search
ΠΕΜΠΤΗ 25.04.2024 23:06
MENU CLOSE

Αύξηση επιτοκίου καταθέσεων – Έως και 3,9% προβλέπουν οι traders για τον Φεβρουάριο του 2024

Δημοσιεύτηκε στο ΠΟΝΤΙΚΙ

τεύχος 2271
2/3/2023
05.03.2023 06:00
EuropeanCentralBank

Το καταθετικό επιτόκιο ίσως ανέλθει έως το 3,9% τον Φεβρουάριο του 2024, υπολογίζουν οι traders και επισημαίνουν ότι σε μια τέτοια περίπτωση το βασικό επιτόκιο αναχρηματοδότησης θα σπάσει το φράγμα του 4%.

Μάλιστα σημειώνουν ότι εκτός στόχου τουλάχιστον έως το 2025 αναμένεται να παραμείνει ο πληθωρισμός στην Ευρωζώνη, με τους αναλυτές του Bloomberg να περιμένουν μια αργή αποκλιμάκωση του φαινομένου, κάτι που ενισχύει τους φόβους για νέες παρεμβάσεις από την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα (ΕΚΤ).

Η κίνηση των swaps καταδεικνύει πως οι αγορές στοιχηματίζουν ότι η ΕΚΤ θα αυξήσει τα επιτόκια έως και το 3,9% μέχρι τον Φεβρουάριο του 2024. Μόλις πριν από μερικές εβδομάδες οι traders στοιχημάτιζαν σε ένα ανώτατο επιτόκιο περίπου 3,5% τον Ιούλιο του 2023. Η αναπροσαρμογή των προσδοκιών προκλήθηκε από μια σειρά ισχυρών στοιχείων για τον πληθωρισμό και την ανάπτυξη στις ΗΠΑ.

Περαιτέρω επιδείνωση της κίνησης έχει επιφέρει η υπόσχεση ορισμένων αξιωματούχων της ΕΚΤ να συνεχίσουν να αυξάνουν το κόστος δανεισμού για να επιβραδύνουν τον πληθωρισμό, που παραμένει πολύ πάνω από τον στόχο του 2%.

Υπενθυμίζεται ότι τον Φεβρουάριο η ΕΚΤ αύξησε το επιτόκιο των πράξεων κύριας αναχρηματοδότησης, καθώς και τα επιτόκια της διευκόλυνσης οριακής χρηματοδότησης και της διευκόλυνσης αποδοχής καταθέσεων σε 3%, 3,25% και 2,50%, αντιστοίχως, ενώ για τον Μάρτιο έχει ήδη προαναγγείλει νέα αύξηση κατά 50 μονάδες βάσης.

Τα σημερινά στοιχεία θα δείξουν πιθανότατα ότι ο δομικός πληθωρισμός στη ζώνη του ευρώ θα παραμείνει στο επίπεδο ρεκόρ του 5,3% τον Φεβρουάριο, σύμφωνα με οικονομολόγους που συμμετείχαν σε δημοσκόπηση του Bloomberg.

Η ΕΚΤ είναι πολύ πιθανό να επιβεβαιώσει την πρόθεσή της να αυξήσει τα επιτόκια κατά 50 μονάδες βάσης κατά τη συνεδρίασή της τον επόμενο μήνα, δήλωσε η πρόεδρος Κριστίν Λαγκάρντ στην ινδική εφημερίδα «Economic Times». Μάλιστα διεμήνυσε πως όλα εξαρτώνται από τα οικονομικά στοιχεία, ενώ στόχος παραμένει η υποχώρηση του πληθωρισμού στο 2%. Συμπλήρωσε δε ότι θα γίνουν κι άλλες αυξήσεις, εάν χρειαστεί, προκειμένου να επιστρέψει ο πληθωρισμός έγκαιρα στον στόχο του 2%.

Οι δείκτες της επιχειρηματικής δραστηριότητας και του δομικού πληθωρισμού καταδεικνύουν «συνεχιζόμενη ανθεκτικότητα της ευρωπαϊκής οικονομίας» έγραψαν σε σημείωμά τους προς τους πελάτες οι στρατηγικοί αναλυτές της Goldman Sachs, μεταξύ των οποίων και ο Τζορτζ Κόουλ.

Η ΕΚΤ έχει αυξήσει τα επιτόκια κατά 300 μονάδες βάσης από τον περασμένο Ιούλιο, ανεβάζοντας το βασικό επιτόκιο καταθέσεων στο 2,5% τον Φεβρουάριο. Αναμένεται ότι οι αποδόσεις των δεκαετών γερμανικών ομολόγων θα αυξηθούν ως προς την πρόβλεψή τους για 2,75% τις επόμενες εβδομάδες. Οι αποδόσεις αυτές αυξήθηκαν έως και τέσσερις μονάδες βάσης τη Δευτέρα στο 2,58%, το υψηλότερο επίπεδο από το 2011.

Διαβάστε επίσης:

Το δυστύχημα στα Τέμπη ανατρέπει σχεδιασμούς και εκτιμήσεις της κυβέρνησης

Ψηλά οι υποκλοπές από το ΠΑΣΟΚ – Πίεση Ανδρουλάκη στους βουλευτές για μεγαλύτερη προεκλογική μάχη

ΣΥΡΙΖΑ: Πρωτοφανής κρίση λόγω Πολάκη στο παρά πέντε των εκλογών

google_news_icon

Ακολουθήστε το topontiki.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν.

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Το topontiki.gr σέβεται όλες τις απόψεις, αλλά διατηρεί το δικαίωμά του να μην αναρτά υβριστικά σχόλια και διαφημίσεις. Οι χρήστες που παραβιάζουν τους κανόνες συμπεριφοράς θα αποκλείονται. Τα σχόλια απηχούν αποκλειστικά τις απόψεις των αναγνωστών.

ΠΕΜΠΤΗ 25.04.2024 23:03