search
ΚΥΡΙΑΚΗ 12.05.2024 13:36
MENU CLOSE

Πώς ο φράχτης ανοίγει δρόμο για την κυβέρνηση

03.04.2023 06:00
mitsotakis evros543- new

Αποφασισμένη να αξιοποιήσει μέχρι… τελευταίας ρανίδας το «δώρο» του ΣΥΡΙΖΑ σχετικά με τον φράχτη στον Έβρο εμφανίζεται η κυβέρνηση, καθώς το θέμα της επιτρέπει να αλλάξει την ατζέντα και να συσπειρώσει τους ψηφοφόρους της σε περιοχές της χώρας, όπου σύμφωνα με πληροφορίες καταγράφονταν σημαντικές διαρροές.

Ο πρωθυπουργός, Κυριάκος Μητσοτάκης, αξιοποίησε πολλαπλά την λεγόμενη «τροπολογία Παπαδημούλη» που υπερψηφίστηκε στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο και που ζητά από την ΕΕ να μην χρηματοδοτεί σχέδια όπως φράχτες σε σύνορα, κατά τη διάρκεια της επίσκεψής του στον Έβρο, όπου έδωσε το «πράσινο φως» για την επέκταση του έργου:

Πρώτον, τόνισε ότι η κυβέρνηση είναι αποφασισμένη να συνεχίσει και να ολοκληρώσει τον φράχτη με ή χωρίς ευρωπαϊκά κονδύλια, υπογραμμίζοντας την αποφασιστικότητά της να ελέγξει τις μεταναστευτικές ροές.

Δεύτερον, βρήκε την ευκαιρία να θυμίσει εκ νέου την κατάσταση που επικρατούσε στη χώρα το 2015 με το μεταναστευτικό/προσφυγικό (με τις συνθήκες, φυσικά, να είναι εντελώς διαφορετικές) και να την αντιπαραβάλλει με το σήμερα.

Τρίτον, κατηγόρησε τον ΣΥΡΙΖΑ ότι, με την «τροπολογία Παπαδημούλη», επιβαρύνει τον κρατικό προϋπολογισμό για ένα έργο που έχει και ευρωπαϊκή διάσταση (η Ελλάδα είναι σύνορο και της ΕΕ).

Τέταρτον, έθεσε γενικότερα ζητήματα ασφαλείας – υπάρχει και η υπόθεση των δύο Πακιστανών που κατηρούνται για σχεδιασμό τρομοκρατικών επιθέσεων στη χώρα – και επανέφερε στο προσκήνιο το ζήτημα αυτό, στο οποίο η ΝΔ θεωρεί ότι έχει σαφές συγκριτικό πλεονέκτημα έναντι του ΣΥΡΙΖΑ.

Πέμπτον, απευθύνθηκε σε ένα συντηρητικό κοινό που, για διάφορους λόγους το τελευταίο διάστημα μοιάζει να έχει απομακρυνθεί από τη ΝΔ, χρησιμοποιώντας ένα θέμα ιδιαίτερης «ευαισθησίας» για τα συγκεκριμένα εκλογικά κοινά.

«Παιχνίδι εντός έδρας»

Προφανώς, το γεγονός ότι το ζήτημα του φράχτη επανέρχεται στην επικαιρότητα κάτι λιγότερο από δύο μήνες πριν τις εκλογές επιτρέπει στη ΝΔ να «κάνει παιχνίδι εντός έδρας», καθώς στην Πειραιώς και στο Μαξίμου εκτιμάται ότι το μεταναστευτικό αποτελεί ένα «δύσκολο» θέμα για τον ΣΥΡΙΖΑ, ο οποίος μοιάζει να προσπαθεί να ισορροπήσει μεταξύ των ιδεολογικών του θέσεων για το ζήτημα, αλλά και της ανάγκης του να απευθυνθεί σε πιο «κεντρώα» κοινά, τα οποία – εκ φύσεως και εκ θέσεως – είναι πιο συντηρητικά.

Παράλληλά, η ανακίνηση του μεταναστευτικού επιτρέπει στην κυβέρνηση να ανακτήσει τον έλεγχο της πολιτικής ατζέντας, η οποία μέχρι πρόσφατα κυριαρχείτο από το ζήτημα της τραγωδίας των Τεμπών, ένα θέμα το οποίο την έφερνε σε θέση άμυνας, ενώ στην παρούσα φάση μπορεί να «παίξει επίθεση» και, κυρίως, να φέρει σε δύσκολη θέση τον βασικό της αντίπαλο, για τους λόγους που προαναφέρθηκαν, αλλά και, επιπλέον, καλώντας τον Αλέξη Τσίπρα να πάρει θέση, τόσο για την κατασκευή του φράχτη, αλλά και γενικότερα για την αντιμετώπιση του μεταναστευτικού.

Βέβαια, στην κυβέρνηση αναγνωρίζεται ότι η μονοθεματικότητα δεν αρκεί για τη νίκη στις κάλπες και ότι οι ψηφοφόροι θα χρειαστούν ακόμα μεγαλύτερη χρήση της… τέχνης της πειθούς για να δώσουν στη ΝΔ την πολυπόθητη αυτοδυναμία, ωστόσο, το σίγουρο είναι ότι το ζήτημα του φράχτη και της αντιμετώπισης του μεταναστευτικού θα παραμείνει στο προσκήνιο όσο το δυνατόν περισσότερο, με την ελπίδα ότι θα φέρει ένα κρίσιμο… γκολ υπέρ της ΝΔ στο δρόμο για την κάλπη.

Διαβάστε επίσης:

Νέα Δημοκρατία: «Ο ΣΥΡΙΖΑ παραπληροφορεί την κοινή γνώμη»

ΣΥΡΙΖΑ: «Οι πολίτες δεν πιστεύουν λέξη από τα ψέματα Μητσοτάκη πως δεν ιδιωτικοποιεί το νερό»

Γιάννης Ραγκούσης: «Τι είχα όταν μπήκα στην πολιτική και τι έχω τώρα» (Photo)

google_news_icon

Ακολουθήστε το topontiki.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν.

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Το topontiki.gr σέβεται όλες τις απόψεις, αλλά διατηρεί το δικαίωμά του να μην αναρτά υβριστικά σχόλια και διαφημίσεις. Οι χρήστες που παραβιάζουν τους κανόνες συμπεριφοράς θα αποκλείονται. Τα σχόλια απηχούν αποκλειστικά τις απόψεις των αναγνωστών.

ΚΥΡΙΑΚΗ 12.05.2024 13:36