search
ΤΕΤΑΡΤΗ 01.05.2024 04:59
MENU CLOSE

Εκλογές 2023: «Ναι» από Τσακαλώτο και Δραγασάκη σε κυβέρνηση συνεργασίας, ακόμη και αν ο ΣΥΡΙΖΑ δεν είναι πρώτο κόμμα

20.04.2023 00:26
tsipras 543- new

Θετικός σε κυβέρνηση συνεργασίας με ΠΑΣΟΚ – ΚΙΝΑΛ και ΜέΡΑ25, ακόμη κι αν ο ΣΥΡΙΖΑ είναι δεύτερο κόμμα, εμφανίστηκε ο Κοινοβουλευτικός Εκπρόσωπος του ΣΥΡΙΖΑ – Προοδευτική Συμμαχία, Ευκλείδης Τσακαλώτος μιλώντας στην ΕΡΤ.

Στην επισήμανση ότι ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ Αλέξης Τσίπρας είχε πει πως δεν θέλουμε την κυβέρνηση των ηττημένων, ο κ. Τσακαλώτος απάντησε πως (εφόσον μιλάμε για 47-49% αθροιστικά με τρία κόμματα) «δεν το λες και ηττημένο αυτό το πράγμα…».

«Νομίζω ότι μπορούμε να δοκιμάσουμε την προοδευτική διακυβέρνηση, θα εξαρτηθεί» όμως από τα νούμερα. Στο εάν πιστεύει στις κυβερνήσεις συνεργασίας ή αν θεωρεί ότι μια αυτοδύναμη κυβέρνηση μπορεί να τα καταφέρει καλύτερα, ο κ. Τσακαλώτος ανέφερε σχετικά: «Καταρχάς εμάς μας έχει χρεοκοπήσει μια αυτοδύναμη κυβέρνηση. Δεν είχαμε το 2009 συμμαχική κυβέρνηση. (…) Εγώ δεν πιστεύω ότι σημαντικές αλλαγές, αναγκαίες μεταρρυθμίσεις, αλλαγές του παραγωγικού μοντέλου της χώρας μπορεί να τα κάνει ένα κόμμα ή ένα κόμμα με 38%, είναι βαθιές τομές που χρειάζεται να γίνουν. Πρέπει να είμαστε ριζοσπάστες σε πολλά σημεία, να κόψουμε πολλά από τα κακώς κείμενα και αυτό θέλει μια ευρύτερη συναίνεση. Πόσο μάλλον όταν κανένα κόμμα δεν έχει το μονοπώλιο της σοφίας σε όλα τα πράγματα».

«Δεν είμαι τόσο προβληματισμένος εγώ γιατί στον δικό μου τομέα, στον οικονομικό τομέα, στην οικονομία δεν δυσκολευτήκαμε, δηλαδή στην κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ – ΑΝΕΛ δεν είχαμε μεγάλα εμπόδια, δυσκολίες στο κοινωνικό οικονομικό πρόγραμμα», συμπλήρωσε. Κληθείς να απαντήσει στο αν θα συνεργαζόταν με τον κ. Βαρουφάκη στο ίδιο πεδίο, απάντησε το εξής: «Αν δεν μπορείς να συνεννοηθείς με τον κ. Ανδρουλάκη και με τον κ. Βαρουφάκη, πραγματικά τότε θα έπρεπε να σας απαντήσω «όχι», ότι δεν έχουμε κάνει αρκετά για να κάνουμε την απλή αναλογική πραγματικότητα. Είναι προφανές τι θα λέει ο κ. Βαρουφάκης, ο κ. Τσίπρας, ο κ. Ανδρουλάκης πριν από τις εκλογές, μετά τις εκλογές θα μπορούν να συνεννοηθούν και θα είναι λιγότερο επιθετικοί. (…) Ένα ήταν το μεγάλο λάθος της Νέας Δημοκρατίας. Όπως καταλαβαίνετε θεωρώ ότι ήταν πολλά και μεγάλα, αλλά ένα από τα λάθη της Νέας Δημοκρατίας είναι ότι δεν άφησε αυτό το πείραμα (την απλή αναλογική) να δουλέψει στην Τοπική Αυτοδιοίκηση».

Δραγασάκης: Θα προσπαθήσουμε να σχηματίσουμε κυβέρνηση- Δεν θα πετάξουμε τη διερευνητική εντολή

Την ίδια ώρα και ο πρώην αντιπρόεδρος της κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ Γιάννης Δραγασάκης, μιλώντας στο action 24 δήλωσε ότι η Κουμουνδούρου «δεν θα πετάξει τη διερευνητική εντολή», ακόμα κι αν το κόμμα του έρθει δεύτερο στις εκλογές.

«Στον ΣΥΡΙΖΑ λέμε, ότι θα διαχειριστούμε ενεργητικά τα συνταγματικά μας δικαιώματα, με βάση το αποτέλεσμα που θα προκύψει.

Εννοούμε δηλαδή, ότι ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ θα πάρει τη διερευνητική εντολή από την Πρόεδρο της Δημοκρατίας, θα διερευνήσει την περίπτωση να υπάρξει κυβέρνηση με τις προδιαγραφές που σας ανέφερα. Δεν θα μείνουμε αδρανείς σε όλα τα ενδεχόμενα.

Όπως διευκρίνισε και σύμφωνα με τα όσα έχει πει ο πρόεδρος του κόμματος, ο ΣΥΡΙΖΑ θα πάρει την εντολή και θα προσπαθήσει να σχηματίσει κυβέρνηση, ακόμη και εάν είναι δεύτερο κόμμα.

«Εάν μπορώ να εκφράσω το πνεύμα του ΣΥΡΙΖΑ και του προέδρου, για εμάς οι εκλογές είναι κρίσιμες, επιθυμούμε να αποφύγουμε σίριαλ εκλογών, άρα θα κάνουμε ότι μπορούμε προς αυτήν την κατεύθυνση».

Ερωτηθείς για το εάν θα μπορούσε σε μια κυβέρνηση συνεργασίας να υπάρξει άλλος πρωθυπουργός από τον πρόεδρο του κόμματος ο κ. Δραγασάκης διευκρίνισε ότι,

«Εάν μιλάμε για κανονική κυβέρνηση και όχι ειδικού σκοπού, δεν υπάρχει περίπτωση να μπει άλλος πρωθυπουργός από τον επικεφαλής το κόμματος

Διαβάστε επίσης:

Σία Αναγνωστοπούλου: Η κυβέρνηση εργαλειοποιεί την Ακρόπολη και την UNESCO για προεκλογικούς λόγους

Δραγασάκης: Θα προσπαθήσουμε να σχηματίσουμε κυβέρνηση- Δεν θα πετάξουμε τη διερευνητική εντολή

Αλέξης Γεωργούλης: Εν αναμονή νέας καταγγελίας από πρώην ασκούμενη στο γραφείο του;

google_news_icon

Ακολουθήστε το topontiki.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν.

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Το topontiki.gr σέβεται όλες τις απόψεις, αλλά διατηρεί το δικαίωμά του να μην αναρτά υβριστικά σχόλια και διαφημίσεις. Οι χρήστες που παραβιάζουν τους κανόνες συμπεριφοράς θα αποκλείονται. Τα σχόλια απηχούν αποκλειστικά τις απόψεις των αναγνωστών.

ΤΕΤΑΡΤΗ 01.05.2024 03:36