search
ΣΑΒΒΑΤΟ 04.05.2024 01:39
MENU CLOSE

Τραγωδία στα Τέμπη: Αχρηστεύτηκε σύστημα 25 εκατ. ευρώ που θα σταματούσε αυτόματα τα τρένα (Video)

06.03.2023 21:31
tempi_new

Συνεχίζονται οι αποκαλύψεις για τα συστήματα που ποτέ δεν μπήκαν σε λειτουργία στο σιδηροδρομικό δίκτυο της Ελλάδας μετά την τραγωδία στα Τέμπη.

Συγκεκριμένα, αχρηστεύτηκε το σύστημα ETCS (European Train Control System) για το οποίο δόθηκαν 25 εκατομμύρια ευρώ για να αποκτηθεί και έχει τη δυνατότητα να σταματά αυτόματα τα τρένα.

Σύμφωνα με το Open πρόκειται για την κήρυξη ενός νέου διεθνούς ανοιχτού διαγωνισμού από τη ΓΑΙΑ ΟΣΕ προκειμένου να επαναφέρουν το σύστημα αυτό, το οποίο έχει εγκατασταθεί στα τρένα, αλλά έχει χαλάσει και δεν είναι πια λειτουργικό.

Είναι ένα πλήρως αυτοματοποιημένο σύστημα που αν λειτουργούσε στις γραμμές και στα τρένα θα μπορούσε αυτόματα από υπολογιστή να φρενάρει την αμαξοστοιχία χωρίς να μεσολαβήσει ο μηχανοδηγός και έτσι να αποτραπεί το δυστύχημα.

Πρόκειται για ένα αυτοματοποιημένο σύστημα της ταχύτητας του τρένου το οποίο μπορεί υπό προϋποθέσεις να φρενάρει το τρένο.

Οπως αναφέρει το Open, αυτές οι συμβάσεις ξεκίνησαν από το 2007 με κόστος 25 εκατ. ευρώ, έγινε μια αρχική παράδοση το 2016 και ενώ τα συστήματα που είχαν μπει στα τρένα και δεν λειτουργούσαν, είχαν ήδη υποστεί τις πρώτες φθορές. 

Η τελική παράδοση έγινε το 2018 και με την Αρχή που είχε αναλάβει το έργο να υποστηρίζει ότι υπάρχουν φθορές στο συγκεκριμένο σύστημα. Η ΓΑΙΑ ΟΣΕ επανήλθε κάνοντας νέο διαγωνισμό ώστε το σύστημα να ξαναγίνει λειτουργικό.

Είχε εγκατασταθεί σε 88 συρμούς και 129 βαγόνια και δεν λειτούργησε ποτέ γιατί δεν υπήρχε στις ράγες το σύστημα και χάλασε. Οι δύο διαγωνισμοί που έγιναν τους τελευταίους δύο μήνες βγήκαν άγονοι.

Διαβάστε επίσης:

Τέμπη: Τι αποκαλύπτει η αλληλογραφία μεταξύ ΟΣΕ και ΡΑΣ για τα «ανθρώπινα λάθη» λίγο πριν το δυστύχημα

Τέμπη: Κενά μνήμης επικαλείται ο σταθμάρχης Λάρισας – Τι δείχνουν οι βάρδιες το μοιραίο βράδυ

Γεωργιάδης: «Ρουσφέτι συνδικαλιστικού στελέχους του ΠΑΣΟΚ η τοποθέτηση του σταθμάρχη Λάρισας»

google_news_icon

Ακολουθήστε το topontiki.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν.

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Το topontiki.gr σέβεται όλες τις απόψεις, αλλά διατηρεί το δικαίωμά του να μην αναρτά υβριστικά σχόλια και διαφημίσεις. Οι χρήστες που παραβιάζουν τους κανόνες συμπεριφοράς θα αποκλείονται. Τα σχόλια απηχούν αποκλειστικά τις απόψεις των αναγνωστών.

ΣΑΒΒΑΤΟ 04.05.2024 00:05