search
ΔΕΥΤΕΡΑ 29.04.2024 05:34
MENU CLOSE

Smart Lockers: Το courier του… μέλλοντος είναι ήδη εδώ

03.04.2023 14:40
lockers

Πολλοί σίγουρα Θα έχουν παραξενευτεί το τελευταίο διάστημα, βλέποντας σε διάφορα, κεντρικά συνήθως, σημεία της Αθήνας την ύπαρξη μεγάλων «κουτιών» (συνήθως μοιάζουν με μεγάλες μεταλλικές ντουλάπες) τα οποία διαθέτουν συρτάρια ή καλύτερα θυρίδες σε διάφορα μεγέθη.

Πρόκειται για τις λεγόμενες «έξυπνες θυρίδες» (smart lockers) μία λύση που όλο και περισσότεροι χρησιμοποιούν για την παραλαβή ή αποστολή κάποιου δέματος σε σχέση με την «παραδοσιακή» μέθοδο delivery κατά την οποία το αντικείμενο έρχεται από ένα υπάλληλο courier, απευθείας στο σπίτι.

Η συγκεκριμένη αγορά  αν και ακόμα βρίσκεται σε σχετικά πρώιμο στάδιο ανάπτυξης (μέχρι στιγμής δραστηριοποιούνται μόλις 4 με 5 πάροχοι πανελλαδικά) φαίνεται να έχει εξαιρετικές προοπτικές γρήγορης ανόδου.

Δεν είναι τυχαίο άλλωστε ότι ένας από τους μεγαλύτερους «παίκτες» στη χώρα μας η Box Now έχει ήδη ολοκληρώσει επενδύσεις 15 εκατ.ευρώ, ενώ αναμένεται να επενδύσει ακόμη 10 εκατ.ευρώ τη διετία 2023-2024 με στόχο την ενίσχυση του δικτύου  στην Ελλάδα, την ανάπτυξη νέων αποθηκευτικών χώρων αλλά και την επέκταση στο εξωτερικό κυρίως στα Βαλκάνια και την Κύπρο.   

Χαρακτηριστικό της δυναμικής του νέου σχετικά στη χώρας μας κλάδου ότι μέχρι το πρώτο τρίμηνο του 2023, μόνο η Box Now έχει πραγματοποιήσει περισσότερες από 400.000 παραδόσεις ενώ μέχρι στιγμής συνεργάζεται με περισσότερα από 600 e-shops καθώς διαθέτει περισσότερα από 1.400 Lockers και 45.000 θυρίδες πανελλαδικά με στόχο να ξεπεράσει τα 2.200 BOX Lockers και τις 70.000 θυρίδες αντίστοιχα μέχρι τα τέλη του 2023.

Ενδεικτικές στρατηγικές συνεργασίες της Box Now είναι αυτές με Public,  ZARA, tofarmakeiomou, wecare, ofarmakopoiosmou, Intersport,  Inditex Greece, Galerie de Beaute, Celestino, Funky Budda, Politeianet, κ.α.

Αλλά και η Skroutz έχει εγκαταστήσει πάνω από 500 smart lockers σε Αθήνα και Θεσσαλονίκη, ενώ ξεκίνησε πρόσφατα η πιλοτική εγκατάσταση σε μεγάλες πόλεις της Ηπειρωτικής Ελλάδας όπως η Πάτρα και η Λάρισα, με τα νησιά όπως πχ η Κρήτη να βρίσκονται πιο μετά ως προτεραιότητα για τη συγκεκριμένη διαδικασία.

Ο στόχος, σύμφωνα με τη διοίκηση της Skroutz είναι μέχρι το τέλος του 2023 να έχουν εγκατασταθεί κοντά στα 2000 smart lockers σε όλη την Ελλάδα, ακόμα και σε πιο μικρές πόλεις της χώρας.

Οι άλλες δύο εταιρείες που δραστηριοποιούνται μέχρι στιγμής στο χώρο είναι η ACS και η Courier Center ενώ αντίστοιχες λύσεις ετοιμάζουν και τα Ελληνικά Ταχυδρομεία (ΕΛΤΑ), στο πλαίσιο του πλάνου αναδιάρθρωσης της εταιρείας.

Ο λόγος επιλογής locker αντί της παραλαβής στο σπίτι

Η ταχύτητα και ευελιξία είναι τα βασικά πλεονεκτήματα των smart lockers καθώς ο χρήστης δεν χρειάζεται να περιμένει τον υπάλληλο της εταιρίας courier «εγκλωβισμένος» στο σπίτι του για να παραλάβει το δέμα του.

