search
ΣΑΒΒΑΤΟ 18.05.2024 14:15
MENU CLOSE

Χάος στο Σουδάν – Πολεμικές συγκρούσεις σε όλη τη χώρα (Photos/Videos)

15.04.2023 16:33
sudan

Η Πολεμική Αεροπορία του Σουδάν διεξάγει επιχειρήσεις κατά των επιθέσεων των πανίσχυρων παραστρατιωτικών Δυνάμεων Ταχείας Υποστήριξης (RSF), όπως ανέφερε ο στρατός σε μία σημερινή ανακοίνωσή του, καθώς οι συγκρούσεις γενικεύονται σε όλη τη χώρα.

Μέχρι στιγμής τρεις άμαχοι είναι νεκροί από τις συγκρούσεις, όπως ανακοίνωσε μία τοπική ιατρική οργάνωση.

Αυτόπτες μάρτυρες ανέφεραν σήμερα στο Reuters ότι έχουν ξεσπάσει συγκρούσεις μεταξύ του στρατού και των παραστρατιωτικών Δυνάμεων Ταχείας Υποστήριξης (RSF) στην πρωτεύουσα του Βόρειου Νταρφούρ, Ελ Φάσερ.

Πλάνα τηλεοπτικού σταθμού παρουσίασαν ένα μαχητικό αεροσκάφος να πετάει στον ουρανό της πρωτεύουσας Χαρτούμ, χωρίς το Reuters να επιβεβαιώσει ανεξάρτητα το αναφερόμενο τηλεοπτικό υλικό.

Μάχες διεξάγονται στο κτίριο της κρατικής τηλεόρασης του Σουδάν, όπως είπε σε μία σύντομη εμφάνισή του ένας παρουσιαστής της τηλεόρασης, καθώς οι παραστρατιωτικές Δυνάμεις Ταχείας Υποστήριξης (RSF) συγκρούονται με τις δυνάμεις του στρατού.

Σύμφωνα με μία μαρτυρία αυτόπτη μάρτυρα στο Reuters, πυροβολισμοί ακούγονταν στο ευρύτερο περιβάλλον των εγκαταστάσεων της τηλεόρασης.

Η κρατική αεροπορική εταιρία της Σαουδικής Αραβίας (Saudia) ανακοίνωσε ότι ένα από τα αεροσκάφη της, τύπου Airbus “είχε ένα ατύχημα” στο αεροδρόμιο του Χαρτούμ στο Σουδάν, πριν από την προγραμματισμένη σημερινή αναχώρησή του για το Ριάντ, χωρίς να δημοσιοποιήσει περισσότερες λεπτομέρειες.

Η Saudia ανέφερε επίσης, σε μία ανακοίνωσή της ότι οι πτήσεις της προς και από το Σουδάν έχουν ανασταλεί μέχρι να υπάρξει μία νέα ανακοίνωση.

Τα πολιτικά κόμματα στο Σουδάν που είχαν υπογράψει μία αρχική συμφωνία για τη διαχείριση της εξουσίας με τον στρατό της χώρας, αλλά και με τις πανίσχυρες παραστρατιωτικές Δυνάμεις Ταχείας Υποστήριξης (RSF) κάλεσαν σήμερα, για την άμεση κατάπαυση των εχθροπραξιών που ξέσπασαν μεταξύ τους.

Τα πολιτικά κόμματα προέτρεψαν τόσο τους διεθνείς, αλλά και τους περιφερειακούς παίκτες να βοηθήσουν άμεσα για τον τερματισμό της αιματοχυσίας.

Ο διοικητής των παραστρατιωτικών δυνάμεων RSF κατηγορεί τον στρατό για προσπάθεια πραξικοπήματος

Ο διοικητής των πανίσχυρων παραστρατιωτικών Δυνάμεων Ταχείας Υποστήριξης (RSF) στρατηγός Μοχάμεντ Χάμνταν Νταγκάλο, που είναι ευρύτερα γνωστός ως Χεμεντί, χαρακτήρισε τον αρχηγό του στρατού Αμπντέλ Φατάχ αλ Μπουρχάν ως εγκληματία, κατηγορώντας τον στρατό για τη διενέργεια πραξικοπήματος, σε μία σημερινή ζωντανή τηλεφωνική συνέντευξή του στο τηλεοπτικό δίκτυο Al Jazeera που έχει την έδρα του στο Κατάρ.

Ο Χεμεντί είπε ότι οι στρατιώτες του οδηγήθηκαν στην πολεμική αντιπαράθεση, καθώς οι συγκρούσεις με τον στρατό ξέσπασαν σε όλη τη χώρα, μετά από ημέρες κλιμάκωσης της έντασης.

