search
ΚΥΡΙΑΚΗ 05.05.2024 20:06
MENU CLOSE

ΣΥΡΙΖΑ: Πρωτοφανής κρίση λόγω Πολάκη στο παρά πέντε των εκλογών

Δημοσιεύτηκε στο ΠΟΝΤΙΚΙ

τεύχος 2271
02/03/2023
03.03.2023 06:00
polakis_tsipras_new

Για μερικά ακόμη εικοσιτετράωρα θα παραμείνει ανοιχτή η εκκρεμότητα Πολάκη. Μετά το τραγικό δυστύχημα στα Τέμπη, ο ΣΥΡΙΖΑ – Π.Σ. ανέστειλε κάθε κομματική δραστηριότητα για όσο διαρκεί το τριήμερο πένθος για τα θύματα της τραγωδίας.

Εκκρεμούν:

  • Η συνεδρίαση της Πολιτικής Γραμματείας που θα γινόταν σήμερα αλλά αναβλήθηκε λόγω πένθους, όπου αναμένεται η επικύρωση της μη συμμετοχής του Παύλου Πολάκη στα ψηφοδέλτια, την οποία αποφάσισε και εισηγήθηκε το Εκτελεστικό Γραφείο.
  • Η συνεδρίαση της Επιτροπής Δεοντολογίας στην οποία έχει παραπέμψει τον Παύλο Πολάκη ο ίδιος ο Αλέξης Τσίπρας, όπως δικαιούται σύμφωνα με το καταστατικό. Οι ποινές που προβλέπονται είναι 4, αλλά μάλλον η σύσταση και η επίπληξη είναι εκτός συζήτησης, ουσιαστικά θα κριθεί αν θα του επιβληθεί ποινή οριστικής διαγραφής ή αναστολή κομματικής ιδιότητας για έναν χρόνο.

Τυπικά, δεν προβλέπεται αρμοδιότητα για την Πολιτική Γραμματεία εισήγησης ή γνωμοδότησης προς την Επιτροπή επί της ποινής, θεωρείται όμως ότι ένα πολιτικό σήμα θα υπάρξει.

Πάντως αυτή τη στιγμή, πέρα από την έξοδο από τα ψηφοδέλτια δεν είναι καθαρό το ποια θα είναι η τύχη του Παύλου Πολάκη ως προς τη σχέση του με το κόμμα. Κι ενώ ο Τσίπρας φαίνεται πως βρίσκεται σε σκληρή γραμμή, σε επίπεδο κορυφαίων στελεχών φαίνεται πως υπάρχουν διαφορετικές αντιλήψεις που δεν έχουν να κάνουν με «τασικά» κριτήρια. Υπάρχουν εκείνοι που συντάσσονται με τη σκληρή γραμμή της διαγραφής ώστε να δοθεί προς πάσα κατεύθυνση ένα μήνυμα πυγμής απέναντι σε αμφισβητήσεις και ανταρσίες, άλλοι θεωρούν ότι το «ξήλωμα» από τα ψηφοδέλτια μαζί με ό,τι έχει προηγηθεί αρκεί και δεν πρέπει τα πράγματα να οδηγηθούν σε οριστική ρήξη με τη βάση να «βράζει», διότι θα είναι ένα τραύμα για το κόμμα μέσα στην προεκλογική μάχη.

Το θέμα ανέκυψε μετά από ανάρτηση του Παύλου Πολάκη το βράδυ του περασμένου Σαββάτου προς ξημερώματα Κυριακής για το «βαθύ κράτος» όπου ανέφερε ότι «αν δεν καθαρίσουμε από αυτούς» (εννοώντας αυτούς που το εκπροσωπούν), δεν θα είναι αλλιώς την επόμενη φορά. Ανάρτηση την οποία συνόδευσε από φωτογραφίες μεγαλοδημοσιογράφων, του Διοικητή της ΑΑΔΕ Γιώργου Πιτσιλή, και των διευθυνόντων συμβούλων των 4 συστημικών τραπεζών. Επιπρόσθετα παρέθετε τα ονόματα των 13 δικαστικών που μετείχαν στο Ειδικό Δικαστήριο και έλαβαν την καταδικαστική απόφαση για τον Νίκο Παππά.

