search
ΤΕΤΑΡΤΗ 08.05.2024 20:13
MENU CLOSE

Γαλλία: Καταψηφίστηκε οριακά η πρώτη πρόταση μομφής κατά του Μακρόν

20.03.2023 20:18
gallia – vouli protasi momfis- new

Σωσίβιο στον Εμανουέλ Μακρόν και τη διακυβέρνησή του προσέφερε η απόρριψη της πρώτης από τις δύο προτάσεις μομφής που κατατέθηκαν.

Η γαλλική Εθνοσυνέλευση καταψήφισε οριακά την πρώτη πρόταση μομφής κατά της γαλλικής κυβέρνησης για το σχέδιο μεταρρύθμισης του συνταξιοδοτικού της συστήματος, που ήταν ενδεχόμενο να συγκεντρώσει τον μεγαλύτερο αριθμό ψήφων.

Αυτή η πρώτη πρόταση συγκέντρωσε 278 ψήφους από τις 287 ψήφους που απαιτούνται για την πτώση της κυβέρνησης, δηλαδή δεν εγκρίθηκε για 9 μόλις ψήφους.

Οι βουλευτές αναμένεται τώρα να ψηφίσουν για μια δεύτερη πρόταση μομφής, που κατατέθηκε από την ακροδεξιά, η οποία δεν έχει καμία πιθανότητα να εγκριθεί. Στη συνέχεια, η μεταρρύθμιση θα θεωρηθεί ότι εγκρίθηκε οριστικά.

Υπενθυμίζεται ότι η απόφαση του Γάλλου προέδρου να παρακάμψει το Κοινοβούλιο και να επικυρώσει την μεταρρύθμιση του συνταξιοδοτικού αξιοποιώντας το άρθρο 49 του Συντάγματος ξεσήκωσε θύελλα αντιδράσεων.

Νωρίτερα ο υπουργός Οικονομίας Μπρούνο Λεμέρ, σε συνέντευξη στην εφημερίδα Le Parisien δήλωσε: «Δεν νομίζω ότι θα υπάρξει πλειοψηφία για να ρίξει την κυβέρνηση» και συνέχισε «Αλλά θα είναι μια στιγμή αλήθειας».

Ο Εμμανουέλ Μακρόν, ο πραγματικός εμπνευστής του «49.3», που είχε μείνει σιωπηλός για το θέμα από την Πέμπτη, σε μήνυμα προς τους Προέδρους της Γερουσίας και της Εθνοσυνέλευσης σύμφωνα με το Γαλλικό Πρακτορείο εξέφρασε «την ευχή του να φτάσει το κείμενο για τις συντάξεις μέχρι το τέλος της δημοκρατικής του διαδρομής με σεβασμό προς όλους».

Μετά από δύο μήνες διαβουλεύσεων και έντονη συνδικαλιστική και λαϊκή κινητοποίηση κατά της μεταρρύθμισης, που μεταθέτει το όριο συνταξιοδότησης στα 64, έναντι των 62 σήμερα, η αντιπολίτευση κατήγγειλε την κυβέρνηση για «πραξικόπημα».

Διαβάστε επίσης:

Credit Suisse: Μπόνους και αυξήσεις στα στελέχη της παρά τη χρεοκοπία

Γαλλία: Με δύο προτάσεις μομφής αντιμέτωπη η κυβέρνηση – Το παιχνίδι κατευνασμού από τον Μακρόν

Σι Τζινπίνγκ με Πούτιν: Ρωσία και Κίνα έχουμε παρόμοιους στόχους (Photos/Videos)

google_news_icon

Ακολουθήστε το topontiki.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν.

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Το topontiki.gr σέβεται όλες τις απόψεις, αλλά διατηρεί το δικαίωμά του να μην αναρτά υβριστικά σχόλια και διαφημίσεις. Οι χρήστες που παραβιάζουν τους κανόνες συμπεριφοράς θα αποκλείονται. Τα σχόλια απηχούν αποκλειστικά τις απόψεις των αναγνωστών.

ΤΕΤΑΡΤΗ 08.05.2024 20:13