search
ΠΕΜΠΤΗ 25.04.2024 09:02
MENU CLOSE

«Αρμαγεδδών» σάρωσε τα χρηματιστήρια – Στο μάτι του κυκλώνα η Credit Suisse, κρατική στήριξη «αν χρειαστεί»

15.03.2023 18:13
credit-suisse-1-new

«Τυφώνας» Credit Suisse χτυπά τις αγορές με το ντόμινο που ξεκίνησε από την ημέρα που κήρυξε πτώχευση η αμερικανική Silicon Valley Bank και η Signature Bank να βρίσκεται σε πλήρη εξέλιξη. Ευρωαγορές και ελληνικό Χ.Α. υποκύπτουν στους φόβους ότι ο ελβετικός, πάλαι ποτέ, κολοσσός βρίσκεται ένα βήμα πριν την κατάρρευση.

Τα χρηματιστήρια και οι τραπεζικοί δείκτες αντιδρούν με βουτιά στην αναμενόμενη νέα αύξηση των επιτοκίων από την ΕΚΤ αλλά και στην είδηση ότι ο βασικός μέτοχος της Credit Suisse δεν προτίθεται να συνεισφέρει με νέα κεφάλαια στην τράπεζα. H επιθετική αύξηση του κόστους χρήματος από τις κεντρικές τράπεζες του κόσμου φαίνεται ότι προκαλεί έντονες αναταράξεις στον τραπεζικό κλάδο και στις δύο όχθες του Ατλαντικού, με τους πιο ευάλωτους να δέχονται ήδη τις μεγάλες πιέσεις.

Στην Ελλάδα, μετά τα Τέμπη, την τραπεζική κρίση στις ΗΠΑ και την κλιμάκωση των σχέσεων ΗΠΑ-Ρωσίας, ήρθε η Credit Suisse για να γκρεμίσει ξανά τον Γενικό δείκτη που σημείωσε πτώση 4,55% στις 1.025,22 μονάδες, ενώ σήμερα κινήθηκε μεταξύ 1.078,96 μονάδων (+0,46%) και 1.023,69 μονάδων (-4,69%). Ο τζίρος ανήλθε στα 177,93 εκατ. ευρώ και ο όγκος στα 68,25 εκατ. τεμάχια, ενώ μέσω προσυμφωνημένων πράξεων διακινήθηκαν 3,60 εκατ. τεμάχια.

Ο δείκτης υψηλής κεφαλαιοποίησης έκλεισε με πτώση 4,81% στις 2.490,08 μονάδες, ενώ στο -4,27% ολοκλήρωσε τις συναλλαγές ο Mid Cap και στις 1.496,19 μονάδες. Ο τραπεζικός δείκτης έκλεισε με απώλειες 8,44% στις 763,59 μονάδες. Πειραιώς και Alpha Bank έκλεισαν με απώλειες 10,98% και 10,39% αντίστοιχα, με την Eurobank να ακολουθεί με -9,19%. Άνω του 6% ήταν η πτώση σε ΕΛΧΑ, Σαράντη και Ελληνικά Πετρέλαια, και άνω του 5% σε Quest, Ελλάκτωρ, Λάμδα, ΔΕΗ και Motor Oil. Οι απώλειες σε Μυτιληναίο, Autohellas και Εθνική ήταν μεγαλύτερες του 4%, με τις ΓΕΚ Τέρνα και Βιοχάλκο να κλείνουν στο -3,58% και -3,46% αντίστοιχα. Άνω του -2% έκλεισαν οι ΕΥΔΑΠ, ΟΤΕ και ΟΛΠ και άνω του 1% σε ΟΠΑΠ, Τιταν, Coca Cola και Jumbo. Η Aegean έχασε 0,41% και η Τέρνα Ενεργειακή ενισχύθηκε κατά 0,27%.

Στην Ευρώπη, o Stoxx 600 υποχώρησε 2,97% στις 436 μονάδες, ο FTSE 100 στο Λονδίνο σημείωσε πτώση 3,83% στις 7.344 μονάδες, ο DAX 30 στη Φρανκφούρτη κινήθηκε χαμηλότερα 3,27% στις 14.735 μονάδες και ο CAC 40 στο Παρίσι κατέγραψε απώλειες 3,58% στις 6.885 μονάδες. O τραπεζικός κλάδος «βούλιαξε» 7% με την Credit Suisse να ολοκληρώνει τη συνεδρίαση με πτώση 24%.

