search
ΠΕΜΠΤΗ 16.05.2024 23:27
MENU CLOSE

Πρόεδρος Βρετανικού Μουσείου για Γλυπτά του Παρθενώνα: Αξίζει να προσπαθήσουμε μαζί με τους Έλληνες να βρούμε λύση

11.03.2023 15:30
glypta parthenonas

«Εμείς τα μέλη του ΔΣ  (του Βρετανικού Μουσείου) εξετάζουμε μαζί με τους Έλληνες αν υπάρχει τρόπος να επιλυθεί η 200 ετών διαμάχη, ώστε τα γλυπτά (σ.σ. του Παρθενώνα) να μπορούν να εκτίθενται τόσο στο Λονδίνο όσο και στην Αθήνα. Παράλληλα, (πολιτιστικοί) θησαυροί που βρίσκονται αυτή τη στιγμή στην Ελλάδα θα μπορούν να απευθυνθούν σε ένα νέο κοινό εδώ. Μπορεί να τα καταφέρουμε, μπορεί και όχι. Αξίζει όμως να το προσπαθήσουμε», αναφέρει μεταξύ άλλων, ο πρόεδρος του Βρετανικού Μουσείου Τζορτζ Όσμπορν στην στήλη «Ημερολόγιο» του περιοδικού Spectator που φιλοξενεί κάθε εβδομάδα σκέψεις για μια σειρά από θέματα επιφανών πολιτών.

O Τζορτζ Όσμπορν, μεταξύ άλλων, σημειώνει ότι «τα γλυπτά ήταν πάντα αμφιλεγόμενα. Μερικοί, όπως ο μεγάλος ρομαντικός ποιητής Λόρδος Βύρων, πίστευαν ότι δεν έπρεπε ποτέ να φύγουν από την Ελλάδα. Ωστόσο, στο Βρετανικό Μουσείο έχουν υπάρξει αντικείμενο θαυμασμού από δεκάδες εκατομμύρια ανθρώπους και πιστεύω ότι παίζουν ζωτικό ρόλο στην αφήγηση της ιστορίας της κοινής μας ανθρωπότητας».

«Αδειάζει» δημόσια τον Μπόρις Τζόνσον

Δεν είναι η πρώτη φορά που ο πρόεδρος του Βρετανικού Μουσείου εκφράζει δημόσια την άποψη αυτή.

Είναι όμως η πρώτη φορά που «αδειάζει» τον πρώην βρετανό πρωθυπουργό, Μπόρις Τζόνσον, αναφέροντας πως μπορεί τώρα να εκφράζει ανησυχίες για την επιστροφή των Γλυπτών στην Αθήνα δεν το έκανε ωστόσο και στο μακρινό παρελθόν.

Ο ίδιος ο Τζόνσον όταν ακόμη ήταν φοιτητής στο πανεπιστήμιο της Οξφόρδης, είχε γράψει πως «οι λόγοι για να αποσπάσεις τα Μάρμαρα ήταν ορθοί. Οι λόγοι για την επιστροφή τους είναι ακόμη ορθότεροι. Τα Ελγίνεια Μάρμαρα πρέπει να εγκαταλείψουν την ενοχική κουλτούρα του βορρά που πίνει ουίσκι και να εκτεθούν εκεί όπου ανήκουν: στη χώρα του λαμπερού φωτός, στη γη του Αχιλλέα, ‘τα σκιερά βουνά και στη θάλασσα που αντηχεί».

«Μάλλον υπάρχουν δύο Μπόρις» καταλήγει στο σύντομο σημείωμα του ο πρόεδρος του Βρετανικού Μουσείου, Τζορτζ Όσμπορν.

Διαβάστε επίσης:

Ιταλία: Εγκληματική ολιγωρία των αρχών οδήγησε στη βύθιση του σκάφους με τους μετανάστες στην Καλαβρία (Videos)

Κορωνοϊός: Το Κογκρέσο απαιτεί από την κυβέρνηση Μπάιντεν να αποκαλύψει απόρρητες πληροφορίες για την προέλευσή του

Πάπας Φραγκίσκος: Ανοιχτό το ενδεχόμενο να παραιτηθεί μετά από 10 χρόνια στο Βατικανό – Η… αντιπολίτευση και η διαδοχή (video)

google_news_icon

Ακολουθήστε το topontiki.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν.

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Το topontiki.gr σέβεται όλες τις απόψεις, αλλά διατηρεί το δικαίωμά του να μην αναρτά υβριστικά σχόλια και διαφημίσεις. Οι χρήστες που παραβιάζουν τους κανόνες συμπεριφοράς θα αποκλείονται. Τα σχόλια απηχούν αποκλειστικά τις απόψεις των αναγνωστών.

ΠΕΜΠΤΗ 16.05.2024 23:25