Αντίθετα μπορεί να το παραλάβει την ημέρα και ώρα που τον βολεύει από το locker που είναι κοντά στο σπίτι, ή στη δουλειά του, ή σε κάποιο άλλο σημείο που επιθυμεί.

Έτσι αποφεύγονται οι τυχόν αστοχίες και παρεξηγήσεις που σε όλους μας έχουν συμβεί όταν χάνουμε ένα δέμα επειδή δεν είμαστε σπίτι, ή δεν είδαμε την κλήση στο τηλέφωνο από τον κούριερ ή δεν ήρθε στην ώρα του λόγω αυξημένου φόρτου εργασίας.

Αντίθετα τα lockers τοποθετούνται σε κομβικά σημεία της πόλης, ώστε ο καταναλωτής να έχει ο ίδιος πρόσβαση όλες τις μέρες και ώρες του 24ώρου κάτι που του δίνει ανεξαρτησία και ελευθερία στη διακίνηση των δεμάτων του.

Επίσης σε εποχές όπως η σημερινή όπου τα υγειονομικά μέτρα έχουν αποκτήσει πολύ μεγαλύτερη σημασία από ότι παλαιότερα, η παραλαβή μέσω locker δίνει τη δυνατότητα να αποφύγει κάποιος αν το επιθυμεί την άμεση επαφή με τον υπάλληλο της εταιρίας Courier.

Πώς λειτουργούν τα lockers

Τα Lockers τοποθετούνται σε εξωτερικούς, εύκολα προσβάσιμους χώρους λειτουργώντας όλο το 24ωρο και καθ’ όλη τη διάρκεια της εβδομάδας. Πολλά από αυτά μάλιστα είναι φιλικά προς το περιβάλλον, καθώς λειτουργούν αποκλειστικά με τη χρήση ανανεώσιμων πηγών ενέργειας. Πρόκειται για ένα έξυπνο μηχάνημα παραλαβής δεμάτων, που επιτρέπει τη διευθέτηση των παραγγελιών εύκολα και γρήγορα.

Συγκεκριμένα, ακολουθείτε τη συνηθισμένη διαδικασία παραγγελίας σε ένα e-shop, όμως κατά την ολοκλήρωση επιλέγετε ως μέσο παράδοσης το επιθυμητό Αυτόματο Μηχάνημα Παραλαβής Δεμάτων που σας εξυπηρετεί. Μέσα στις επόμενες 24 ώρες η παραγγελία παραδίδεται στο επιλεγμένο Μηχάνημα, και τότε λαμβάνετε ένα SMS το οποίο σας δίνει τον κωδικό PIN για το άνοιγμα της θυρίδας, καθώς και οδηγίες προς το επιλεγμένο Locker. Έτσι, πηγαίνοντας οποιαδήποτε στιγμή της ημέρας στο Αυτόματο Μηχάνημα Παραλαβής Δεμάτων, καταχωρείτε στο μηχάνημα το PIN και η αντίστοιχη θυρίδα ανοίγει αυτόματα, παραλαμβάνοντας την παραγγελία. Το δέμα συνήθως περιμένει στην θυρίδα μέχρι και μερικές ημέρες (ανάλογα με την πολιτική κάθε εταιρία) από την παράδοσή του.

Διαβάστε επίσης:

ΕΦΚΑ – ΔΥΠΑ: Εβδομάδα πληρωμών για περίπου 100.000 δικαιούχους

Φορολογικές δηλώσεις: Πλήρης οδηγός για να αποφύγετε τα λάθη

Γ. Οικονόμου: Ο κ. Τσίπρας θα χρηματοδοτήσει τις εύκολες υποσχέσεις του με τα λεφτόδεντρα των νέων φόρων

google_news_icon

Ακολουθήστε το topontiki.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν.

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Το topontiki.gr σέβεται όλες τις απόψεις, αλλά διατηρεί το δικαίωμά του να μην αναρτά υβριστικά σχόλια και διαφημίσεις. Οι χρήστες που παραβιάζουν τους κανόνες συμπεριφοράς θα αποκλείονται. Τα σχόλια απηχούν αποκλειστικά τις απόψεις των αναγνωστών.

ΔΕΥΤΕΡΑ 29.04.2024 01:09