Στη Wall Street και ειδικά στις τραπεζικές μετοχές στις ΗΠΑ είχαν αντίκτυπο οι πιέσεις στην Credit Suisse στην Ευρώπη. Ο βιομηχανικός Dow Jones υποχώρησε 0,87% ή 280 μονάδες στις 31.874, ο S&P 500 σημείωσε πτώση 0,7% στις 3.891 μονάδες ενώ o τεχνολογικός Nasdaq κινήθηκε οριακά υψηλότερα 0,05% στις 11.434 μονάδες. Citigroup και JP Morgan «βούλιαξαν» 5,4% και 4,7% αντίστοιχα, η Goldman Sachs έχασε 3% και η Bank of America 0,9%. «Βουτιά» 20% κατέγραψε η First Republic Bank, καθώς ασκήθηκαν πιέσεις και στις περιφερειακές τράπεζες με τον εν λόγω δείκτη να υποχωρεί 1,7%.

Στα εμπορεύματα, η τιμή του αμερικανικού αργού πετρελαίου πέρασε κάτω από 70 δολάρια για πρώτη φορά από το 2021, αφού έχασε 3,9% και διαμορφώθηκε στα 68,54 δολ. Στον αντίποδα, η τιμή του χρυσού σκαρφάλωσε σε υψηλό έξι εβδομάδων κερδίζοντας 0,3% στα 1.915 δολ./ουγγιά.

Το χτύπημα της Credit Suisse δέχτηκαν και τα ευρωπαϊκά νομίσματα, τα οποία κατέγραψαν πτώση. Τα δεινά της ελβετικής τράπεζας οδήγησαν τον ευρύτερο ευρωπαϊκό τραπεζικό δείκτη .SX7P στο χαμηλότερο επίπεδο από τις αρχές Ιανουαρίου και προκάλεσαν απότομο sell off στις αγορές συναλλάγματος.

Το ευρώ υποχώρησε 1,2% στα 1,0605 δολάρια, η στερλίνα υποχώρησε 0,8% στα 1,2065 δολάρια και το ελβετικό φράγκο υποχώρησε 1,2% στα 0,9251 ανά δολάριο. Αργότερα, στις ΗΠΑ το δολάριο κινήθηκε υψηλότερα 1,4% έναντι του ευρώ, στο 1,0584 δολ.

Τυφώνας, πανικός και εφησυχασμός

Οι μετοχές της Credit Suisse κατέγραψαν βουτιά, υποχωρώντας κοντά στο 30% στο ελβετικό χρηματιστήριο φτάνοντας σε νέο χαμηλό ρεκόρ, πριν ανασταλεί η διαπραγμάτευσή της, καθώς ο μεγαλύτερος επενδυτής της δήλωσε ότι δεν μπορούσε να παράσχει στην ελβετική τράπεζα περισσότερη οικονομική βοήθεια, το οποίο ενέτεινε τους φόβους για ενδεχόμενη κατάρρευση του ελβετικού τραπεζικού κολοσσού.

Ειδικότερα, η Saudi National Bank απέκλεισε το ενδεχόμενο να «ρίξει» περισσότερα χρήματα, καθώς δεν επιθυμεί το ποσοστό της να ξεπεράσει το όριο του 10% (σήμερα βρίσκεται στο 9,9%). «Δεν μπορούμε, γιατί θα πάμε πάνω από το 10%. Είναι ένα ρυθμιστικό ζήτημα», δήλωσε χαρακτηριστικά ο πρόεδρος της Εθνικής Tράπεζας της Σαουδικής Αραβίας, Ammar Al Khudairy. Παράλληλα ο πρόεδρος της Credit Suisse, Άξελ Λίμαν, αρχικά απέκλεισε το ενδεχόμενο κρατικής βοήθειας, ξεκαθαρίζοντας ότι κάτι τέτοιο δεν βρίσκεται στην ατζέντα.

Ωστόσο, λίγη ώρα αργότερα, υπέβαλε αίτηση για κρατική βοήθεια σύμφωνα με τους Financial Times. Η τράπεζα, σύμφωνα με τους FT, ζήτησε μια καθησυχαστική δήλωση από την Εθνική Τράπεζα της Ελβετίας, αλλά και από την Finma, την ελβετική ρυθμιστική αρχή.

Ρυθμιστική Αρχή και Ελβετική Κεντρική Τράπεζα δήλωσαν ότι η Credit Suisse πληροί εποπτικές απαιτήσεις κεφαλαίου και ρευστότητας και αν χρειαστεί θα στηριχτεί.

