search
ΣΑΒΒΑΤΟ 27.04.2024 07:46
MENU CLOSE

Μαύρη Θάλασσα: Ρωσικές κινήσεις στην ουκρανική σκακιέρα, με το βλέμμα στις ρωγμές στο δυτικό μέτωπο

15.03.2023 04:58
rosia 654- new

Όσο η Ουκρανία βρίσκεται σε εμπόλεμη κατάσταση με την Ρωσία ως «αντ΄ αυτών», δηλαδή ως το μακρύ χέρι των Ηνωμένων Πολιτειών και του ΝΑΤΟ, και για όσο διάστημα έχει το πάνω χέρι το λόμπι των γερακιών (δηλαδή της αμυντικής και πετρελαϊκής βιομηχανίας- που εξυπηρετούνται από την συνέχιση των εχθροπραξιών), επεισόδια όπως αυτό που έγινε πάνω από την Μαύρη Θάλασσα δημιουργούν τον κίνδυνο περαιτέρω κλιμάκωσης με απρόβλεπτες συνέπειες.

Η Ρωσία αντιλαμβάνεται ότι στο δυτικό φιλο-ουκρανικό μέτωπο έχουν αρχίσει να προκαλούνται ρωγμές και επιχειρεί να αναλάβει πρωτοβουλίες που θα την φέρουν σε θέση ισχύος σε στρατιωτικό και πολιτικό επίπεδο.

Ο στρατηγός Κρίστοφερ Κάβολι, ανώτατος στρατιωτικός διοικητής του ΝΑΤΟ ενημέρωσε από την πρώτη στιγμή τους συμμάχους για το επεισόδιο, στο οποίο ενεπλάκη ένα αμερικανικό κατασκοπευτικό drone και ένα ρωσικό μαχητικό Σουχόι-27, με συνέπεια την απώλεια του κατασκοπευτικού.

Ο εκπρόσωπος του Συμβουλίου Εθνικής Ασφάλειας του Λευκού Οίκου, Τζον Κίρμπι, δήλωσε ότι το ρωσικό μαχητικό χτύπησε τον κινητήρα του αμερικανικού κατασκοπευτικού Reaper και χαρακτήρισε την αναχαίτιση ως «μη ασφαλή και μη επαγγελματική». «Με αυτή την έννοια είναι μοναδικό» επεισόδιο, είπε ο Κίρμπι, παρόλο που στο παρελθόν –όπως πρόσθεσε- έχουν γίνει τέτοιες αναχαιτίσεις.

Το ερώτημα, βεβαίως, είναι τι θεωρείται «επαγγελματική» αναχαίτιση για τους Αμερικανούς, και πώς θα μπορούσε να είναι «ασφαλής» όταν το ΝΑΤΟ στέλνει ένα κατασκοπευτικό σε εμπόλεμη ζώνη, κάτω από την μύτη των Ρώσων. Τυπικά, τουλάχιστον, το ΝΑΤΟ δεν εμπλέκεται άμεσα στον ρωσο-ουκρανικό πόλεμο. Επί της ουσίας παρέχει κάθε είδους υποστήριξη στο Κίεβο, αλλά κι αυτό έχει κάποια όρια, όπως τουλάχιστον διαμηνύεται στο Κίεβο, από αμερικανικής πλευράς.

Κατά την διοίκηση της αμερικανικής Πολεμικής Αεροπορίας στην Ευρώπη το «αεροσκάφος MQ-9 εκτελούσε επιχείρηση ρουτίνας σε διεθνή εναέριο χώρο, όταν αναχαιτίστηκε και χτυπήθηκε από ρωσικό αεροσκάφος, με συνέπεια την συντριβή και πλήρη απώλεια του MQ-9».

Η κατάρριψη του αμερικανικού κατασκοπευτικού δεν έγινε «κατά λάθος», ούτε ήταν «μη επαγγελματική» ενέργεια. Η Ρωσία προφανώς έστειλε ένα μήνυμα ισχύος και αποφασιστικότητας στους Αμερικανούς, οι οποίοι μένει να δούμε πώς θα αντιδράσουν για την απώλεια του κατασκοπευτικού μη επανδρωμένου αεροσκάφους. Το πιθανότερο είναι ότι θα επιλέξουν να ρίξουν τους τόνους.

«Χτύπημα» του Πούτιν και για το σαμποτάζ στους αγωγούς

Λίγη ώρα πριν από το επεισόδιο στην Μαύρη Θάλασσα, ο Ρώσος πρόεδρος, Βλαντίμιρ Πούτιν είχε ανεβάσει τους τόνους για το θέμα των εκρήξεων στους αγωγούς φυσικού αερίου Nord Stream, λέγοντας ότι το σαμποτάζ έγινε «σε επίπεδο κράτους». Ο Πούτιν απέρριψε ως «πλήρως ανόητο»  το (βολικό, για τους Αμερικανούς) σενάριο ότι πίσω από την δολιοφθορά είναι κάποια ανεξάρτητη φιλο-ουκρανική ομάδα.

«Η τρομοκρατική ενέργεια, είναι απολύτως προφανές ότι έγινε σε κρατικό επίπεδο, γιατί κανένας ερασιτέχνης δεν μπορεί να κάνει μια τέτοια ενέργεια», δήλωσε ο Πούτιν.

Ήταν το δεύτερο, σαφές μήνυμα του Κρεμλίνου προς τους Αμερικανούς, μέσα σε λίγες ώρες. Είναι σαφές ότι ο Βλαντίμιρ Πούτιν διαβλέπει τις ρωγμές που υπάρχουν στις ΗΠΑ για την στάση έναντι της Ουκρανίας και κάνει κινήσεις στην σκακιέρα για να ανακτήσει την πρωτοβουλία, την ώρα που οι ρωσικές δυνάμεις έχουν περικυκλώσει την πόλη Μπαχμούτ και ετοιμάζονται να την καταλάβουν, πράγμα που θα σηματοδοτήσει την πρώτη στρατιωτική νίκη των Ρώσων στα πεδία της ανατολικής Ουκρανίας.

Διαβάστε επίσης:

Οι αστέρες και τα… ακριβά τους αυτοκίνητα (Videos)

Φρικτό έγκλημα στη Γερμανία: Δύο κορίτσια 12 και 13 ετών δολοφόνησαν 12χρονη φίλη τους

Συναγερμός πάνω από τη Μαύρη Θάλασσα: Ρωσικό μαχητικό συγκρούστηκε με αμερικανικό drone

google_news_icon

Ακολουθήστε το topontiki.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν.

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Το topontiki.gr σέβεται όλες τις απόψεις, αλλά διατηρεί το δικαίωμά του να μην αναρτά υβριστικά σχόλια και διαφημίσεις. Οι χρήστες που παραβιάζουν τους κανόνες συμπεριφοράς θα αποκλείονται. Τα σχόλια απηχούν αποκλειστικά τις απόψεις των αναγνωστών.

ΣΑΒΒΑΤΟ 27.04.2024 07:42