search
ΠΕΜΠΤΗ 09.05.2024 18:14
MENU CLOSE

Libération: «Γιατί η βελγική Δικαιοσύνη επιμένει να κρατάει φυλακισμένους δύο Ευρωβουλευτές;»

11.04.2023 13:57
EVA-KAILI

Η γαλλική εφημερίδα Libération κατηγορεί τη βελγική δικαιοσύνη για ολιγωρία και άδικη κράτηση των δύο Ευρωβουλευτών Εύα Καϊλή και Μαρκ Ταραμπέλα την ίδια στιγμή που ο φερόμενος ως εγκέφαλος του Quatargate Πιερ Αντόνιο Παντσέρι και ο πρώην κοινοβουλευτικός βοηθός του, Φραντσέσκο Τζόρτζι (σύντροφος της Καϊλή) έχουν αφεθεί ελεύθεροι υπό καθεστώς ηλεκτρονικής παρακολούθησης (ηλεκτρονικό βραχιολάκι).

Χτες, ο ανταποκριτής της εφημερίδα Libération στο Βέλγιο Ζαν Κατρεμέρ σε άρθρο του στο οποίο αναρωτιέται γιατί κρατείται ακόμα- μετά από 4 μήνες- η σοσιαλίστρια Ευρωβουλευτής Εύα Καϊλή από τις βελγικές αρχές, ενώ δηλώνει κατηγορηματικά αθώα, τονίζοντας πως όλοι είναι αθώοι στα μάτια του νόμου μέχρι αποδείξεως του εναντίου.

Όπως αναφέρει: «Αυτή τη Δευτέρα συμπληρώνονται 4 μήνες από την προληπτική κράτηση της Εύας Καϊλή σε βελγική φυλακή. Ποτέ δεν δόθηκε μια πειστική αιτιολογία από τις βελγικές αρχές για να δικαιολογείται η κράτηση. Η δικαιοσύνη όμως φαίνεται τόσο πρόθυμη να εφοδιάζει τον τοπικό τύπο με πληροφορίες που αφορούν μόνο τις κατηγορητήριο».

Στη συνέχεια αναφέρει πως εκτός του ότι είχε- από ότι φαίνεται- έναν περιθωριακό ρόλο στην υπόθεση Quatargate είναι και μητέρα ενός δίχρονου κοριτσιού το οποίο βλέπει σπάνια, ενώ οι πρωταγωνιστικές φιγούρες της υπόθεσης είναι ελεύθεροι έστω και με όρους:

«Ας θυμηθούμε πως η βουλευτής και πρώην Αντιπρόεδρος του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου είναι μια εκ των πρωταγωνιστών της υπόθεσης Quatargate. Αν και ο ρόλος της ήταν περιθωριακός, εκείνη μόνο έχει περάσει τόσον πολύ καιρό στις βελγικές φυλακές, να στερείται τη δίχρονη κόρη της, την οποία έχει καταφέρει να δει κάποιες σκόρπιες ώρες» και συνεχίζει τονίζοντας: «Όλοι οι υπόλοιποι εμπλεκόμενοι έχουν αφεθεί ελεύθεροι».

Φυσικά, ο Κατρεμέρ μιλάει και για την κράτηση του Μαρκ Ταραμπέλα την οποία βρίσκει εξίσου παράλογη καθώς ούτε η μεν ούτε ο δε έχουν βεβαρημένο μητρώο ή είναι ύποπτοι φυγής ή ύποπτοι καταστροφής στοιχείων.

Η γαλλική εφημερίδα αναφέρει επίσης πως αυτή η «σκληρότητα» που επιδεικνύει η βελγική δικαιοσύνη στους ευρωβουλευτές έχει να κάνει και με τη συνταξιοδότηση του δικαστή Κλεζ που χειρίζεται την υπόθεση: «Θα μπορούσε κανείς να σκεφτεί πως ο δικαστής Κλεζ, ο οποίος σκοπεύει να αποσυρθεί στο τέλος της χρονιάς, θέλει να αποχωρήσει κάνοντας «θόρυβο», καθώς δεν φαίνεται να τον ενδιαφέρει η έκβαση μιας δίκης η οποία θα κρατήσει για περίπου 10 χρόνια ακόμα».

Τέλος, ο Ζαν Κατρεμέρ υπενθυμίζει στους αναγνώστες τον χειρισμό μια άλλης παρόμοιας υπόθεσης από τη βελγική Δικαιοσύνη η οποία όμως είχε πάρει τελείως διαφορετική τροπή. Πιο συγκεκριμένα, μιλάει για την υπόθεση του πρώην υπουργού της Βαλλονίας, Σερζ Κουμπλά, ο οποίος είχε κατηγορηθεί το 2014 για διαφθορά και ξέπλυμα χρήματος, ενώ βρέθηκαν στο όνομά του λογαριασμοί με πολλά εκατομμύρια ευρώ σε φορολογικούς «παραδείσους».

Η διαφορά είναι πως ο Κουμπλά απελευθερώθηκε αμέσως- σχεδόν 24 ώρες μετά– κι ύστερα από 9 χρόνια που έγινε η δίκη καταδικάστηκε σε φυλάκιση με αναστολή και ένα πολύ μεγάλο πρόστιμο.

Διαβάστε επίσης:

ΗΠΑ: Απρόβλεπτες διαστάσεις παίρνει η διαρροή απόρρητων εγγράφων – Κατασκόπευαν συμμάχους (videos)

Ρωσία: Έκρηξη στο ηφαίστειο Σιβέλιτς – Κίνδυνος για τις αερομεταφορές – Απόκοσμες εικόνες (photos/videos)

Ιράν: Μυστήριο με τις νέες δηλητηριάσεις μαθητριών σε σχολεία – «Σιγή» από την Τεχεράνη, για «τοξικά αέρια» μιλούν οι γιατροί

google_news_icon

Ακολουθήστε το topontiki.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν.

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Το topontiki.gr σέβεται όλες τις απόψεις, αλλά διατηρεί το δικαίωμά του να μην αναρτά υβριστικά σχόλια και διαφημίσεις. Οι χρήστες που παραβιάζουν τους κανόνες συμπεριφοράς θα αποκλείονται. Τα σχόλια απηχούν αποκλειστικά τις απόψεις των αναγνωστών.

ΠΕΜΠΤΗ 09.05.2024 18:14