Η δήλωση στήριξης:

«Η εποπτική αρχή της ελβετικής χρηματοπιστωτικής αγοράς FINMA και η Ελβετική Κεντρική Τράπεζα  (SNB) διαβεβαιώνουν ότι τα προβλήματα ορισμένων τραπεζών στις ΗΠΑ δεν αποτελούν άμεσο κίνδυνο μετάδοσης για τις ελβετικές χρηματοπιστωτικές αγορές. Οι αυστηρές απαιτήσεις κεφαλαίου και ρευστότητας που ισχύουν για τα ελβετικά χρηματοπιστωτικά ιδρύματα διασφαλίζουν τη σταθερότητά τους. Η Credit Suisse πληροί τις απαιτήσεις κεφαλαίου και ρευστότητας που επιβάλλονται σε συστημικά σημαντικές τράπεζες. Εάν είναι απαραίτητο, η SNB θα παρέχει ρευστότητα στην CS.

Η FINMA και η SNB επισημαίνουν σε αυτήν την κοινή δήλωση ότι δεν υπάρχουν ενδείξεις άμεσου κινδύνου μετάδοσης για τα ελβετικά ιδρύματα λόγω της τρέχουσας αναταραχής στην τραπεζική αγορά των ΗΠΑ.

Ο κανονισμός στην Ελβετία απαιτεί από όλες τις τράπεζες να διατηρούν αποθέματα ασφαλείας κεφαλαίου και ρευστότητας που πληρούν ή υπερβαίνουν τις ελάχιστες απαιτήσεις των προτύπων της Βασιλείας. Επιπλέον, οι συστημικά σημαντικές τράπεζες πρέπει να πληρούν υψηλότερες απαιτήσεις κεφαλαίου και ρευστότητας. Αυτό επιτρέπει την απορρόφηση των αρνητικών επιπτώσεων μεγάλων κρίσεων και κρίσεων.

Η Credit Suisse πληροί τις εποπτικές απαιτήσεις κεφαλαίου και ρευστότητας.

Η χρηματιστηριακή αξία της Credit Suisse και η αξία των χρεογράφων της έχουν επηρεαστεί ιδιαίτερα από τις αντιδράσεις της αγοράς τις τελευταίες ημέρες. Η FINMA βρίσκεται σε πολύ στενή επαφή με την τράπεζα και έχει πρόσβαση σε όλες τις πληροφορίες που σχετίζονται με το εποπτικό δίκαιο. Σε αυτό το πλαίσιο, η FINMA επιβεβαιώνει ότι η Credit Suisse πληροί τις υψηλότερες απαιτήσεις κεφαλαίου και ρευστότητας που ισχύουν για συστημικά σημαντικές τράπεζες. Επιπλέον, η SNB θα παρέχει ρευστότητα στην τράπεζα που είναι ενεργή σε παγκόσμια κλίμακα εάν χρειαστεί. Η FINMA και η SNB παρακολουθούν τις εξελίξεις πολύ στενά και βρίσκονται σε στενή επαφή με το Ομοσπονδιακό Υπουργείο Οικονομικών για να διασφαλίσουν τη χρηματοπιστωτική σταθερότητα».

Σε επίπεδα «ελληνικής κρίσης» τα CDS

Την ίδια ώρα, ανησυχία προκαλεί και η εκτίναξη του κόστους ασφάλισης έναντι χρεοκοπίας (CDS) των ομολόγων της Credit Suisse. Η τελευταία καταγεγραμμένη τιμή των CDS της Credit Suisse διαμορφωθηκε στις 835,9 μονάδες βάσης την Τρίτη, ωστόσο το πρωί της Τετάρτης οι traders είδαν τα μονοετή CDS της ελβετικής τράπεζας να σκαρφαλώνουν έως και τις 1.200 μονάδες βάσης, σύμφωνα με δύο πηγές που επικαλείται το Bloomberg. Αξίζει να σημειωθεί ότι οι μεγάλες ελληνικές τράπεζες διαπραγματεύονταν σε ανάλογα επίπεδα κατά τη διάρκεια της κρίσης χρέους και της οικονομικής ύφεσης της χώρας

Η Τράπεζα δημοσίευσε την Τρίτη την ετήσια έκθεσή της για το 2022 στην οποία αναφέρεται ότι εντοπίστηκαν «ουσιώδεις αδυναμίες» στις διαδικασίες υποβολής οικονομικών εκθέσεων για τα έτη 2022 και 2021 και υιοθετεί ένα σχέδιο αποκατάστασης καθώς και ότι δεν έχει ακόμη ανακόψει τις εκροές πελατών.

Σημειώνεται ότι οι εκροές πελατών το τέταρτο τρίμηνο αυξήθηκαν σε περισσότερα από 110 δισ. ελβετικά φράγκα (120 δισ. δολάρια).

Εντωμεταξύ, σε τραπεζικό sell off οδηγήθηκαν και η Societe Generale που ανέστειλε τη διαπραγμάτευση με πτώση 9,40%, καθώς και οι τράπεζες Montei dei Paschi και Unicredit.

