search
ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ 03.05.2024 23:06
MENU CLOSE

Wall Street: Xωρίς κατεύθυνση το κλείσιμο, μετά την κατάρρευση της Silicon Valley Bank

14.03.2023 00:22
wallstreet_new
Πηγή: Pixabay

Μεικτές τάσεις επικράτησαν στην συνεδρίαση της Δευτέρας στην Wall Street, εν μέσω ανησυχίας των επενδυτών για τον αντίκτυπο της κατάρρευσης της Silicon Valley Bank.

Ο δείκτης Dow Jones της βιομηχανίας έκλεισε με πτώση 90,50 μονάδων (–0,28%), στις 31.819,14 μονάδες.

Wall Street: Οριακή άνοδος 0,45% για τον δείκτη Nasdaq

Ο δείκτης Nasdaq, στον οποίο δεσπόζουν τίτλοι εταιρειών του τομέα της τεχνολογίας, έκλεισε με άνοδο 49,74 μονάδων (+0,45%), στις 11.188,64 μονάδες.

Ο ευρύτερος δείκτης S&P 500, ενδεικτικός της γενικής τάσης, έκλεισε με πτώση 5,83 μονάδων (–0,15%), στις 3.855,76 μονάδες.

Οι ευρωπαϊκές μετοχές κατέγραψαν σημαντική πτώση σήμερα καθώς οι ευρωπαϊκοί τραπεζικοί τίτλοι συνέχισαν να υποχωρούν παρά τα μέτρα που ελήφθησαν από τις αρχές για να περιοριστεί ο αντίκτυπος από την ξαφνική κατάρρευση της Silicon Valley Bank (SVB).

Ο πανευρωπαϊκός δείκτης STOXX 600 σημείωσε πτώση 2,4%. Οι μετοχές των τραπεζών, των αυτοκινητοβιομηχανιών και των ασφαλιστικών ήταν μεταξύ αυτών με τη μεγαλύτερη πτώση.

«Οι επενδυτές είναι ακόμα ταραγμένοι από τα γεγονότα των τελευταίων ημερών και περιμένουν με κομμένη την ανάσα να δουν εάν οι επιπτώσεις στον χρηματοπιστωτικό τομέα θα υπερχειλίσουν και θα δημιουργήσουν νέα προβλήματα», δήλωσε η Σουζάνα Στρίτερ, υψηλόβαθμο στέλεχος της Hargreaves Lansdown. «Υπάρχει η εκτίμηση ότι σε θύλακες του συστήματος συνεχίζουν να υπάρχουν αδυναμίες και ότι το αμερικανικό υπουργείο Οικονομικών ίσως χρειαστεί να παρέμβει με περαιτέρω εγγυήσεις καταθέσεων σε άλλες τράπεζες».

Η μετοχή της Credit Suisse κατέγραψε βουτιά 12,1% σε νέο ιστορικά χαμηλό επίπεδο. Η γερμανική Commerzbank σημείωσε πτώση 11,3% ενώ οι μετοχές της γαλλικής Societe Generale και της ισπανικής Sabadell υποχώρησαν κατά 6,2% και 9,4%, αντίστοιχα.

Η μετοχή της HSBC σημείωσε πτώση 4,1% αφού η βρετανική τράπεζα ανακοίνωσε ότι αποκτά τη βρετανική θυγατρική της SVB έναντι μίας στερλίνας.

Ο δείκτης CAC 40 της Γαλλίας υποχώρησε κατά 2,90%, ο δείκτης Dax στη Γερμανία έκλεισε με πτώση 3,04% και ο δείκτης FTSE 100 στο Λονδίνο υποχώρησε κατά 2,58%, ενώ το Χρηματιστήριο του Μιλάνου στην Ιταλία έκλεισε με πτώση 4,03%.

«Εθνικό» τείχος στην Ελλάδα

Με ήπια πτώση έκλεισαν τελικά οι τιμές των μετοχών στη σημερινή συνεδρίαση, καθώς οι μεγάλες αρχικές απώλειες περιορίστηκαν σημαντικά προς το κλείσιμο της αγοράς, μετά και το θετικό άνοιγμα της Wall Street. Αρχικά οι πιέσεις ήταν έντονες με την αγορά να καταγράφει πτώση που προσέγγισε το 3%, εν μέσω έντονης πτωτικής κίνησης και των ευρωπαϊκών αγορών στον απόηχο των εξελίξεων που πυροδότησε η πτώχευση της Silicon Valley Bank. Σε θετικό έδαφος έκλεισε ο τραπεζικός δείκτης, με τη μετοχή της Εθνικής να καταγράφει υψηλά κέρδη.

O Γενικός Δείκτης Τιμών έκλεισε στις 1.049,55 μονάδες, σημειώνοντας πτώση 0,64%. Ενδοσυνεδριακά κατέγραψε κατώτερη τιμή στις 1.025,17 μονάδες (-2,94%).

Η αξία των συναλλαγών ανήλθε στα 152,62 εκατ. ευρώ, ενώ διακινήθηκαν 65.113.121 μετοχές.

Ο δείκτης υψηλής κεφαλαιοποίησης σημείωσε πτώση σε ποσοστό 0,63%, ενώ ο δείκτης της μεσαίας κεφαλαιοποίησης υποχώρησε σε ποσοστό 0,69%.

