search
ΤΡΙΤΗ 21.05.2024 10:03
MENU CLOSE

Αλέξης Τσίπρας στο Star: Με τον θεσμικό ερασιτεχνισμό που επιδεικνύει η κυβέρνηση γίνεται «χορηγός» του Κασιδιάρη (Video)

10.04.2023 20:00
tsipras_zaharea_new

«Οι πολίτες πρέπει να γνωρίζουν ότι αν θέλουμε να έχουν πολιτική αλλαγή στον τόπο αυτό μπορεί να συμβεί μόνο με έναν τρόπο: Να ηττηθεί η ΝΔ του κ. Μητσοτάκη, και ήττα της ΝΔ σημαίνει νίκη του ΣΥΡΙΖΑ. Προϋπόθεση για την πολιτική αλλαγή και την προοδευτική διακυβέρνηση είναι η πρωτιά του ΣΥΡΙΖΑ στις εκλογές. Δεν υπάρχει άλλος τρόπος», τόνισε ο Αλέξης Τσίπρας σε συνέντευξή του στο κεντρικό δελτίο ειδήσεων του τηλεοπτικού σταθμού Star και την δημοσιογράφο Μάρα Ζαχαρέα.

O Πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ-Προοδευτική Συμμαχία απάντησε στις ερωτήσεις της δημοσιογράφου Μάρας Ζαχαρέα για όλα τα τρέχοντα θέματα της επικαιρότητας, την ώρα που η χώρα έχει μπει στην τελική ευθεία για τις εκλογές της 21ης Μαΐου.

Επανέλαβε ότι έχει αποκλείσει «κυβέρνηση ηττημένων». «Είμαι κάθετος σε αυτό, εδώ δεν κάνουμε μπακαλική, είναι ζήτημα και πολιτική και ηθικής νομιμοποίησης», ανέφερε χαρακτηριστικά.

Ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ ΠΣ σχολίασε πως ο κ. Μητσοτάκης «λέγοντας “αυτοδυναμία” λέει ότι ακόμα κι αν βγει πρώτος θα πάμε σε δεύτερες και τρίτες εκλογές και όσες χρειαστεί για να έχει αυτοδυναμία. Βλέπω όμως τώρα ότι αρχίζει και τα γυρνάει, θα πάρει λέει τη διερευνητική εντολή αν έρθει πρώτο κόμμα η ΝΔ, άρα θα αξιοποιήσει βάσει του Συντάγματος το προνόμιο για να σχηματίσει κυβέρνηση». Ο κ. Τσίπρας είπε πως ο ΣΥΡΙΖΑ λέει ότι ο τόπος χρειάζεται σταθερότητα και δεν χρειάζεται να πάμε σε δεύτερες και τρίτες εκλογές, αλλά κυβερνήσεις συνεργασίας πάνω σε προγραμματική συμφωνία. Σημείωσε ότι ο πολίτης πρέπει να γνωρίζει ότι «αν έρθει πρώτος ο κ. Μητσοτάκης, θα είναι η ΝΔ που θα ακολουθήσει τη διαδικασία – όπως και ο κ. Μητσοτάκης δηλώνει – για να σχηματίσει κυβέρνηση με τον κ. Μητσοτάκη και την πολιτική του κ. Μητσοτάκη γιατί το πρώτο κόμμα έχει βαρύνοντα ρόλο στις διαπραγματεύσεις». Σημείωσε ότι «αν είναι ο ΣΥΡΙΖΑ πρώτο κόμμα, θα έχουμε πολιτική αλλαγή και κυβέρνηση προοδευτικής συνεργασίας γιατί απευθυνόμαστε σε όλες τις προοδευτικές δυνάμεις».

Στο ερώτημα τι θα γίνει αν επιμένει ο κ. Ανδρουλάκης και δεν δεχτεί τον κ. Τσίπρα για πρωθυπουργό, ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ υποστήριξε ότι «όλα όσα προεκλογικά λέγονται θα είναι πολύ διαφορετικά με αυτά που μετεκλογικά θα αποφασιστούν. Προεκλογικά υπάρχει και θα υπάρχει μια αντιπαράθεση αλλά μετεκλογικά θα πάρουμε αποφάσεις για το μέλλον του τόπου».