Η ανάρτηση, δεδομένης και της έκφρασης «να καθαρίσουμε από αυτούς», προξένησε έντονες αντιδράσεις από την κυβέρνηση, τη Νέα Δημοκρατία, φιλικά σε αυτή ΜΜΕ κ.ά., καθώς θεωρήθηκε ότι ο βουλευτής Χανίων «στοχοποιεί» πρόσωπα και κάνει «προγραφές», ενώ λίγο αφότου σηκώθηκε ντόρος για το θέμα έγινε γνωστή και η εισαγγελική παρέμβαση για διερεύνηση αξιόποινων πράξεων όπως της «διέγερσης πολιτών στη διάπραξη εγκλημάτων» και της «βίας κατά δικαστικών λειτουργών». Ανακοινώσεις σε βάρος του εξέδωσαν επίσης η ΕΣΗΕΑ και η Ένωση Δικαστών και Εισαγγελέων.

Η επίμαχη ανάρτηση έβαλε τον ΣΥΡΙΖΑ στο στόχαστρο σφοδρών επιθέσεων λίγο πριν η άτυπη προεκλογική περίοδος γίνει επίσημη και μια εβδομάδα μετά το αντάρτικο για το ψηφοδέλτιο Χανίων λίγο αφότου η Κουμουνδούρου είχε ανακοινώσει επίσημα τον κορμό με τις υποψηφιότητες σε όλη την Ελλάδα.

Αυτό ήταν το πρώτο ρήγμα, μετά και τη συσσωρευμένη δυσαρέσκεια των τελευταίων ετών από τη στάση του βουλευτή, ο οποίος έχει φέρει συχνά σε δύσκολη θέση κόμμα και πρόεδρο κάνοντας πολλούς να θέτουν ερωτήματα για τη στάση του δεδομένου ότι πολλές φορές σε κρίσιμες στιγμές «έχυσε την καρδάρα με το γάλα», στρέφοντας τον προβολέα στον ΣΥΡΙΖΑ την ώρα που θεωρούνταν στριμωγμένη η κυβέρνηση.

Μετωπική

Η επιλογή της Κουμουνδούρου να συγκρουστεί ευθέως μαζί του και να μην υποκύψει στον εκβιασμό τού «δεν ισχύει ούτε η δική μου υποψηφιότητα» θεωρείται ότι πέρασε το μήνυμα. Από κει και πέρα το αν ο Παύλος Πολάκης επανήλθε αψυχολόγητα ή με τον υπολογισμό μιας ηρωικής εξόδου παραμένει στη σφαίρα της εικασίας.

Πάντως το θέμα για τον Αλέξη Τσίπρα και την Κουμουνδούρου σε αυτό τον κύκλο εσωκομματικής αναστάτωσης λόγω Πολάκη που έγινε τελικά μετωπική με την ηγεσία, δεν ήταν μόνο ότι τον εξέθεσε πολιτικά, ακυρώνοντας το προφίλ της θεσμικής δύναμης που προσπαθεί να οικοδομήσει ο Αλέξης Τσίπρας. Ούτε βέβαια η αντίδρασή του στην κίνηση Πολάκη συνιστά κάποια «θυσία» για λόγους συμμόρφωσης στο σύστημα και επειδή το απαιτεί η Ν.Δ.

Για πρώτη φορά όμως ο Παύλος Πολάκης έδειξε να αμφισβητεί ανοιχτά και συνειδητά τον πρόεδρο του ΣΥΡΙΖΑ – Π.Σ. και μάλιστα λίγο πριν από την προκήρυξη των εκλογών, ενώ στοιχεία αμφισβήτησης είδε η Κουμουνδούρου και στο σκηνικό με την κατάρτιση των ψηφοδελτίων. Εν ολίγοις, η ηγεσία του ΣΥΡΙΖΑ θεωρεί ότι ο Πολάκης πλέον κινείται ανοιχτά βάση ατζέντας που στοχεύει και στην επόμενη μέρα, μετά τις εκλογές.

Επί των γεγονότων των τελευταίων ημέρων που πιστοποιούν αυτή τη θεώρηση, ο ΣΥΡΙΖΑ όχι μόνο δεν έκρυψε τη σφοδρή ενόχληση της ηγεσίας αλλά καταλόγισε στον «αψύ» βουλευτή «συστηματική παραβίαση των κανόνων συλλογικής λειτουργίας», «υπονόμευση» της πολιτικής του κόμματος, «προσωπική στρατηγική», «προσωπική σταυροφορία». Και κυρίως ότι επιχείρησε με μια ανάρτηση στο fb να απαντήσει στον ίδιο τον πρόεδρο του κόμματος για τα όσα είχε πει λίγες ώρες πριν στη συνέντευξή του στο Πρώτο Θέμα, μεταξύ άλλων, ότι δεν έχει «αισθήματα ρεβανσισμού» απέναντι σε θεσμικούς και οικονομικούς παράγοντες, ενώ εξήγησε πώς εννοεί ο ίδιος τη φράση πως τη «δεύτερη φορά θα είναι αλλιώς».

