αλλά μαρτυρούν κιόλας ότι στόχος τους είναι να υποκαταστήσουν τη Δικαιοσύνη και να προκαταλάβουν το έργο της».

Παραπέμπουν δε και στη σχετική αναφορά του πρωθυπουργού στην ανάρτησή του: «θα προτείνω σε όλα τα κόμματα στην επόμενη Βουλή να συσταθεί Ειδική Επιτροπή, που θα διερευνήσει την πονεμένη ιστορία των ελληνικών σιδηροδρόμων όλη την τελευταία εικοσαετία».

Εφόσον θα προτείνει διακομματική Επιτροπή για να ερευνήσει τα αίτια μετά τις εκλογές, «τι ακριβώς θα κάνει η τριμελής Επιτροπή»; Είναι το ερώτημα που έθεσε ο ΣΥΡΙΖΑ συμπληρώνοντας ότι τα όσα δήλωσαν οι Σκέρτσος και Οικονόμου σε συνδυασμό με τα όσα έγραψε ο Κυριάκος Μητσοτάκης «αποτελούν ωμή παρέμβαση στο έργο της Δικαιοσύνης με στόχο τη συγκάλυψη».

Κατόπιν αυτών η αξιωματική αντιπολίτευση προέτρεψε τον κ. Μητσοτάκη «να αναιρέσει άμεσα τη μονομερή του απόφαση για συγκρότηση Επιτροπής, που θα προκαταλάβει τις έρευνες της Δικαιοσύνης. Και να αποδοκιμάσει δημόσια τους υπουργούς του».

Αναφερόμενος σε όλα τα παραπάνω ο επικεφαλής Στρατηγικής Επικοινωνίας του ΣΥΡΙΖΑ Νάσος Ηλιόπουλος σημείωσε σε ρ/φ συνέντευξη πως «από την αρχική προσπάθεια να φορτωθούν όλες οι ευθύνες στο ανθρώπινο λάθος, με την τελευταία ανάρτησή του ο κ. Μητσοτάκης φτάνει στα χρόνια του κ. Σημίτη. Όλο αυτό δείχνει μια προσπάθεια αποποίησης ευθυνών».

Και πρόσθεσε πως «είναι εξαιρετικά αντιφατικό ο κ. Μητσοτάκης να μιλά για διαχρονικές ευθύνες και την ίδια στιγμή να τοποθετεί στην Επιτροπή τον κ. Ζηλιασκόπουλο, τον άνθρωπο που το 2010-15 ήταν στη διοίκηση της ΤΡΑΙΝΟΣΕ. Και όπως αποκαλύφθηκε χθες, τότε οι μηχανοδηγοί του είχαν κάνει εξώδικο γιατί είχε ζητήσει να αυξηθεί η ταχύτητα στον προαστιακό από τα 115 στα 160 χλμ. την ώρα, χωρίς να λειτουργεί το σύστημα ασφαλείας. Οι εργαζόμενοι είχαν προειδοποιήσει μάλιστα ότι δεν θα υλοποιήσουν μια τέτοια απόφαση», υπογράμμισε.

Διαβάστε επίσης:

Σύγκρουση τρένων στα Τέμπη: Στο σημείο του σιδηροδρομικού δυστυχήματος ο Γεραπετρίτης

Όλα τα σενάρια για τις εκλογές – Γιατί ο πρωθυπουργός ζήτησε συγνώμη και εγκατέλειψε το αφήγημα του ανθρώπινου λάθους

Το αίμα στα Τέμπη ξεχείλισε το ποτήρι

google_news_icon

Ακολουθήστε το topontiki.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν.

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Το topontiki.gr σέβεται όλες τις απόψεις, αλλά διατηρεί το δικαίωμά του να μην αναρτά υβριστικά σχόλια και διαφημίσεις. Οι χρήστες που παραβιάζουν τους κανόνες συμπεριφοράς θα αποκλείονται. Τα σχόλια απηχούν αποκλειστικά τις απόψεις των αναγνωστών.

ΚΥΡΙΑΚΗ 05.05.2024 07:19