search
ΤΕΤΑΡΤΗ 08.05.2024 10:29
MENU CLOSE

Εμβάθυνση της συνεργασίας Ελλάδας – Κύπρου – Αιγύπτου, με άξονα την ενέργεια

12.04.2023 06:00
dendias-soukri-2-new

Εντυπωσιακά είναι τα αποτελέσματα της σύσφιξης των οικονομικών και εμπορικών σχέσεων Ελλάδας-Αιγύπτου, καθώς συνεχίζονται και οι επαφές σε υψηλότατο επίπεδο στο τρίγωνο Αιγύπτου-Ελλάδας-Κύπρου.

Την μέρα που βρισκόταν στην Αθήνα ο Αιγύπτιος υπουργός Εξωτερικών, Σάμεχ Σούκρι, στο Κάιρο έκανε επίσημη επίσκεψη ο πρόεδρος της Κύπρου, Νίκος Χριστοδουλίδης για να συζητήσει την περαιτέρω σύσφιξη των σχέσεων των δύο χωρών και την εμβάθυνση της συνεργασίας Αιγύπτου-Ελλάδας-Κύπρου.

Ενέργεια και κρεμμύδια

Ενδεικτική του θετικού κλίματος είναι η ανακοίνωση του κυβερνητικού Κέντρου Υποστήριξης Αποφάσεων και Πληροφόρησης της Αιγύπτου, ότι οι αιγυπτιακές εξαγωγές στην Ελλάδα έφτασαν στο ποσό ρεκόρ των 228,5 εκατομμυρίων δολαρίων τον Ιανουάριο του 2023, καταγράφοντας αύξηση σε ποσοστό 223,5%, σε σύγκριση με εξαγωγές ύψους 71 εκατομμυρίων δολαρίων τον Ιανουάριο του 2022.

Το πιο εντυπωσιακό στοιχείο από τις αιγυπτιακές εξαγωγές είναι η αύξηση της αξίας των εξαγωγών κρεμμυδιών, κατά 208,5%, για να φτάσουν στα 18,4 εκατομμύρια δολάρια, από τα 6 εκατομμύρια δολάρια.

Ο  υπουργός Ηλεκτρισμού και Ανανεώσιμων Πηγών Ενέργειας, Μοχάμεντ Σάκερ δήλωσε στο πρακτορείο ειδήσεων ΜΕΝΑ, τον Ιανουάριο, ότι η Αίγυπτος και η Ελλάδα είναι στη διαδικασία επιλογής διεθνούς συμβουλευτικής εταιρίας που θα προετοιμάσει την μελέτη για την διασύνδεση του ηλεκτρικού δικτύου μεταξύ των δύο χωρών. Σύμφωνα με τον Μοχάμεντ Σάκερ μεταξύ Αιγύπτου και Ελλάδας θα ανταλλάσσεται ηλεκτρική ενέργεια περίπου 2.000 μεγαβάτ. Ο Αιγύπτιος υπουργός τόνισε ιδιαίτερα το πλεόνασμα ενέργειας από ανανεώσιμες πηγές που διαθέτει η Αίγυπτος, κάτι που έχει προκαλέσει το ενδιαφέρον της Ευρώπης.

Το υποθαλάσσιο καλώδιο που θα συνδέει τις δύο χώρες θα έχει τη δυνατότητα μεταφοράς 3.000 μεγαβάτ πράσινης ενέργειας, που αποτελεί μέρος συνολικής παραγωγής 9,5 γίγαβατ από ανανεώσιμες πηγές στην Αίγυπτο, που θα αντικαταστήσουν 4,5 δισεκατομμύρια κυβικά μέτρα φυσικού αερίου ετησίως, μειώνοντας έτσι τις εκπομπές διοξειδίου του άνθρακα κατά 10 εκατομμύρια τόνους τον χρόνο..

Αξίζει να σημειωθεί ότι το έλλειμμα στο εμπορικό ισοζύγιο της Αιγύπτου έφτασε στα 2,48 δισεκατομμύρια δολάρια τον Ιανουάριο του 2023, καταγράφοντας μείωση κατά 47% – από τα 4,68 δισεκατομμύρια δολάρια που ήταν τον αντίστοιχο μήνα του 2022.

Σε θερμό κλίμα η συνάντηση των προέδρων Αιγύπτου και Κύπρου

Την μέρα που ο Σάμεχ Σούκρι ήταν στην Αθήνα, ο νέος πρόεδρος της Κύπρου, Νίκος Χριστοδουλίδης βρισκόταν στο Κάιρο, όπου έτυχε θερμής υποδοχής από τον πρόεδρο Αμπντέλ Φάταχ αλ Σίσι . Οι δύο πρόεδροι συζήτησαν τη περαιτέρω σύσφιξη των διμερών σχέσεων, εστιάζοντας ιδιαίτερα στον τομέα της ενέργειας.

Η ηλεκτρική διασύνδεση μεταξύ Αιγύπτου και Κύπρου και η μεταφορά φυσικού αερίου από την Κύπρο στα δύο εργοστάσια επεξεργασίας που διαθέτει η Αίγυπτος, όπως και προγράμματα για την παραγωγή ενέργειας από ανανεώσιμες πηγές και η αύξηση των εμπορικών συναλλαγών ήταν τα βασικά θέματα συζήτησης στη συνάντηση των προέδρων της Αιγύπτου και της Κύπρου. Οι δύο πρόεδροι συζήτησαν και την αμοιβαία υποστήριξη σε διάφορα περιφερειακά και διεθνή φόρουμ και οργανισμούς, η συνεργασία σε τομείς αμοιβαίου ενδιαφέροντος και η υλοποίηση των συμφωνιών στο πλαίσιο της τριμερούς συνεργασίας Αιγύπτου-Κύπρου και Ελλάδας.

Ο πρόεδρος της Κύπρου επισήμανε ότι μετά την Αθήνα το πρώτο του ταξίδι μετά την εκλογή του επέλεξε να επισκεφτεί το Κάιρο, κάτι που δείχνει την πρόθεση της Λευκωσίας για την περαιτέρω ανάπτυξη των διμερών σχέσεων.

Διαβάστε επίσης:

Αμφιβολίες ΗΠΑ για την επιτυχία της «ουκρανικής αντεπίθεσης»

«Βόμβα» από Washington Post: Η Αίγυπτος επιχείρησε να στείλει πυρομαχικά στη Ρωσία

Με τη «μάχη κατά του πληθωρισμού» ξεκινά ο Ερντογάν την προεκλογική εκστρατεία του

google_news_icon

Ακολουθήστε το topontiki.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν.

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Το topontiki.gr σέβεται όλες τις απόψεις, αλλά διατηρεί το δικαίωμά του να μην αναρτά υβριστικά σχόλια και διαφημίσεις. Οι χρήστες που παραβιάζουν τους κανόνες συμπεριφοράς θα αποκλείονται. Τα σχόλια απηχούν αποκλειστικά τις απόψεις των αναγνωστών.

ΤΕΤΑΡΤΗ 08.05.2024 10:28