search
ΤΡΙΤΗ 16.04.2024 21:36
MENU CLOSE

Τέμπη: «Έφοδος» της ΡΑΣ σε ΟΣΕ και Hellenic Train – Έλαβε λιγότερα στοιχεία από όσα ζήτησε

07.03.2023 18:11
treno distixima tempi876- new

Στοιχεία και τεκμήρια, τα οποία αφορούν τις διαδικασίες ασφαλείας ζήτησε και έλαβε, τόσο από τον ΟΣΕ όσο και από την Ηellenic Train, κλιμάκιο Αξιολογητών της Ρυθμιστικής Αρχής Σιδηροδρόμων, με καθυστέρηση οκτώ ημερών.

Τα στοιχεία ζητήθηκαν στο πλαίσιο της αυτεπάγγελτης έρευνας της ΡΑΣ για το τραγικό δυστύχημα στα Τέμπη και της εφόδου ελεγκτών της Ρυθμιστικής Αρχής στα κεντρικά γραφεία του ΟΣΕ και της Ηellenic Train.

Πρόκειται για ηχογραφήσεις, ηχητικές συνομιλίες, στοιχεία που αφορούν την εκπαίδευση των σταθμαρχών, όπως τα παρουσιολόγια, τα οποία θα αξιολογηθούν προκειμένου να συσταθεί άμεσα το πόρισμα της Ρυθμιστικής Αρχής ώστε να διαλευκανθούν τα αίτια της πολύνεκρης τραγωδίας των Τεμπών.

Τα ευρήματα της έρευνας της ΡΑΣ θα σταλούν στον εισαγγελέα που ερευνά την υπόθεση της τραγωδίας στα Τέμπη, αλλά και στο υπουργείο Υποδομών και Μεταφορών.

Σημειώνεται ότι στον ΟΣΕ δεν είχε πάει έως και το μεσημέρι της Τρίτης κάποια ανακριτική αρχή, γεγονός, το οποίο έχει κάνει εντύπωση και στους εργαζομένους στον Οργανισμό. Σύμφωνα με πληροφορίες, τα στοιχεία που έχει παραλάβει η ΡΑΣ είναι λιγότερα από όσα είχαν ζητηθεί αρχικώς, καθώς σύμφωνα με τους ελεγχόμενους, άλλα έχουν καταστραφεί και άλλα έχουν ήδη παραδοθεί στις ανακριτικές Αρχές.

Πηγές της ΡΑΣ ανέφεραν ότι ο έλεγχος είναι στο πλαίσιο της αυτεπάγγελτης έρευνας και οι αρμοδιότητες της Αρχής είναι ο έλεγχος της τήρησης των διαδικασιών ασφαλείας των εταιρειών ΟΣΕ και Hellenic Train, ενώ αφήνουν ανοιχτή την επανεξέταση των πιστοποιητικών εφόσον από τους ελέγχους προκύψουν παρατυπίες.

Σημειώνεται ότι η ΡΑΣ χορηγεί μόνο το πιστοποιητικό ασφαλείας του ΟΣΕ, ενώ το αντίστοιχο πιστοποιητικό για την Hellenic Train, χορηγείται απευθείας από τον Ευρωπαϊκό Οργανισμό Σιδηροδρόμων. Πάντως, σε κάθε περίπτωση η ΡΑΣ ελέγχει το σχέδιο διαχείρισης ασφαλείας που υποβάλλουν και οι δύο σιδηροδρομικοί Οργανισμοί και εφόσον διαπιστωθεί παραβίαση, η συνήθης πρακτική είναι η επιβολή διοικητικών προστίμων και η απαίτηση προσκόμισης σχεδίου αποκατάστασης με συγκεκριμένο χρονοδιάγραμμα.

Στην περίπτωση ενός γεγονότος όπως το δυστύχημα στα Τέμπη, είναι ανοιχτό το ενδεχόμενο ανάκλησης ακόμα και του πιστοποιητικού ασφαλείας των εταιριών.Αυτό για την περίπτωση του ΟΣΕ μπορεί να γίνει από τη ΡΑΣ, ενώ για την περίπτωση της Hellenic Train από τον Ευρωπαϊκό Οργανισμό Σιδηροδρόμων ύστερα από επικοινωνία με την ανεξάρτητη Αρχή.

Διαβάστε επίσης:

Τραγωδία στα Τέμπη: O Ντογιάκος αναζητεί τις ευθύνες σε …δυστύχημα του 2017

Τέμπη: Βουβός θρήνος στην κηδεία του 59χρονου μηχανοδηγού Γιώργου Κουτσούμπα στην Αμαλιάδα

Τέμπη: «Πολιτική εκμετάλλευση» της τραγωδίας «βλέπει» η Ένωση Δικαστών και Εισαγγελέων

google_news_icon

Ακολουθήστε το topontiki.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν.

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Το topontiki.gr σέβεται όλες τις απόψεις, αλλά διατηρεί το δικαίωμά του να μην αναρτά υβριστικά σχόλια και διαφημίσεις. Οι χρήστες που παραβιάζουν τους κανόνες συμπεριφοράς θα αποκλείονται. Τα σχόλια απηχούν αποκλειστικά τις απόψεις των αναγνωστών.

ΤΡΙΤΗ 16.04.2024 20:24