search
ΤΡΙΤΗ 14.10.2025 16:27
MENU CLOSE

Ηλεκτρικό Ρεύμα: Αποκλιμάκωση στις τιμές – Τη Δευτέρα οι ανακοινώσεις από τους προμηθευτές

19.03.2023 09:23
Metritis Reymatos_new

Κοντά στο 20% διαμορφώνεται η μείωση των τιμών του ρεύματος στο Χρηματιστήριο Ενέργειας κατά το πρώτο μισό του Μαρτίου, ενώ σε σχέση με τον Δεκέμβριο η μείωση πλησιάζει το 55%.

Η αποκλιμάκωση των τιμών χονδρικής αναμένεται να φανεί και στα τιμολόγια ρεύματος για τον Απρίλιο που θα ανακοινωθούν αύριο Δευτέρα (20/03) από τους προμηθευτές, χωρίς ωστόσο ουσιαστικές αλλαγές για τους καταναλωτές καθώς οι τελικές τιμές που πληρώνουν διαμορφώνονται μέσω των επιδοτήσεων καθ’ όλη τη διάρκεια της κρίσης στα 15-16 λεπτά ανά κιλοβατώρα. Έτσι η αποκλιμάκωση των τιμών χονδρικής σημαίνει ότι θα χρειαστούν μικρότερα κονδύλια για την επιδότηση της κατανάλωσης.

Σύμφωνα με τα στοιχεία του Χρηματιστηρίου Ενέργειας, η μέση τιμή της ηλεκτρικής ενέργειας τον Μάρτιο (μέχρι την περασμένη Παρασκευή) διαμορφώνεται στα 125,73 ευρώ ανά μεγαβατώρα έναντι 156,24 ευρώ τον Φεβρουάριο (μείωση 19,5 %) και 276,89 ευρώ τον Δεκέμβριο (μείωση 55 %).

Οι τρεις παράγοντες της πτώσης των τιμών

Η αποκλιμάκωση των τιμών οφείλεται σε σειρά παραγόντων, όπως:

αυξημένη συμμετοχή των ανανεώσιμων πηγών ενέργειας στο ενεργειακό μείγμα, που πιέζει προς τα κάτω τις τιμές καθώς οι ΑΠΕ βγάζουν εκτός αγοράς τις ακριβότερες μονάδες παραγωγής σε συνδυασμό με την σχετικά χαμηλή, λόγω καιρικών συνθηκών, ζήτηση ενέργειας. Είναι χαρακτηριστικό ότι την περασμένη Δευτέρα και Τρίτη με τη συμμετοχή των ΑΠΕ κοντά στο 50% στην κάλυψη του φορτίου, η τμήμα χονδρικής υποχώρησε κάτω από τα 100 ευρώ ανά μεγαβατώρα.

 -Η υποχώρηση των διεθνών τιμών του φυσικού αερίου οι οποίες έπεσαν την περασμένη εβδομάδα κοντά στα 40 ευρώ ανά μεγαβατώρα ενώ κατά τη διάρκεια της κρίσης είχαν ξεπεράσει και τα 320 ευρώ.

Ο ήπιος χειμώνας, η εξασφάλιση των απαραίτητων ποσοτήτων φυσικού αερίου για την Ευρώπη μετά τη διακοπή του ρωσικού εφοδιασμού και η διατήρηση υψηλών αποθεμάτων στις αποθήκες φυσικού αερίου στο τέλος του χειμώνα είναι ορισμένες από τις αιτίες της πτώσης των διεθνών τιμών.

Καθώς μπαίνουμε στην άνοιξη και αν δεν υπάρξει άλλη απροσδόκητη εξέλιξη, η προσοχή των αγορών και των κυβερνήσεων στρέφεται στη διασφάλιση επάρκειας και κατά το δυνατόν στη συγκράτηση των τιμών τον επόμενο χειμώνα.

Διαβάστε επίσης:

Κατώτατος μισθός: 12 ερωτήσεις και απαντήσεις για την αύξηση – Τι ισχύει για επιδόματα, τριετίες

Credit Suisse: Υπερβολικά «σημαντική» για να «πεθάνει» – Κρίσιμο το Σαββατοκύριακο

Moody’s: Αναβάθμισε τις προοπτικές της Ελλάδας – Δεν προχώρησε σε αναβάθμιση του αξιόχρεου

google_news_icon

Ακολουθήστε το topontiki.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν.

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Το topontiki.gr σέβεται όλες τις απόψεις, αλλά διατηρεί το δικαίωμά του να μην αναρτά υβριστικά σχόλια και διαφημίσεις. Οι χρήστες που παραβιάζουν τους κανόνες συμπεριφοράς θα αποκλείονται. Τα σχόλια απηχούν αποκλειστικά τις απόψεις των αναγνωστών.

ΤΡΙΤΗ 14.10.2025 16:27