Συναγερμός στην ΕΚΤ

Την ίδια ώρα η ΕΚΤ προσπαθεί να διασφαλίσει ότι η διαφαινόμενη κρίση δεν θα διαχυθεί παρασύροντας και άλλα μεγάλα ευρωπαϊκά χρηματοπιστωτικά ιδρύματα.

Σύμφωνα με την WSJ, αξιωματούχοι της ΕΚΤ φέρονται να έχουν επικοινωνήσει ήδη με τα τραπεζικά ιδρύματα που βρίσκονται υπό την εποπτεία της κεντρικής τράπεζας προκειμένου να ενημερωθούν για τυχόν οικονομικά ανοίγματά τους στην Credit Suisse.

Στο μεταξύ, σήμα κινδύνου για το ευρωπαϊκό τραπεζικό σύστημα έστειλε με ανάρτησή του ο Νουριέλ Ρουμπινί, χαρακτηρίζοντας «Lehman moment» για τη Γηραιά Ήπειρο τη «βόμβα» της Credit Suisse.

Ο κ. Ρουμπινί έγραψε στην ανάρτησή του ότι ο ελβετικός τραπεζικός όμιλος είναι «πολύ μεγάλος για να πέσει και πολύ μεγάλος για να σωθεί», δίνοντας το στίγμα των ομοιοτήτων με την κατάρρευση της Lehman Brothers στις ΗΠΑ, αποτέλεσμα της οποίας ήταν η μεγάλη οικονομική κρίση, με ολέθρια αποτελέσματα για την Ελλάδα.

Επιμονή σε αύξηση επιτοκίων παρά την αναταραχή

Νωρίτερα, δημοσίευμα του Reuters που προκαταλάμβανε την επιμονή της ΕΚΤ στην επιθετική νομισματική πολιτική της. Οι υπεύθυνοι χάραξης πολιτικής της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας εξακολουθούν να κλίνουν προς μια αύξηση των επιτοκίων κατά μισή ποσοστιαία μονάδα την Πέμπτη, παρά την αναταραχή στον τραπεζικό τομέα, καθώς αναμένουν ότι ο πληθωρισμός θα παραμείνει πολύ υψηλός τα επόμενα χρόνια, δήλωσε πηγή στο Reuters.

Οι επενδυτές είχαν αρχίσει να αμφιβάλλουν για τη δέσμευση της ΕΚΤ για άλλη μια μεγάλη αύξηση των επιτοκίων αυτή την εβδομάδα, μετά την κατάρρευση της Silicon Valley Bank (SVB) στις ΗΠΑ που δημιούργησε κλυδωνισμό στις παγκόσμιες χρηματοπιστωτικές αγορές.

Όμως η πηγή, που είναι κοντά στο Διοικητικό Συμβούλιο, είπε ότι η ΕΚΤ είναι απίθανο να παραιτηθεί από το σχέδιό της για αύξηση των επιτοκίων κατά 50 μονάδες βάσης στις 16 Μαρτίου – κάτι που ανακοινώθηκε στην τελευταία της συνεδρίαση και επαναλήφθηκε πολλές φορές από την Πρόεδρο Κριστίν Λαγκάρντ και τους συναδέλφους της, γιατί αυτό θα έβλαπτε την αξιοπιστία της.

Πλέον το ερώτημα των επενδυτών είναι εάν και κατά πόσον η επικεφαλής της ΕΚΤ θα αναφερθεί την Πέμπτη στην προοπτική μίας σταδιακά ηπιότερης πολιτικής με ορατό ορίζοντα ολοκλήρωσης των αυξήσεων τον Ιούλιο. Μένει να φανεί το πώς θα ενεργήσει η Λαγκάρντ…

Διαβάστε επίσης:

Silicon Valley Bank: Ένας Έλληνας στο «τιμόνι» για να βγάλει το «καράβι» από τη φουρτούνα – Ποιος είναι

Τραπεζική κρίση στις ΗΠΑ: Η πολιτική διάσταση και τα παιδαριώδη λάθη των τραπεζιτών (videos)

Market Pass: Κλείνει ξανά η πλατφόρμα για τις αιτήσεις – Πότε θα γίνει η επόμενη πληρωμή (Video)

google_news_icon

Ακολουθήστε το topontiki.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν.

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Το topontiki.gr σέβεται όλες τις απόψεις, αλλά διατηρεί το δικαίωμά του να μην αναρτά υβριστικά σχόλια και διαφημίσεις. Οι χρήστες που παραβιάζουν τους κανόνες συμπεριφοράς θα αποκλείονται. Τα σχόλια απηχούν αποκλειστικά τις απόψεις των αναγνωστών.

ΠΕΜΠΤΗ 25.04.2024 09:00