search
ΤΕΤΑΡΤΗ 15.05.2024 18:22
MENU CLOSE

Ρίτσαρντ Μπράνσον: Γιατί χρεοκόπησε η εταιρία του Virgin Orbit (Video/Photo)

04.04.2023 13:20
virgin3 new

Σε καθεστώς χρεωκοπίας ζήτησε να τεθεί η εταιρία Virgin Orbit του δισεκατομμυριούχου σερ Ρίτσαρντ Μπράνσον, μετά την αποτυχία της να εξασφαλίσει νέες επενδύσεις.

Η εταιρία που εδρεύει στην Καλιφόρνια και είχε ως αντικείμενο την εκμετάλλευση της εκτόξευσης δορυφόρων σταμάτησε τη λειτουργία της πριν από μερικές εβδομάδες και ανακοίνωσε προ ημερών ότι απολύει το 85% του προσωπικού της, που συνολικά ήταν 750 άτομα.

Το τελειωτικό χτύπημα που δέχτηκε η Virgin Orbit ήταν η αποτυχημένη εκτόξευση δορυφόρου – η πρώτη που έγινε από το βρετανικό έδαφος.

Το αφεντικό της Virgin Orbit, ο Νταν Χαρτ δήλωσε ότι παρά «τις τεράστιες προσπάθειες» της εταιρίας για να ανταποκριθεί στις οικονομικές απαιτήσεις και να εξασφαλίσει νέα κεφάλαια, «τελικά πρέπει να γίνει αυτό που είναι καλύτερο για το επιχειρείν».

Το επόμενο βήμα για την Virgin Orbit είναι η αναζήτηση αγοραστή «που θα εξασφαλίσει ένα σαφές μέλλον για την εταιρία έναντι των πελατών, των πωλητών και των υπαλλήλων».

Η Virgin Orbit ιδρύθηκε το 2017 ως spin-off της Virgin Galactic, που είναι η εταιρία του σερ Ρίτσαρντ Μπράνσον που ασχολείται με τον τουρισμό στο διάστημα.

Η Virgin Orbit εκτόξευε ρουκέτες από ένα μεταποιημένο αεροσκάφος Boeing 747, που έθεταν σε τροχιά στο διάστημα δορυφόρους.

Όμως τον Ιανουάριο κατέληξε σε αποτυχία η πρώτη απόπειρα να στείλει ένα δορυφόρο στο διάστημα από το βρετανικό έδαφος, διότι το φίλτρο καυσίμου στη ρουκέτα δεν λειτούργησε σωστά με συνέπεια την υπερθέρμανση του κινητήρα.

Η αποστολή αυτή θα ήταν ιστορικής σημασίας για την βρετανική εξερεύνηση του διαστήματος, αλλά κατέληξε σε φιάσκο και συμπαρέσυρε την Virgin Orbit.

Η μετοχή κατακρημνίστηκε

Η μετοχή της εταιρίας κατακρημνίστηκε και παρά τις προσπάθειες της μητρικής εταιρίας Virgin Group για την εξεύρεση επενδυτή, τελικά οδηγήθηκε στην παύση εργασιών τον περασμένο μήνα.

Η εταιρία, που η μετοχή της βρίσκεται στο ταμπλό του δείκτη Nasdaq στη Νέα Υόρκη είχε συσσωρευμένα χρέη τον περασμένο Σεπτέμβριο ύψους 153,5 εκατομμυρίων δολαρίων.

Σήμερα μία από τις αδελφές εταιρίες, η Virgin Investments, ανακοίνωσε ότι θα διαθέσει 31,6 εκατομμύρια δολάρια για να βοηθήσει την Virgin Orbit στη διαδικασία μέχρι την εξεύρεση αγοραστή.

Με την απόφαση να τεθεί η εταιρία σε κατάσταση χρεωκοπίας, με βάση την αμερικανική νομοθεσία, έχει τη δυνατότητα να λειτουργεί υπό καθεστώς προστασίας έναντι των πιστωτών.

Ο σερ Ρίτσαρντ Μπράνσον ανήκει στην πολύ μικρή ομάδα των δισεκατομμυριούχων που έχουν διευρύνει τις δραστηριότητές τους μπαίνοντας στη διαστημική τεχνολογία.

Οι άλλοι είναι ο Τζεφ Μπέζος, ιδρυτής της Amazon και ο ιδιοκτήτης του Twitter, Έλον Μασκ.

Η Virgin Group έχει επενδύσει πάνω από ένα δισεκατομμύριο δολάρια για την ανάπτυξη της τεχνολογίας εκτόξευσης δορυφόρων μέσω της Virgin Orbit και τη δημιουργία «διαστημικών αεροσκαφών» που μπορούν να μεταφέρουν τουρίστες για σύντομα ταξίδια στο διάστημα.

Η Virgin Galactic έχει ήδη αρχίσει να πουλάει εισιτήρια για τα διαστημικά ταξίδια, που κοστίζουν 250.000 δολάρια το ένα και ήδη αρκετοί διάσημοι έχουν σπεύσει να κάνουν κρατήσεις, μεταξύ των οποίων ο σταρ της ποπ μουσικής, Τζάστιν Μπίμπερ.

Διαβάστε επίσης

Σιδηροδρομικό δυστύχημα στην Ολλανδία: Ξεκίνησαν οι έρευνες για τα αίτια – Συγκλονιστικές μαρτυρίες επιβατών (Videos)

Κινητά: 50 χρόνια από το πρώτο τηλεφώνημα – «Άλλαξε την ανθρωπότητα προς το καλύτερο» (videos)

Δολοφονία Ρώσου μπλόγκερ: Η στιγμή που το αγαλματίδιο – «βόμβα» εκρήγνυται στα χέρια του Τατάρσκι (video)

google_news_icon

Ακολουθήστε το topontiki.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν.

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Το topontiki.gr σέβεται όλες τις απόψεις, αλλά διατηρεί το δικαίωμά του να μην αναρτά υβριστικά σχόλια και διαφημίσεις. Οι χρήστες που παραβιάζουν τους κανόνες συμπεριφοράς θα αποκλείονται. Τα σχόλια απηχούν αποκλειστικά τις απόψεις των αναγνωστών.

ΤΕΤΑΡΤΗ 15.05.2024 18:19