search
ΤΕΤΑΡΤΗ 08.05.2024 15:19
MENU CLOSE

Ευλογιά των πιθήκων: Νέο κρούσμα στην Ελλάδα, σύμφωνα με το ECDC

06.04.2023 19:00
CDC_2
cdc

Πάνω από 20 είναι τα νέα κρούσματα της ευλογιάς των πιθήκων που καταγράφηκαν στην Ευρώπη, ένα εκ των οποίων εντοπίστηκε στην Ελλάδα, όπως ανακοίνωσε το ECDC.

Ειδικότερα, όπως μεταδίδει η ΕΡΤ επικαλούμενη το ECDC, πρόκειται για 23 νέα κρούσματα της ευλογιάς των πιθήκων, τα οποία καταγράφηκαν σε 5 χώρες της Ευρώπης, η μία εκ των οποίων είναι και η Ελλάδα, στο διάστημα μεταξύ 28 Φεβρουαρίου 2023 και 4 Απριλίου 2023.

Πόσα είναι τα νέα επιβεβαιωμένα κρούσματα που εντοπίστηκαν

Τις τελευταίες 4 εβδομάδες, έχουν εντοπιστεί 28 νέες περιπτώσεις της νόσου από 7 χώρες. Σε κάθε περίπτωση στην ενημέρωση του ECDC φαίνεται ότι από τον Νοέμβριο του 2022 μέχρι και σήμερα, έχουν δηλωθεί στη χώρα μας 87 κρούσματα της ευλογιάς των πιθήκων.

Όπως αναφέρει το ECDC, από τις 28 Φεβρουαρίου 2023 έως και τις 4 Απριλίου 2023 καταγράφηκαν στα κράτη μέλη της Ευρωπαϊκής Ένωσης 23 νέα κρούσματα της νόσου mpox: Γαλλία (15), Ισπανία (5), Ελλάδα (1), Μάλτα (1) και Πορτογαλία (1).

Υπενθυμίζεται ότι στα τέλη του Νοεμβρίου, ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας (ΠΟΥ) είχε αποφασίσει να αρχίσει να χρησιμοποιεί τον όρο «ευλογιά π» (mpox) αντί για τον όρο «ευλογιά των πιθήκων» (monkeypox), εξαιτίας των διαμαρτυριών για το ότι η ονομασία της ασθένειας συνεπάγεται στιγματισμό και ρατσιστική αντιμετώπιση των ασθενών.

Η ευλογιά των πιθήκων ταυτοποιήθηκε για πρώτη φορά το 1958 και πήρε την ονομασία της από το πρώτο ζώο το οποίο είχε εμφανίσει συμπτώματα.

Διαβάστε επίσης:

Κορωνοϊός: 47 θάνατοι και 65 διασωληνωμένοι την τελευταία εβδομάδα

Σε λειτουργία το μητρώο ασθενών με HIV και η ηλεκτρονική συνταγογράφηση αντιρετροϊκής αγωγής

Το νόστιμο λαχανικό που προστατεύει τους πνεύμονες, την καρδιά και «απομακρύνει» τον κίνδυνο εγκεφαλικού

google_news_icon

Ακολουθήστε το topontiki.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν.

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Το topontiki.gr σέβεται όλες τις απόψεις, αλλά διατηρεί το δικαίωμά του να μην αναρτά υβριστικά σχόλια και διαφημίσεις. Οι χρήστες που παραβιάζουν τους κανόνες συμπεριφοράς θα αποκλείονται. Τα σχόλια απηχούν αποκλειστικά τις απόψεις των αναγνωστών.

ΤΕΤΑΡΤΗ 08.05.2024 15:18