«Δεν πιστεύω ότι υπάρχει περίπτωση μετά τις εκλογές αν ο ΣΥΡΙΖΑ έρθει πρώτο κόμμα και υπάρχει δυνατότητα να προκύψει κυβέρνηση προοδευτικής συνεργασίας ότι θα έχει τη δυνατότητα το τρίτο κόμμα να θέσει τέτοιου είδους διλήμματα, γιατί πολύ απλά θα έχει μπροστά του την εκδοχή μιας επαναληπτικής εκλογικής διαδικασίας στην οποία θα συρρικνωθεί εκλογικά», υπογράμμισε, ενώ πρόσθεσε πως αντίστοιχα το δίλημμα θα ισχύει και και το ΜέΡΑ25. “Πιστεύετε ότι δεν έχει αίσθημα αυτοσυντήρησης ο κ. Βαρουφάκης ή ο κ. Ανδρουλάκης και θα θελήσουν να πάμε σε δεύτερες και τρίτες εκλογές όπου θα συρρικνωθούν στη μυλόπετρα των δύο μεγάλων κομμάτων;». Διευκρίνισε ότι δεν γνωρίζει «ποιοι θα είναι οι συσχετισμοί της κάλπης, για το αν απαιτείται ή δεν απαιτείται η συνεισφορά όλων των προοδευτικών κομμάτων, και του κ. Βαρουφάκη, ακόμα και του ΚΚΕ». Πρόσθεσε όμως ότι υπάρχουν δύο εκδοχές: «Υπάρχει η εκδοχή της συμμετοχής σε ένα κυβερνητικό σχήμα και υπάρχει η εκδοχή της ανοχής, στήριξης μιας κυβέρνησης προκειμένου να γίνει πράξη η πολιτική αλλαγή και να μην πάμε σε δεύτερες και τρίτες εκλογές».

Χορηγοί της ακροδεξιάς

Ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ κατηγόρησε την κυβέρνηση ότι με “τον θεσμικό ερασιτεχνισμό” της, όσον αφορά τις τροπολογίες που έχει καταθέσει σχετικά με το κόμμα του Κασιδιάρη έχει γίνει ο “μεγαλύτερος χορηγός” της Ακροδεξιάς, επισημαίνοντας ότι από την πλευρά της η αξιωματική αντιπολίτευση είχε προειδοποιήσει ότι θα οδηγήσουν στο “αντίθετο αποτέλεσμα”. Όπως ανέφερε, το ζήτημα θα είχε λυθεί αν είχε γίνει αποδεκτή εξ αρχής η τροπολογία που είχαν προτείνει έγκριτοι συνταγματολόγοι και είχε καταθέσει ο ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ.

Αναφερόμενος στην παρέμβαση που Γιώργου Γεραπετρίτη έκανε λόγο για αισχρή απόπειρα χειραγώγηση της Δικαιοσύνης. «Η μάχη απέναντι στο φασισμό και την ακροδεξιά δεν κερδίζεται με τέτοια πρακτική. Με αυτές τις θεσμικές βαναυσότητες, με αυτόν τον θεσμικό ερασιτεχνικό, γίνονται χορηγοί του Κασιδιάρη. Θα τρίβει τα χέρια του με όλα αυτά που βλέπει. Είχαμε προειδοποιήσει ότι αφήνουν ορθάνοιχτο τον δρόμο για να κατέβει. Απευθύνουμε έκκληση να σοβαρευτούν και να φέρουν αύριο στη Βουλή την τροπολογία που είχαμε καταθέσει. Αλλιώς ας αναλάβουν την ευθύνη. Θα απέχουμε προφανώς. Θα πάμε να ψηφίσουμε το λάθος;».

Κάλεσε, μάλιστα, όλα τα κόμματα του δημοκρατικού τόξου να υιοθετήσουν μια “ορθή λογική και στάση” και να ψηφίσουν έναν νόμο που δε θα παραβιάζει το Σύνταγμα και επιβεβαίωσε ότι ο ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ θα απέχει από τη ψήφιση της τρέχουσας τροπολογίας.

Ακρίβεια

Αναφορικά με το ζήτημα της ακρίβειας, ενόψει και του πασχαλινού τραπεζιού, σχολίασε ότι φέτος είναι ακριβότερο από πέρυσι και σε σύγκριση με το προπέρσινο είναι “φωτιά” εξαιτίας των ανατιμήσεων, επισημαίνοντας ότι ταυτόχρονα η αγοραστική δύναμη των πιο ευάλωτων νοικοκυριών έχει πέσει ακόμα και κατά 40%. Ως εκ τούτου, είπε, οι προτάσεις του ΣΥΡΙΖΑ για την αντιμετώπιση αυτού του προβλήματος είναι τρεις: αύξηση μισθών (κατώτατο μισθό στα 880 ευρώ, 10% αύξηση στους μισθούς των δημοσίων υπαλλήλων και επιστροφή των αναδρομικών και της 13ης σύνταξης στους συνταξιούχους), μείωση των τιμών με μείωση του ΦΠΑ στα τρόφιμα και στον ΕΦΚ και ρύθμιση χρεών, στη βάση της πρότασης που παρουσίασε πρόσφατα το κόμμα για τα κόκκινα δάνεια. Ο Αλ. Τσίπρας χαρακτήρισε αυτά τα μέτρα “ρεαλιστικά”, τονίζοντας ότι αφενός πλέον δεν βρισκόμαστε σε μνημόνιο, αφετέρου τα δάνεια αυτά δεν βρίσκονται στις τράπεζες, αλλά σε ιδιωτικές εταιρίες που θα πρέπει να διέπονται από κανόνες. “Δεν λέμε ότι θα κάνουμε θαύματα” είπε χαρακτηριστικά, ωστόσο, τόνισε ότι η κάθε πολιτική επιλογή μπορεί να έχει “θετικό ή αρνητικό πρόσημο για την κοινωνία” και ότι οι προτάσεις του ΣΥΡΙΖΑ έχουν “φιλολαϊκό πρόσημο” με στόχο να αποκατασταθεί η “αδικία να χάνουν οι πολίτες και να κερδίζουν οι λίγοι και ισχυροί”.