Για να λάβει την απάντηση από τον Πολάκη πως «αν δεν καθαρίσουμε από αυτούς» που εκπροσωπούν το βαθύ κράτος «δεν θα είναι αλλιώς την άλλη φορά». Παρέθετε δε τέσσερα σημεία – προτεραιότητες για τους δικαστικούς, τα ΜΜΕ, τις τράπεζες και την ΑΑΔΕ, δηλαδή τους λεγόμενους «αρμούς της εξουσίας» που, σύμφωνα με τον ίδιο, «πρέπει να καθαρίσει» ο ΣΥΡΙΖΑ.

Με τα λόγια του προέδρου

Πώς αντιλαμβάνεται όμως ο ίδιος ο Αλέξης Τσίπρας τα ατοπήματα του Παύλου Πολάκη, για τα οποία κινήθηκαν πρωτοφανείς για τον ΣΥΡΙΖΑ διαδικασίες απέναντι σε στέλεχος πρώτης γραμμής, παραμονή εκλογών (μέχρι πρότινος στελέχη αποχωρούσαν κατά μόνας ή μαζικά όπως με το Αριστερό Ρεύμα το 2015, χωρίς ο πρόεδρος να δείξει την έξοδο); Ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ μίλησε ανοιχτά – κι ενώ η Κουμουνδούρου είχε γνωστοποιήσει την προηγούμενη μέρα τις αιτίες της σφοδρής του αντίδρασης – στη συνέντευξη που παραχώρησε στον Αντώνη Σρόιτερ, στο πλαίσιο συνεδρίου για την Υγεία:

– Ο επιδεικτικός ρεβανσισμός απέναντι σε πολιτικούς αντιπάλους, και παράγοντες των θεσμών και της οικονομίας, κατά παρέκκλιση από την επίσημη ρητορική και προγραμματική τοποθέτηση του ΣΥΡΙΖΑ. Ειδικότερα ο Αλέξης Τσίπρας αναφέρθηκε στο ότι «ανήρτησε κάποιες προγραμματικές θέσεις, και μάλιστα εν μέσω προεκλογικής περιόδου, που απέχουν από τις συλλογικά επεξεργασμένες δικές μας θέσεις για το πώς θα αντιμετωπίσουμε τα προβλήματα του κράτους, τα προβλήματα που έχουν να κάνουν με τη λειτουργία των θεσμών». «Ναι», είπε «είναι κοινή διαπίστωση ότι αυτή η κυβέρνηση έχει καταρρακώσει το κράτος δικαίου στη χώρα» και «έχει χειραγωγήσει τη δικαιοσύνη» και «δημιουργήσει ένα ασφυκτικό πλαίσιο στον χώρο της ενημέρωσης», αλλά αυτό «δεν αντιμετωπίζεται με προγραφές, ούτε με λιγότερη ελευθερία λόγου και έκφρασης των δημοσιογράφων». «Αντιμετωπίζεται με θεσμικές παρεμβάσεις που θα δίνουν τη δυνατότητα στον κάθε Σρόιτερ να ασκεί όση κριτική θέλει στον εκάστοτε πρωθυπουργό χωρίς να σκέφτεται τι θα πει ο ιδιοκτήτης του καναλιού στο οποίο εργάζεται.

– Ότι επί της ουσίας η προσέγγισή του συνιστά ένα «άλλο σχέδιο» το οποίο θέτει δημόσια την ώρα της προεκλογικής περιόδου.

– Ότι εμφανίζεται να απαντάει και σε συνεντεύξεις του Αλέξη Τσίπρα και τις θέσεις που παρουσιάζει ως κύριος εκφραστής του κόμματος προς τα έξω, αμφισβητώντας αυτές τις θέσεις και προφανώς και το πρόσωπο που τις εκφράζει. 

Διαβάστε επίσης:

Τραγωδία στα Τέμπη: ήταν θέμα χρόνου…

ΣΥΡΙΖΑ: Μετά το πένθος η αναζήτηση ευθυνών – Μήνυμα ότι η παραίτηση Καραμανλή δεν αρκεί

Παρατεταμένος ρωσο-ουκρανικός πόλεμος φθοράς

google_news_icon

Ακολουθήστε το topontiki.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν.

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Το topontiki.gr σέβεται όλες τις απόψεις, αλλά διατηρεί το δικαίωμά του να μην αναρτά υβριστικά σχόλια και διαφημίσεις. Οι χρήστες που παραβιάζουν τους κανόνες συμπεριφοράς θα αποκλείονται. Τα σχόλια απηχούν αποκλειστικά τις απόψεις των αναγνωστών.

ΚΥΡΙΑΚΗ 05.05.2024 20:04