search
ΤΕΤΑΡΤΗ 15.05.2024 12:25
MENU CLOSE

Σι Τζινπίνγκ και Μακρόν ζητούν ειρήνη στην Ουκρανία και δεσμεύονται για βαθύτερη στρατιωτική συνεργασία

07.04.2023 17:42
macron-si-1-new

Η Γαλλία και η Κίνα κατέληξαν σε συμφωνία να εργαστούν από κοινού για να εμβαθύνουν τη στρατιωτική τους συνεργασία, καθώς το ταξίδι του Προέδρου Εμανουέλ Μακρόν στην Κίνα πλησιάζει στο τέλος της με ένα κοινό κάλεσμα για ειρήνη στην Ουκρανία.

Σύμφωνα με κοινή δήλωση που εξέδωσαν οι κυβερνήσεις του Μακρόν και του Κινέζου ηγέτη Σι Τζινπίνγκ θα «εμβαθύνουν τον διάλογο» στον τομέα της στρατιωτικής συνεργασίας. Η δέσμευση έρχεται εν μέσω αυξημένης έντασης μεταξύ των αμερικανικών και κινεζικών δυνάμεων στον Ειρηνικό.

Για την Ουκρανία, η δήλωση αναφέρει: «Και οι δύο πλευρές υποστηρίζουν όλες τις προσπάθειες για την αποκατάσταση της ειρήνης στην Ουκρανία με βάση το διεθνές δίκαιο και τους σκοπούς και τις αρχές του Χάρτη των Ηνωμένων Εθνών».

Οι δύο χώρες με το κοινό ανακοινωθέν καλούν τη Ρωσία να διασφαλίσει την ασφάλεια των πυρηνικών εγκαταστάσεων της Ουκρανίας. Η Κίνα και η Γαλλία «αντιτίθενται στις ένοπλες επιθέσεις σε πυρηνικούς σταθμούς ηλεκτροπαραγωγής και άλλες ειρηνικές πυρηνικές εγκαταστάσεις» και υποστηρίζουν τη Διεθνή Υπηρεσία Ατομικής Ενέργειας στη διασφάλιση «της ασφάλειας και της ασφάλειας του εργοστασίου της Ζαπορίζια», ανέφερε η δήλωση.

Κάλεσαν επίσης «όλα τα μέρη στη σύγκρουση» να «τηρήσουν σχολαστικά το διεθνές ανθρωπιστικό δίκαιο».

Αξιωματούχος των Ηλυσίων ωστόσο έσπευσε να υποβαθμίσει την έκταση της μελλοντικής συνεργασίας μεταξύ των κινεζικών και των γαλλικών δυνάμεων, λέγοντας ότι θα περιοριστεί στην προώθηση του «σεβασμού του δικαίου της θάλασσας». 

«Έχουμε ένα ναυτικό που περιπολεί την περιοχή, τον Ειρηνικό Ωκεανό και τη Θάλασσα της Νότιας Κίνας… Σημαίνει ότι τα πλοία που διέρχονται, πρέπει να σέβονται το δίκαιο της θάλασσας, να σέβονται τα σύνορα αλλά και την ελευθερία ναυσιπλοΐας. Αυτό εννοούμε», είπε ο αξιωματούχος στο Politico.

Διαβάστε επίσης:

Έρευνα του Πενταγώνου για τη διαρροή απόρρητων εγγράφων για την Ουκρανία – Έγιναν φέιγ βολάν στα social media

WSJ: Στροφή στην πρόσληψη «ώριμων» υπαλλήλων από επιχειρήσεις στις ΗΠΑ – Δουλεύουν περισσότερο από τους νέους

Οι φοβίες του Πούτιν και οι ανησυχίες για την ψυχική υγεία του

google_news_icon

Ακολουθήστε το topontiki.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν.

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Το topontiki.gr σέβεται όλες τις απόψεις, αλλά διατηρεί το δικαίωμά του να μην αναρτά υβριστικά σχόλια και διαφημίσεις. Οι χρήστες που παραβιάζουν τους κανόνες συμπεριφοράς θα αποκλείονται. Τα σχόλια απηχούν αποκλειστικά τις απόψεις των αναγνωστών.

ΤΕΤΑΡΤΗ 15.05.2024 12:24