search
ΣΑΒΒΑΤΟ 27.04.2024 16:28
MENU CLOSE

Ο δεινόσαυρος T-Rex δεν ήταν τρομακτικός – Τι αποκαλύπτουν νέα απολιθώματα (Video)

31.03.2023 12:43
dinosaur new

Κι όμως ο φοβερός και τρομερός δεινόσαυρος T-Rex δεν είχε τόσο τρομακτική εικόνα, όπως αυτή που μάθαμε από την ταινία Jurassic Park, όπως διαπίστωσαν οι επιστήμονες.

Οι δημιουργοί της ταινίας είχαν φτιάξει την εικόνα ενός τέρατος με σειρά από δόντια να προεξέχουν από το στόμα του, που φαίνεται έτοιμο να κατασπαράξει κάθε αντίπαλο.

Οι επιστήμονες όμως λένε πως ο δεινόσαυρος T-Rex στην πραγματικότητα κάλυπτε τα δόντια με λεπτά χείλη, όπως οι σύγχρονες σαύρες και οι δράκοι Komodo.

Η ανάλυση των απολιθωμάτων δοντιών αυτού του είδους των δεινοσαύρων έδειξε συγκεκριμένα ότι τα δόντια τους ήταν μικρότερα και καλύπτονταν από τα χείλη.

«Οι ταινίες δεν είναι αποτέλεσμα επιστημονικής έρευνας»

Ο Δρ. Μαρκ Γουίτον, του πανεπιστημίου του Πόρτσμουθ λέει ότι «οι δεινόσαυροι χωρίς χείλη είναι εικόνα που δημιουργείται από τη λαϊκή κουλτούρα μέσα από τις ταινίες σαν το Jurassic Park και το Walking with Dinosaurs

Η δημιουργία αυτής της εικόνας εξυπηρετούσε τους αισθητικούς σκοπούς των δημιουργών τέτοιων ταινιών και δεν ήταν αποτέλεσμα επιστημονικής έρευνας, σύμφωνα με τον καθηγητή Γουίτον. «Αυτό σημαίνει ότι πολλές από τις γνωστές μας εικόνες για τους δεινόσαυρους είναι λάθος, και μεταξύ αυτών ο περίφημος T-Rex του Jurassic Park», πρόσθεσε.

Για να φτάσουν σε αυτό το συμπέρασμα οι επιστήμονες μελέτησαν απολιθώματα δοντιών τριών ειδών δεινοσαύρωντου Σπινόσαυρου, του Αλλόσαυρου και του Τυραννόσαυρου Rex. Σύγκριναν τα σαγόνια των δεινόσαυρων με εκείνα των κροκόδειλων, που δεν έχουν χείλη και των σαυρών, που έχουν χείλη.

Ο καθηγητής Κίρστιν Μπριν, από το πανεπιστήμιο της Μανιτόμπα, στον Καναδά, δήλωσε ότι «όταν έχουμε δόντια που δεν καλύπτονται από χείλη υπάρχει κίνδυνος να καταστραφούν στη διάρκεια της πρόσληψης τροφής, ή σε συγκρούσεις μεταξύ των ζώων. Αυτό το διαπιστώνουμε στους κροκόδειλους, αλλά όχι στους δεινόσαυρους».

Ο Δρ. Τόμας Κούλεν, από το πανεπιστήμιο Όμπουρν της Αλαμπάμα δήλωσε επίσης ότι «τα στοιχεία δείχνουν ότι οι θηρόποδοι δεινόσαυροι είχαν δόντια που καλύπτονταν πλήρως από χειλικά λέπια, όταν το στόμα τους ήταν κλειστό».

Διαβάστε επίσης

Οι επόμενες κινήσεις Τραμπ μετά τη δίωξη – Θα το παίξει «θύμα» (videos)

Νέα τραγωδία στις ΗΠΑ: Πεντάχρονος πυροβόλησε και σκότωσε το 16 μηνών αδελφάκι του

Μεξικό: Πέντε συλλήψεις για τον φρικτό θάνατο των 39 μεταναστών από φωτιά σε κέντρο κράτησης (video)

google_news_icon

Ακολουθήστε το topontiki.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν.

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Το topontiki.gr σέβεται όλες τις απόψεις, αλλά διατηρεί το δικαίωμά του να μην αναρτά υβριστικά σχόλια και διαφημίσεις. Οι χρήστες που παραβιάζουν τους κανόνες συμπεριφοράς θα αποκλείονται. Τα σχόλια απηχούν αποκλειστικά τις απόψεις των αναγνωστών.

ΣΑΒΒΑΤΟ 27.04.2024 16:24