search
ΔΕΥΤΕΡΑ 03.06.2024 03:47
MENU CLOSE

Γαλλική σαλάτα μπιστρό, με γρήγορη πίκλα κρεμμυδιού

21.04.2023 06:00
Bistro-Salad-65

Μια κλασσική συνταγή για σαλάτα που θα συναντήσετε σε όλα τα γαλλικά μπιστρό και χαρακτηρίζεται από τη χρήση άφθονων φρέσκων μυρωδικών και πράσινων φυλλωδών λαχανικών με ένα απλό λεμονένιο ντρέσινγκ.

Μπορείτε να χρησιμοποιήσετε τη συνταγή σαν οδηγό και να αλλάξετε τα φυλλώδη λαχανικά και φρέσκα μυρωδικά με αυτά που σας αρέσουν, καθώς και να αντικαταστήσετε την πίκλα κρεμμυδιού με ένα άλλο τουρσί της προτίμησής σας.

Υλικά για τη Συνταγή

½ τεμάχιο (8 χούφτες γεμάτες, περίπου) από 1 μεγάλο μαρούλι σαλάτα

1 μικρό μαρούλι romana ή cos

½ φλιτζάνι φρέσκα φύλλα εστραγκόν

½ φλιτζάνι σχοινόπρασο, κομμένο

¾ φλιτζανιού μαϊντανό, μόνο τα φύλλα

½ φλιτζάνι καρύδια χοντροκομμένα, καβουρντισμένα και σε θερμοκρασία δωματίου

Για την γρήγορη πίκλα κρεμμυδιού

2 ξερά κρεμμύδια εσαλότ, κομμένα σε λεπτές φέτες

2/3 φλιτζανιού ξύδι από κόκκινο ή λευκό κρασί

4 κουταλιές της σούπας ζάχαρη κρυσταλλική

Για το ντρέσινγκ

1 ½ κουταλιά της σούπας φρεσκοστιμμένο χυμό λεμονιού

5 κουταλιές της σούπας ελαιόλαδο

½ κουταλάκι του γλυκού αλάτι

½ κουταλάκι του γλυκού πιπέρι

Εκτέλεση

1. Αρχικά ετοιμάστε την πίκλα, ανακατεύοντας σε ένα μπολ το ξύδι μαζί με τη ζάχαρη, ώσπου να διαλυθεί. Βάλτε στο δοχείο τις φέτες του γαλλικού κρεμμυδιού, ανακατέψτε και αφήστε τις να μαριναριστούν για 30 λεπτά και να πάρουν ένα ροζ χρώμα. Στραγγίστε και αφήστε στην άκρη.

2. Βάλτε όλα τα υλικά για το ντρέσινγκ σε ένα βαζάκι με καπάκι και ανακινήστε τα καλά.

3. Στρώστε σε ένα μπολ – πιατέλα (καλύτερα πιο επίπεδο, παρά βαθύ) τα φύλλα από τα δύο είδη μαρουλιού, χοντροκομμένα με το χέρι.

4. Περιχύστε με την μισή ποσότητα από το ντρέσινγκ και ανακατέψτε απαλά με τα χέρια σας ώστε να πάει παντού.

5. Σκορπίστε από πάνω τα φύλλα των μυρωδικών, την πίκλα κρεμμυδιού και τα χοντροκαβουρδισμένα καρύδια, περιχύστε με το υπόλοιπο ντρέσινγκ και σερβίρετε αμέσως!

Συμβουλή

-Η βάση για την γαλλική σαλάτα μπιστρό είναι ένα σχετικά μαλακό μαρούλι όπως το παρακάτω:

Φυλλώδες μαρούλι ή μαρούλι «σαλάτα» (butterhead lettuce)

Τα μαρούλια αυτά είναι πολύ κοινά στη Ελλάδα. Διαθέτουν μαλακά, «βουτυρένια» («butter») φύλλα, τα οποία είναι αρκετά ευαίσθητα στην διαχείριση και επεξεργασία τους.

Συν μια μικρότερη ποσότητα από ένα πιο τραγανό μαρούλι, όπως:

Μαρούλι ρομάνα (ποικιλία longifolia)

Το μαρούλι ρομάνα (ή ρωμαϊκό) είναι η ποικιλία που καταναλώνεται πιο συχνά στην Ελλάδα. Ακούει και στην ονομασία Cos, προερχόμενη από το νησί της Κω όπου και καλλιεργείτο κατά τα Βυζαντινά χρόνια. Έχουν φύλλα μακριά και άκαμπτα, με τραγανή βάση.

-Μπορείτε επίσης να χρησιμοποιήσετε ρόκα, βασιλικό και άνηθο, καπαρόφυλλα και κάππαρη τουρσί και ξηρούς καρπούς όπως τα κάσιους, τα φιστίκια Αιγίνης, κολοκυθόσπορους και ηλιόσπορους.

Διαβάστε επίσης:

Υγιεινό γιαουρτογεύμα σε βαζάκι, για πρωινό ή γλυκό σνακ

Σουβλάκια (καλαμάκια) με ψητά λαχανικά και χαλούμι

Γιγάντια παλμιέ σφολιάτας, βουτηγμένα στη σοκολάτα

google_news_icon

Ακολουθήστε το topontiki.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν.

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Το topontiki.gr σέβεται όλες τις απόψεις, αλλά διατηρεί το δικαίωμά του να μην αναρτά υβριστικά σχόλια και διαφημίσεις. Οι χρήστες που παραβιάζουν τους κανόνες συμπεριφοράς θα αποκλείονται. Τα σχόλια απηχούν αποκλειστικά τις απόψεις των αναγνωστών.

ΔΕΥΤΕΡΑ 03.06.2024 02:16