Εύθραυστη η κατάσταση

Ο Αμερικανός υπουργός των Εξωτερικών Άντονι Μπλίνκεν δήλωσε σήμερα ότι η κατάσταση στο Σουδάν είναι “εύθραυστη”, αφήνοντας ωστόσο να εννοηθεί ότι υπάρχει ακόμη η δυνατότητα μιας συνολικής μετάβασης σε μία κυβέρνηση υπό την ηγεσία των πολιτικών κομμάτων.

Οι παραστρατιωτικές Δυνάμεις Ταχείας Υποστήριξης (RSF) του Σουδάν ανακοίνωσαν σήμερα ότι έχουν τον έλεγχο του προεδρικού μεγάρου, της κατοικίας του αρχηγού του στρατού, στρατηγού Αμπντέλ Φατάχ αλ Μπουρχάν, αλλά και του διεθνούς αεροδρομίου στο Χαρτούμ.

Οι συγκρούσεις ξέσπασαν με τις στρατιωτικές δυνάμεις σε μία κλιμάκωση της πολεμικής διαμάχης για την εξουσία της χώρας, ενώ βρίσκονταν σε εξέλιξη συνομιλίες υπό ένα μεταβατικό σχέδιο που θα μπορούσε να οδηγήσει στη διεξαγωγή εκλογών.

Μιλώντας στο Ανόι, ο Μπλίνκεν περιέγραψε την κατάσταση ως “εύθραυστη” καθώς μερικοί παίκτες “είναι ενδεχόμενο να ασκούν πιέσεις κατά της μετάβασης σε μία πολιτική διαδικασία”.

H πρεσβεία της Βρετανίας στο Σουδάν συνιστά στους Βρετανούς πολίτες που βρίσκονται στη χώρα να παραμείνουν στα σπίτια τους, ανακοινώνοντας ότι παρακολουθεί στενά την κατάσταση, μετά την ανακοίνωση των παραστρατιωτικών ότι ελέγχουν το προεδρικό μέγαρο, αλλά και άλλες πόλεις.

“Παρακολουθούμε στενά την κατάσταση στο Χαρτούμ και σε άλλες περιοχές του Σουδάν, όπου έχουν ξεσπάσει πολεμικές συγκρούσεις”, ανέφερε η πρεσβεία στο Twitter.

“Συμβουλεύουμε όλους τους Βρετανούς στο Σουδάν να παραμείνουν στα σπίτια τους και να παρακολουθούν τις ταξιδιωτικές οδηγίες μας για περισσότερες ενημερώσεις”.

Κάλεσμα του Ζοζέφ Μπορέλ για τον άμεσο τερματισμό της βίας

Ο Ύπατος Εκπρόσωπος της ΕΕ για θέματα Εξωτερικής Πολιτικής και Πολιτικής Ασφαλείας Ζοζέφ Μπορέλ κάλεσε σήμερα όλες τις εμπλεκόμενες δυνάμεις στην κλιμάκωση της βίας στο Σουδάν να σταματήσουν άμεσα την άσκηση βίας, αναφέροντας σε μία ανάρτησή του στο Twitter πως όλο το προσωπικό της Ευρωπαϊκής Ένωσης στη χώρα είναι ασφαλές, ενώ έχει γίνει σχετική καταμέτρησή του.

Η Σαουδική Αραβία ανησυχεί βαθιά για την κλιμάκωση της έντασης και συγκρούσεις στο Σουδάν, ενώ καλεί τους εμπλεκόμενους να επιλέξουν τον διάλογο απέναντι στην πολεμική διαμάχη, όπως ανέφερε σήμερα σε μία ανακοίνωσή του το υπουργείο Εξωτερικών στο Ριάντ.

Αναστολή πτήσεων της EgyptAir 

Η κρατική αεροπορική εταιρία της Αιγύπτου EgyptAir ανακοίνωσε σήμερα ότι αναστέλλει τις πτήσεις της προς και από το Χαρτούμ για 72 ώρες, μετά το ξέσπασμα των πολεμικών συγκρούσεων στην πρωτεύουσα του Σουδάν.

Διαβάστε επίσης:

Άγιο Φως: Πλήθος πιστών για την τελετή αφής στα Ιεροσόλυμα – Πότε θα φτάσει στην Ελλάδα (Videos)

Μπάιντεν: Ξανά υποψήφιος στις προεδρικές εκλογές του 2024

Γαλλία: Στα… κάγκελα συνδικάτα και αντιπολίτευση – Ξημερώματα υπέγραψε ο Μακρόν τον νόμο για σύνταξη στα 64

google_news_icon

Ακολουθήστε το topontiki.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν.

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Το topontiki.gr σέβεται όλες τις απόψεις, αλλά διατηρεί το δικαίωμά του να μην αναρτά υβριστικά σχόλια και διαφημίσεις. Οι χρήστες που παραβιάζουν τους κανόνες συμπεριφοράς θα αποκλείονται. Τα σχόλια απηχούν αποκλειστικά τις απόψεις των αναγνωστών.

ΣΑΒΒΑΤΟ 18.05.2024 14:14