search
ΔΕΥΤΕΡΑ 06.05.2024 20:44
MENU CLOSE

Γαλλία: Ο Μακρόν πίσω από τα «συνταγματικά τείχη», τα οποία πολιορκεί η κοινωνία

18.03.2023 06:00
parisi diadiloseis 65- new

Με την φωτιά παίζει ο Γάλλος πρόεδρος, Εμανουέλ Μακρόν, μετά την απόφαση να προχωρήσει στις αντιλαϊκές αλλαγές στο συνταξιοδοτικό χωρίς να περάσει το επίμαχο νομοσχέδιο από την εθνοσυνέλευση, καθώς οι αναλυτές στην Γαλλία εκτιμούν ότι έτσι κλιμακώνεται η κοινωνική ένταση.

Η Le Monde γράφει χαρακτηριστικά ότι η Γαλλία βρίσκεται σε hangover, όχι μόνο λόγω των δακρυγόνων που χρησιμοποιεί η αστυνομία για να διαλύσει τις συγκεντρώσεις διαμαρτυρίας. Αλλά κυρίως γιατί δεν βγάζει πολιτικό νόημα η τακτική της κυβέρνησης: Ο πρόεδρος Μακρόν αποφάσισε να χρησιμοποιήσει ένα αντιδημοφιλές συνταγματικό εργαλείο για να περάσει την ακόμα πιο αντιδημοφιλή αλλαγή στο συνταξιοδοτικό χωρίς ψηφοφορία, παρότι  κάποιοι υπουργοί του έλεγαν ότι αυτή ήταν μια επιλογή που θα ήθελαν να αποφύγουν…

Ο Εμανουέλ Μακρόν είναι σαφές ότι δεν θα είχε την κοινοβουλευτική πλειοψηφία που ήθελε για να περάσει το επίμαχο νομοσχέδιο, αλλά έκανε την λάθος κίνηση. Γιατί την ώρα που άρχισε να παρατηρείται κάποια κόπωση των διαδηλωτών που βγαίνουν στους δρόμους εδώ και εβδομάδες, η «πυρηνική επιλογή» του Μακρόν μπορεί να πυροδοτήσει νέο γύρο ακόμα πιο μαχητικών διαδηλώσεων.

Μια κρίση με την υπογραφή του Μακρόν

Την ευθύνη για τα όσα θα συμβούν την έχει αποκλειστικά ο πρόεδρος, γράφει η Le Monde, προσθέτοντας ότι «αυτή η μεταρρύθμιση είναι στην πραγματικότητα περίπτωση εργασίας για το τι δεν θα πρέπει κάποιος να κάνει στην πολιτική»…  Ο πρόεδρος επέλεξε να αυξήσει τα όρια συνταξιοδότησης με το που άρχισε τη δεύτερη θητεία του, αφού όμως στην πρώτη θητεία έλεγε ότι κάτι τέτοιο θα ήταν κακή ιδέα. Η μάχη για την κοινή γνώμη είχε χαθεί από την πρώτη στιγμή. Επιπλέον, το επίμαχο νομοσχέδιο δεν υποστηρίχτηκε επαρκώς από την ίδια την κυβέρνηση, στους κόλπους της οποίας εμφανίστηκε μία χαρακτηριστική πολιτική κακοφωνία.

Αλλά η τελευταία αδυναμία ήταν καταστροφική: η πρωθυπουργός, Ελιζαμπέτ Μπoρνέ διαπραγματεύτηκε κάποιες αλλαγές με το συντηρητικό κόμμα Les Républicains με αντάλλαγμα την ψήφο των βουλευτών του, αλλά στη διάρκεια των διαβουλεύσεων εκφράστηκαν διαφορετικές απόψεις στους κόλπους του κόμματος . Με το ένα τρίτο των βουλευτών του κόμματος Les Républicains να έχει καταφύγει…. στα δάση … η παράκαμψη της κοινοβουλευτικής διαδικασίας ήταν η μόνη επιλογή που είχε ο Μακρόν για να αποφύγει μια ηχηρή ήττα. Κι αυτή ήταν η επιλογή του Μακρόν, που όμως μένει μόνος του, ανάμεσα σε πολιτικά χαλάσματα και ερείπια που καπνίζουν… Όπως και οι δρόμοι των πόλεων, όπου καπνίζουν οι κάδοι των σκουπιδιών που καίγονται.

Οι Γάλλοι αναλυτές θεωρούν πιθανό να επανεμφανιστεί το κίνημα των Κίτρινων Γιλέκων. Ένα σενάριο που αποκλείουν είναι η πρόωρη προσφυγή στις κάλπες υπό την πίεση των διαδηλώσεων, αφού ο Μακρόν δεν θα βρει ούτε την ψήφο του… Αλλά και η αντιπολίτευση, δείχνει ανίκανη να συμφωνήσει πάνω σε ένα στοιχειώδες πρόγραμμα, παρουσιάζοντας έστω ένα εναλλακτικό σχέδιο για το συνταξιοδοτικό.

Η πολιτική κρίση στην Γαλλία έχει την υπογραφή του Μακρόν, και φόντο την επιμονή του να περάσει μία μεταρρύθμιση που την έκανε «σημαία» στην προεκλογική εκστρατεία. Αλλά αποδείχτηκε πως δεν υπάρχουν αξιόπιστοι πολιτικοί σύμμαχοι, ακόμα και μέσα στο κόμμα του και έτσι η θητεία του προβλέπεται δύσκολη. Οι ισορροπίες είναι εύθραυστες, η κοινωνία βράζει, στους δρόμους έχει μαζευτεί πολύ εύφλεκτο υλικό…

Ο Εμανουέλ Μακρόν παραμένει «προστατευμένος από τα ισχυρά συνταγματικά τείχη της Πέμπτης Δημοκρατίας, αλλά το κόστος είναι η εντεινόμενη αποστασιοποίηση από την πολιτική», γράφει η Le Monde, επικαλούμενη μία από τις τελευταίες δημοσκοπήσεις: Το 64% των ερωτηθέντων απάντησε πως η Δημοκρατία δεν λειτουργεί καλά στην Γαλλία, ποσοστό αυξημένο κατά 10% σε σχέση με πριν από δυο χρόνια.

Όσο ο Μακρόν παραμένει «προστατευμένος από τα ισχυρά τείχη της Πέμπτης Δημοκρατίας», στις όχθες του Σηκουάνα συγκεντρώνονται διαδηλωτές για να καταγγείλουν τον ένοικο των Ηλυσίων για «άρνηση της Δημοκρατίας».

Διαβάστε επίσης:

Γαλλία: Η «δολοφόνος» Μπορν και ο «κλέφτης της ζωής» Μακρόν – Τα συνθήματα των διαδηλωτών (Photos/Videos)

«Βράζει» η Γαλλία: Δύο προτάσεις μομφής κατά του Μακρόν – «Φουντώνει» η οργή, νέες κινητοποιήσεις

Ένταλμα σύλληψης για Πούτιν από το Διεθνές Ποινικό Δικαστήριο – «Νομικά άκυρο», απαντά η Μόσχα

google_news_icon

Ακολουθήστε το topontiki.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν.

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Το topontiki.gr σέβεται όλες τις απόψεις, αλλά διατηρεί το δικαίωμά του να μην αναρτά υβριστικά σχόλια και διαφημίσεις. Οι χρήστες που παραβιάζουν τους κανόνες συμπεριφοράς θα αποκλείονται. Τα σχόλια απηχούν αποκλειστικά τις απόψεις των αναγνωστών.

ΔΕΥΤΕΡΑ 06.05.2024 20:39