search
ΤΕΤΑΡΤΗ 24.04.2024 23:53
MENU CLOSE

Η Πίζα, το PISA και τα μισόλογα για το δικαίωμα στη δημοσιογραφική άποψη (photo/video)

14.03.2023 14:23
portosalte_kainourgiou_1200-700_1403_new

Η Πίζα, πόλη-κόσμημα της Ιταλίας, είναι διάσημη μεταξύ άλλων για τον κεκλιμένο πύργο της στην περίφημη πλατεία των Θαυμάτων-Piazza dei Miracoli στα ιταλικά.

Η Πίζα –Pisa στα ιταλικά- έχει μια κάποια σχέση με το διαγωνισμό PISA (είναι το αρκτικόλεξο του διαγωνιστικού προγράμματος Programme for International Student Assessment) του ΟΟΣΑ. Είναι λέξεις ομόηχες. Κάθε σύγκριση σταματά στο σημείο αυτό.

Ως εργαλείο του ΟΟΣΑ, το PISA αμφισβητείται από μερίδα εκπαιδευτικών. «Εισβάλλει, ως άλλος επιθεωρητής, στα σχολεία δυο φορές (πιλοτική-βασική) στα τρία χρόνια. Με τα δοκίμια αξιολόγησης προωθεί συγκεκριμένη αντίληψη για τη σχολική γνώση, τη διδασκαλία, τη μάθηση, τη σχολική επιτυχία, το μαθητή, κ.ά., και υποδηλώνει ένα σύστημα αρχών, αντιλήψεων και επιλογών που προβάλλουν (και ως ένα βαθμό επιβάλλουν) αντίστοιχες αρχές στην οργάνωση της ίδιας της εκπαιδευτικής δια­δικασίας», έχει περιγράψει ο ομότιμος καθηγητής του πανεπιστημίου Ιωαννίνων Γιώργος Μαυρογιώργος, σε άρθρο του «Ο διεθνής και ο Ελληνικός διαγωνισμός PISA: Ένας “Δούρειος ίππος” για την εκπαίδευση» στο ethnos.gr.

Μεταξύ άλλων ο ακαδημαϊκός σημειώνει επίσης, ότι «ο γνωστός διεθνής διαγωνισμός PISA στοχεύει στο “περιεχόμενο” της εκπαίδευσης. Χέρι-χέρι ο διεθνής διαγωνισμός PISA επιχειρεί με όχημα τα πορίσματά του (μέσα από τον έλεγχο των αναγνωστικών, μαθηματικών και φυσικών ικανοτήτων των μαθητών) να προσανατολίσει την σχολική εκπαίδευση σε μια συγκεκριμένη κατεύθυνση».

Έχει ενδιαφέρον τι μπορεί να εντοπίσει κάποιος από αναζήτηση στο ίντερνετ με αφορμή μια πληροφορία που άκουσε στην τηλεόραση. Να, ας πούμε η πληροφορία που έδωσε σήμερα πρωί πρωί από τον ΣΚΑΪ ο δημοσιογράφος Άρης Πορτοσάλτε, μιλώντας γενικώς – ειδικώς μεταξύ άλλων και για παραπληροφόρηση, για κλιμακούμενη βία, για υποδαύλιση βίας μέσα από παραποίηση.

Ανέφερε, συγκεκριμένα, ο δημοσιογράφος ότι «στην Ελλάδα βγαίνουμε πίσω στον διαγωνισμό PISA στην κατανόηση κειμένου, σημαίνει ότι ακούω κάτι και δεν καταλαβαίνω».  

Όμως, ο δημοσιογραφικός λόγος ίσως να κάνει κάποιον να αισθανθεί παρακατιανός, αν δεν το ψάξει.

Νωρίτερα πολύ έξυπνα είχε διατυπώσει το ίδιο πράγμα με τη χρήση του πρώτου πληθυντικού προσώπου. «Ακούμε και δεν καταλαβαίνουμε».

Μια χαρά αντίληψη έχουν οι αποδέκτες της επισήμανσης του. Σχόλιο αφαιρετικής αισθητικής. Μισόλογα κατά μια άλλη -λαϊκή- εκδοχή.   

Το πρόγραμμα PISA του ΟΟΣΑ επικαλέστηκε ο δημοσιογράφος του ΣΚΑΪ για να κάνει δεικτικό σχόλιο με αποδέκτη συγκεκριμένη συνάδελφό του, την Κατερίνα Καινούργιου στον Alpha, την οποία αν και δεν κατονόμασε, «φωτογράφισε». Δυστυχώς την τσουβάλιασε μαζί με άλλους. Έκανε αυτό για το οποίο ψέγει άλλους ότι κάνουν σε βάρος του.

Πιθανόν είναι ότι βλέποντας κάποιος την πρωινή τοποθέτηση Πορτοσάλτε από την εκπομπή «Σήμερα», να καταλάβει ότι ο δημοσιογράφος άφησε υπονοούμενο -με ρατσιστική – έμφυλη διάκριση- για συνάδελφό του. Παρεξήγηση θα είναι εξαιτίας χαμηλού PISA.

Αν κάποιος κατάλαβε ότι ο Άρης Πορτοσάλτε λέει στη συνάδελφο του, πώς πρέπει να κάνει τη δουλειά της και τι πρέπει να λέει, και επίσης ότι η Καινούργιου με την ανάρτηση της στο Instagram τον στοχοποιεί και υποδαυλίζει τη βία, παρανόηση θα έχει κάνει εξαιτίας χαμηλού PISA.

Το story της Καινούργιου στο Instagram

Καλό είναι όμως, για να μην γίνονται παρανοήσεις από υπαινιγμούς και μισόλογα, εξαιτίας χαμηλού PISA, σχόλια και επισημάνσεις να διατυπώνονται χωρίς περιστροφές.

Για να γνωρίζουν κι εκείνοι με χαμηλό δείκτη PISA και οι τηλεθεατές, ποιοι κάνουν παραποίηση, παραπληροφόρηση, στοχοποίηση, υποδαυλίζουν σε βία. Ίσως είναι ένα μέσο καταπολέμησης και των fakenews και της προπαγάνδας.

Διαβάστε επίσης:

Μαύρο Ρόδο – Spoiler: Ο Βίκος απαγάγει τον βουλευτή που είχε εξαφανίσει το όνομά του από τα αρχεία του ορφανοτροφείου (Video)

Σασμός – Spoiler: Στο νοσοκομείο σε κρίσιμη κατάσταση ο Αντώνης (Videos)

MAD VMA 2023: Αποκλείστηκαν από τα βραβεία Snik και Light (Video)

google_news_icon

Ακολουθήστε το topontiki.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν.

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Το topontiki.gr σέβεται όλες τις απόψεις, αλλά διατηρεί το δικαίωμά του να μην αναρτά υβριστικά σχόλια και διαφημίσεις. Οι χρήστες που παραβιάζουν τους κανόνες συμπεριφοράς θα αποκλείονται. Τα σχόλια απηχούν αποκλειστικά τις απόψεις των αναγνωστών.

ΤΕΤΑΡΤΗ 24.04.2024 23:53