Συνεχίζοντας, ο Αλ. Τσίπρας σχολίασε ότι η κυβέρνηση προσπαθεί τώρα να “τα μαζέψει” σχετικά με την ιδιωτικοποίηση του νερού και την κάλεσε “αν όντως δεν την θέλει”, αύριο να ψηφίσει την τροπολογία για επιστροφή ΕΥΔΑΠ και ΕΥΑΘ στο Δημόσιο.

Ο Μητσοτάκης αποφεύγει το ντιμπέιτ των «δύο» όπως ο διάολος το λιβάνι

Αναφορικά με το ντιμπέιτ και το ενδεχόμενο που άφησε ανοιχτό ο πρωθυπουργός νωρίτερα, για μια αναμέτρηση με όλους τους πολιτικούς αρχηγούς, επισήμανε ότι ο Κυριάκος Μητσοτάκης αποφεύγει το ντιμπέιτ των δύο, «όπως ο διάολος το λιβάνι».

Όπως ανέφερε, ο πρωθυπουργός είναι αυτός που μιλάει για σύγκριση και μας λέει ότι το δίλημμα των εκλογών είναι «Μητσοτάκης ή Τσίπρας», αλλά «αρνείται να κάτσουμε οι δύο μας να συζητήσουμε». Ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ δεν απέκλεισε ένα ντιμπέιτ με όλους του αρχηγούς, αλλά όπως είπε, η πραγματικότητα είναι ότι «αύριο το πρωί ένας από τους δυο μας θα κερδίσει». Σημείωσε πάντως ότι ένα ντιμπέιτ με όλους τους αρχηγούς θα «ήταν λίγο σούπα», διότι θα ήταν λίγο δύσκολο να γίνει συζήτηση.

Σε σχέση με τις δημοσκοπήσεις, ανέφερε πως υπάρχει συγκρατημένη αισιοδοξία, δεδομένων και των τάσεων που δείχνουν οι δημοσκοπήσεις, ενώ λαμβάνεται υπόψη και το γεγονός ότι ο ΣΥΡΙΖΑ στις δημοσκοπήσεις υποεκτιμάται.

«Αυτό που καταλαβαίνω», είπε ο Αλέξης Τσίπρας  «είναι ότι ο πολίτης λέει ως εδώ, θέλει πολιτική αλλαγή», αλλά, τόνισε, δεν υπάρχει άλλη προοπτική αλλαγής παρά «μόνο αν έρθει ο ΣΥΡΙΖΑ πρώτος στην κάλπη».

Στο ερώτημα τι θα πράξει, αν χάσει τις εκλογές, αν δηλαδή θα αποχωρήσει από την προεδρία του κόμματος σημείωσε πως «θα έρθει κάποια στιγμή και αυτή η ώρα», και τότε «τις αποφάσεις θα τις πάρουμε συλλογικά» αλλά «έχω την αίσθηση ότι δεν θα είναι σύντομα».

Διαβάστε επίσης:

Τηλεφωνική επικοινωνία Μητσοτάκη – Ζελένσκι – «Η Ελλάδα στο πλευρό της Ουκρανίας για όσο χρειαστεί»

Κοντιάδης: «Αδόκιμη η τοποθέτηση του κ. Τζανερίκου» – Τι λένε συνταγματολόγοι για τη στάση του αντιπροέδρου του Αρείου Πάγου

Νίκος Παππάς: Το σκεπτικό της απόφασης του Ειδικού Δικαστηρίου

google_news_icon

Ακολουθήστε το topontiki.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν.

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Το topontiki.gr σέβεται όλες τις απόψεις, αλλά διατηρεί το δικαίωμά του να μην αναρτά υβριστικά σχόλια και διαφημίσεις. Οι χρήστες που παραβιάζουν τους κανόνες συμπεριφοράς θα αποκλείονται. Τα σχόλια απηχούν αποκλειστικά τις απόψεις των αναγνωστών.

ΤΡΙΤΗ 21.05.2024 10:03