Από τις μετοχές της υψηλής κεφαλαιοποίησης, άνοδο κατέγραψαν οι μετοχές της Σαράντης (+4,32%), της Εθνικής (+3,73%), της Πειραιώς (+0,71%) και της Jumbo (+0,67%). Αντιθέτως, τη μεγαλύτερη πτώση σημείωσαν οι μετοχές της Μυτιληναίος (-2,98%), της Viohalco (-2,96%), του ΟΠΑΠ (-21,05) και του ΟΤΕ(-1,93%).

Από τους επιμέρους δείκτες, τη μεγαλύτερη άνοδο σημείωσαν οι δείκτες των Χρηματοοικονομικών Υπηρεσιών (+1,78%) και των Τραπεζών (+0,97%), ενώ τις μεγαλύτερες απώλειες σημείωσαν οι δείκτες της Υγείας (-2,90%), των Βιομηχανικών Προϊόντων (-2,74%) και των Πρώτων Υλών (-2,22%).

Τον μεγαλύτερο όγκο συναλλαγών παρουσίασαν η Alpha Bank και η Πειραιώς διακινώντας 21.293.171 και 9.761.431 μετοχές, αντιστοίχως.

Τη μεγαλύτερη αξία συναλλαγών σημείωσαν η Εθνική με 26,61 εκατ. ευρώ και η Alpha Bank με 24,94 εκατ. ευρώ. Ανοδικά κινήθηκαν 26 μετοχές, 87 πτωτικά και 16 παρέμειναν σταθερές. Τη μεγαλύτερη άνοδο σημείωσαν οι μετοχές: ΚΡΕΚΑ +11,11% και Βιοτέρ +10,71%. Τη μεγαλύτερη πτώση κατέγραψαν οι μετοχές: Τρία Άλφα (π) -10,00% και Attica Bank -9,99%.

Πτώση για το πετρέλαιο

Οι τιμές του πετρελαίου μειώθηκαν σήμερα, με τους επενδυτές να επικεντρώνονται στους κίνδυνους που θέτει για το χρηματοπιστωτικό σύστημα η κατάρρευση της τράπεζας SVB, ενώ το γεγονός ότι συνεχίζονται οι εξαγωγές από τη Ρωσία έρχεται να προστεθεί στις δυσκολίες της αγοράς.

Γύρω στις 15:05 ώρα Ελλάδας, το βαρέλι του Brent της Βόρειας Θάλασσας, παράδοσης Μαΐου, σημείωσε πτώση 4,60%, στα 78,97 δολάρια, υποχωρώντας κάτω από το όριο των 79 δολαρίων για πρώτη φορά από τις αρχές Ιανουαρίου. Το βαρέλι του αμερικανικού αργού (WTI), παράδοσης Απριλίου, σημείωσε πτώση 5,02%, στα 72,84 δολάρια.

Αφού ξεκίνησαν τη συνεδρίαση σε θετικό έδαφος, οι τιμές του πετρελαίου υποχώρησαν ακολουθώντας την πορεία των διεθνών χρηματιστηρίων και του δολαρίου, με τους επενδυτές να ανησυχούν για την κατάσταση στην Silicon Valley Bank (SVB). Η κατάρρευση της καλιφορνέζικης τράπεζας ανάγκασε τις αμερικανικές αρχές να ανακοινώσουν μέτρα για την προστασία των καταθέσεων προκειμένου να αποτραπούν φαινόμενα πανικού στην αγορά.

«Οι αγορές χωνεύουν ακόμα τα νέα και φοβούνται για τυχόν εξάπλωση», σχολίασε ο Τζέιμς Χάρτ, αναλυτής στην TickMill.

Η τιμή του πετρελαίου επηρεάζεται όταν οι επενδυτές φοβούνται για την παγκόσμια ανάπτυξη και στρέφονται στα λεγόμενα ‘ασφαλή καταφύγια’.

Παράλληλα, «η Ρωσία συνεχίζει τις εξαγωγές της προς πολλές χώρες, το οποίο αυξάνει την προσφορά στην αγορά», σχολίασε ο Γουάλιντ Κουντμάνι, αναλυτής στην XTB.

Διαβάστε επίσης:

Silicon Valley Bank: «Οι τράπεζες της ευρωζώνης δεν είναι άμεσα εκτεθειμένες» – Διαβεβαιώσεις από τον επικεφαλής του Eurogroup

CNBC: Μεγάλο το ενδιαφέρον Αμερικανών επενδυτών για την Ελλάδα

Μπάιντεν για τραπεζικό σύστημα: «Είναι ασφαλές – Οι καταθέσεις σας θα είναι εκεί όταν τις χρειαστείτε»

google_news_icon

Ακολουθήστε το topontiki.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν.

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Το topontiki.gr σέβεται όλες τις απόψεις, αλλά διατηρεί το δικαίωμά του να μην αναρτά υβριστικά σχόλια και διαφημίσεις. Οι χρήστες που παραβιάζουν τους κανόνες συμπεριφοράς θα αποκλείονται. Τα σχόλια απηχούν αποκλειστικά τις απόψεις των αναγνωστών.

ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ 03.05.2024 22:59