search
ΔΕΥΤΕΡΑ 06.05.2024 09:31
MENU CLOSE

ΗΠΑ: Γιατί το Πεντάγωνο δεν δίνει στοιχεία στο Διεθνές Δικαστήριο για ρωσικά εγκλήματα πολέμου στην Ουκρανία (Video)

09.03.2023 12:12
ukraine new

Το Πεντάγωνο κατηγορείται ότι μπλοκάρει την κοινοποίηση πληροφοριών των αμερικανικών μυστικών υπηρεσιών στο Διεθνές Δικαστήριο (ICC) για εγκλήματα πολέμου που διέπραξαν οι Ρώσοι στην Ουκρανία, καθώς εκφράζονται φόβοι ότι θα δημιουργηθεί ένα προηγούμενο που μπορεί να στραφεί κατά Αμερικανών στρατιωτών, που έχουν διαπράξει ανάλογα εγκλήματα.

Ο Λευκός Οίκος και το Στέιτ Ντιπάρτμεντ έχουν ταχθεί σαφώς υπέρ της συνεργασίας με το Διεθνές Δικαστήριο Εγκλημάτων, που εδρεύει στην Χάγη, για να τεθούν ενώπιον των ευθυνών τους οι ρωσικές δυνάμεις για εγκλήματα που έχουν διαπραχθεί στην Ουκρανία.

Ωστόσο σύμφωνα με τους New York Times, που επικαλούνται αξιωματούχους, το αμερικανικό υπουργείο Άμυνας αρνείται σθεναρά να συνεργαστεί με το επιχείρημα ότι το προηγούμενο που θα δημιουργηθεί μπορεί να στραφεί τελικά και κατά των αμερικανικών δυνάμεων.

Σύμφωνα με το δημοσίευμα των ΝΥΤ το Συμβούλιο Εθνικής Ασφάλειας των ΗΠΑ (NSC) συνήλθε σε ανώτατο επίπεδο στις 3 Φεβρουαρίου για να επιλυθεί το πρόβλημα, αλλά ο υπουργός Άμυνας, Λόιντ Όστιν δεν πήρε καμία πρωτοβουλία που θα οδηγούσε σε λύση.

Την στάση του Πενταγώνου επέκρινε δημοσίως ο ρεπουμπλικανός γερουσιαστής, Λίντσεϊ Γκράχαμ, ο οποίος είχε την πρωτοβουλία για την έγκριση απόφασης από το Κογκρέσο, με την οποία καλείται η κυβέρνηση να υποστηρίξει τις διαδικασίες του Διεθνούς Δικαστηρίου.

«Το υπουργείο Άμυνας εναντιώθηκε στην νομοθετική αλλαγή, που πέρασε με μεγάλη πλειοψηφία, και τώρα προσπαθεί να υπονομεύσει το γράμμα και το πνεύμα του νόμου», δήλωσε στους ΝΥΤ ο Γκράχαμ, προσθέτοντας:

«Μου φαίνεται ότι το υπουργείο Άμυνας είναι το βασικό πρόβλημα εδώ και όσο πιο γρήγορα δώσουμε τις πληροφορίες στο Διεθνές Δικαστήριο, τόσο το καλύτερο για όλο τον κόσμο».

Τι είπε η εκπρόσωπος του Συμβουλίου Εθνικής Ασφαλείας

Κληθείσα να σχολιάσει το θέμα η εκπρόσωπος του Συμβουλίου Εθνικής Ασφάλειας, Αντριέν Γουάτσον δήλωσε:

«Οι ρωσικές δυνάμεις διαπράττουν εγκλήματα πολέμου και εγκλήματα κατά της ανθρωπότητας στην Ουκρανία και ο ουκρανικός λαός αξίζει να δικαιωθεί».

Πρόσθεσε ότι «οι ΗΠΑ υποστηρίζουν το εύρος των ερευνών για την ταυτοποίηση και την λογοδοσία των υπευθύνων, μεταξύ των οποίων τις πρωτοβουλίες του γραφείου της Ουκρανικής Γενικής Εισαγγελίας, των Ηνωμένων Εθνών, των αποστολών που γίνονται υπό την αιγίδα του Οργανισμού για την Ασφάλεια και την Συνεργασία στην Ευρώπη και του Διεθνούς Δικαστηρίου Εγκλημάτων».

Το Διεθνές Δικαστήριο συγκροτήθηκε με την βοήθεια και Αμερικανών νομικών και η σχετική συμφωνία υπεγράφη από τον Μπιλ Κλίντον το 2000, αλλά δεν επικυρώθηκε από την αμερικανική Γερουσία, ενώ ο Τζορτζ Μπους που διαδέχτηκε τον Κλίντον πήρε την παράδοξη απόφαση να αποσύρει την υπογραφή των ΗΠΑ από την συμφωνία.

Αμερικανοί που αντιτίθενται στη λειτουργία του δικαστηρίου υποστηρίζουν ότι μπορεί να χρησιμοποιηθεί από τους εχθρούς της Αμερικής για διώξεις κατά Αμερικανών στρατιωτών που έχουν πολεμήσει σε διάφορα μέτωπα, παρότι υπάρχουν δικλείδες ασφαλείας, που προβλέπουν ότι το δικαστήριο έχει δικαιοδοσία μόνον εφόσον τα δικαστήρια στην ιδιαίτερη πατρίδα του υπόπτου είναι απρόθυμα ή αδυνατούν να διερευνήσουν ένα έγκλημα.

Πάντως η αντιπρόεδρος των ΗΠΑ, Κάμαλα Χάρις, μιλώντας στη διάσκεψη του Μονάχου για την ασφάλεια, τον περασμένο μήνα, διαβεβαίωσε ότι οι ΗΠΑ «θα εξακολουθήσουν να υποστηρίζουν τις δικαστικές διαδικασίες στην Ουκρανία και τις διεθνείς έρευνες, γιατί πρέπει να υποστηριχθεί η δικαιοσύνη».

Πάντως η Χάρις δεν διευκρίνισε με ποιον τρόπο θα συνεργαστούν οι ΗΠΑ με το Διεθνές Δικαστήριο Εγκλημάτων.

Διαβάστε επίσης

Ερευνητής δημιούργησε ωάρια από κύτταρα αρσενικών ποντικιών!

ΗΠΑ: Τρεις τραυματίες αστυνομικοί από πυρά στο Λος Άντζελες – Νεκρός ο δράστης (Video)

Γιατί οι Γάλλοι αντιδρούν στα σχέδια Μακρόν για το συνταξιοδοτικό (Photos/Videos)

google_news_icon

Ακολουθήστε το topontiki.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν.

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Το topontiki.gr σέβεται όλες τις απόψεις, αλλά διατηρεί το δικαίωμά του να μην αναρτά υβριστικά σχόλια και διαφημίσεις. Οι χρήστες που παραβιάζουν τους κανόνες συμπεριφοράς θα αποκλείονται. Τα σχόλια απηχούν αποκλειστικά τις απόψεις των αναγνωστών.

ΔΕΥΤΕΡΑ 06.05.2024 09:31