search
ΠΕΜΠΤΗ 09.05.2024 19:28
MENU CLOSE

Στεγαστικά δάνεια: «Παγώνουν» τα κυμαινόμενα επιτόκια – Ποιοι δανειολήπτες ωφελούνται και ποιοι εξαιρούνται (Video)

06.04.2023 08:00
akinita_new

«Φρένο» στις διαδοχικές αυξήσεις επιτοκίων από την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα (ΕΚΤ) που έχουν ως συνέπεια την υπέρμετρη αύξηση του κόστους εξυπηρέτησης των δανείων, φαίνεται ότι προσανατολίζονται να βάλουν οι τράπεζες.

Την συγκεκριμένη εκτίμηση επιβεβαίωσε την Τετάρτη (5/4) και ο διοικητής της Τράπεζας της Ελλάδος Γιάννης Στουρνάρας, μιλώντας σε συνέδριο της Ένωσης Ασφαλιστικών Εταιρειών Ελλάδος.

Παράλληλα εκτίμησε ότι η Ελλάδα βρίσκεται κοντά στην απόκτηση της επενδυτικής βαθμίδας. Όπως ανέφερε ο διοικητής της ΤτΕ «η ελληνική οικονομία και οι ελληνικές τράπεζες πέρασαν από μια μεγάλη κρίση, από τρία μνημόνια και αυτό μας έκανε καλό» για να συμπληρώσει πως οι ελληνικές τράπεζες διαθέτουν ικανοποιητική ρευστότητα.

Σχετικά με τα μέτρα διευκόλυνσης των ενήμερων δανειοληπτών που εξυπηρετούν στεγαστικά δάνεια κυμαινόμενου επιτοκίου, οι τράπεζες αναμένεται να ανακοινώσουν το «κλείδωμα» του επιτοκίου βάσης στα επίπεδα που ήταν την 30η Μαρτίου 2023.

Σύμφωνα με πληροφορίες, οι τράπεζες για 12 μήνες θα αναλάβουν να καλύψουν την επιπλέον αύξηση του ευρωπαϊκού επιτοκίου Euribor αλλά και του Libor βάσει του οποίου υπολογίζονται τα δάνεια που έχουν συναφθεί με ελβετικό φράγκο, καθώς και όλα τα στεγαστικά δάνεια που συνδέονται με το βασικό επιτόκιο της ΕΚΤ, ώστε να μην μετακυληθεί στους δανειολήπτες η επιβάρυνση από τις επόμενες αυξήσεις στα επιτόκια στις οποίες θα προχωρήσει η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα.

Το «πάγωμα» των επιτοκίων θα αφορά όλους τους ενήμερους δανειολήπτες με στεγαστικά, αλλά και επισκευαστικά δάνεια, ανεξαρτήτως εάν πρόκειται για κύρια ή δευτερεύουσα κατοικία. Σύμφωνα με πρόχειρες εκτιμήσεις, πρόκειται για περίπου 400.000 με 500.000 δάνεια.

Σημειώνεται ότι σήμερα το Euribor 3μηνου, πάνω στο οποίο βασίζεται η τιμολόγηση του 90% των στεγαστικών δανείων, κινείται στο 3,04%, ενώ εκτιμάται ότι θα αυξηθεί επιπλέον κατά 50 μονάδες βάσης.

Οι τράπεζες προσανατολίζονται σύμφωνα με πληροφορίες να θέσουν το πλαφόν στο 2,85%, ύψος στο οποίο βρισκόταν το Euribor στις αρχές Μαρτίου αναλαμβάνοντας οι ίδιες το υπερβάλλον κόστος.

Το κόστος φέρεται να διαμορφώνεται κοντά στα 200 εκατ. ευρώ και θα το αναλάβουν οι τράπεζες, χωρίς να είναι απαραίτητο να αλλάξουν οι συμβάσεις των εν λόγω δανείων καθώς πρόκειται για κίνηση επιβράβευσης του πελάτη/δανειολήπτη.

Σύμφωνα με το τραπεζικό σχέδιο η «ασπίδα» που θα «σηκωθεί» θα έχει διάρκεια 12 μήνες και πρόθεση είναι να έχει «χαλαρά» κριτήρια εφαρμογής.

Εφόσον δηλαδή πάρει το πράσινο φως από τους εποπτικούς φορείς να ισχύσει για όλο το χαρτοφυλάκιο στεγαστικών δανείων των τραπεζών με την εξαίρεση αυτών που καλύπτουν μεγάλης αξίας ακίνητα ή δεν αφορούν πρώτη κατοικία.

Σύμφωνα με τον υπουργό Οικονομικών Χρήστο Σταϊκούρα τις επόμενες ημέρες θα πρέπει να αναμένονται εξελίξεις στο συγκεκριμένο μέτωπο.  

Διαβάστε επίσης:

Eurostat: Με σημαντικές στερήσεις το 14,2% των νέων ηλικίας 15-29 στην Ελλάδα – Κίνδυνος φτώχειας για το 26% της νεολαίας

Ακρίβεια: Μέχρι τα… μισά του μήνα φτάνει ο μισθός – «Μαύρο» βλέπει το 2023 ένα στα δύο νοικοκυριά

Φτώχεια στην Ευρώπη: Σοκ από την δραματική αύξηση κλοπών σε σούπερ μάρκετ – Τρόφιμα με δελτίο και μπριζόλες με… GPS (Videos)

google_news_icon

Ακολουθήστε το topontiki.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν.

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Το topontiki.gr σέβεται όλες τις απόψεις, αλλά διατηρεί το δικαίωμά του να μην αναρτά υβριστικά σχόλια και διαφημίσεις. Οι χρήστες που παραβιάζουν τους κανόνες συμπεριφοράς θα αποκλείονται. Τα σχόλια απηχούν αποκλειστικά τις απόψεις των αναγνωστών.

ΠΕΜΠΤΗ 09.05.2024 19:23