search
ΠΕΜΠΤΗ 09.05.2024 13:25
MENU CLOSE

ΣΕΑ κατά Μενδώνη για αρχαία Βενιζέλου: Επανατοποθετήθηκαν μόλις 15τ.μ.

21.04.2023 19:05
mendoni thessaloniki metro – new

Ανακοίνωση κατά των «πανηγυρισμών» της υπουργού Πολιτισμού Λίνας Μενδώνη για την επιστροφή των αρχαιοτήτων στον Σταθμό Βενιζέλου του Μετρό, στη Θεσσαλονίκη, εξέδωσε ο Σύλλογος Ελλήνων Αρχαιολόγων, κάνοντας λόγο για επανατοποθέτηση μόλις 15 τ.μ. από τον συνολικά μοναδικό αρχαιολογικό χώρο της βυζαντινής Θεσσαλονίκης που βρέθηκε και ανασκάφηκε.

Ο Σύλλογος Ελλήνων Αρχαιολόγων τονίζει πως «η πολιτική ηγεσία του Υπουργείου Πολιτισμού και Αθλητισμού είναι πλέον υπόλογη όχι μόνο για την καταστροφή ενός μοναδικού αρχαιολογικού χώρου και τον διασυρμό της χώρας διεθνώς, αλλά και για το ότι το σύνολο του έργου του Μετρό δεν θα έχει παραδοθεί στη Θεσσαλονίκη πριν το τέλος του 2024, όπως εγκαίρως προειδοποιούσε».

Ο ΣΕΑ μάλιστα επισημαίνει ότι «όλα τα στοιχεία που είναι διαθέσιμα θα παραδοθούν σε αρμόδιο Εισαγγελέα για να ερευνηθούν οι ποινικές ευθύνες για την ζημία του δημοσίου».

Η ανακοίνωση του Συλλόγου Ελλήνων Αρχαιολόγων

«Το Υπουργείο Πολιτισμού και Αθλητισμού, από κοινού με το Υπουργείο Μεταφορών και την Αττικό Μετρό αναίσχυντα πανηγυρίζουν για την επανατοποθέτηση 15 τ.μ. (!) από τον μοναδικό αρχαιολογικό χώρο της βυζαντινής Θεσσαλονίκης που βρέθηκε και ανασκάφηκε στον Σταθμό Βενιζέλου. Ακόμη και η φωτογραφία που έδωσαν στην δημοσιότητα δεν μπορεί να κρύψει ότι πρόκειται για ελάχιστα τετραγωνικά αρχαιοτήτων σπαρμένα πάνω σε ένα σύγχρονο υπόστρωμα.

Ο μοναδικός αυτός αρχαιολογικός χώρος καταστράφηκε από την μανία της ηγεσίας του Υπουργείου Πολιτισμού και Αθλητισμού, του Υπουργείου Μεταφορών και της Αττικό Μετρό, που επέλεξαν με τον τρόπο αυτό να καθυστερήσουν το τεχνικό έργο, ζημιώνοντας τους πολίτες της Θεσσαλονίκης και τον κρατικό προϋπολογισμό από τον οποίο πληρώνουν αδρά από το 2020 ως σήμερα αποζημιώσεις στον εργολάβο του έργου.

Θυμίζουμε ότι οι αρχαιότητες καταστράφηκαν γιατί η πολιτική ηγεσία του Υπουργείου Πολιτισμού και η Αττικό Μετρό ισχυρίζονταν ότι, με τον τρόπο αυτό, το μετρό θα ολοκληρωθεί νωρίτερα και θα κοστίσει φθηνότερα στον ελληνικό λαό.

Θυμίζουμε ότι η τεχνική λύση της κατά χώραν διατήρησης των αρχαιοτήτων του σταθμού εξασφάλιζε ότι και ο μοναδικός αρχαιολογικός χώρος θα έμενε ακέραιος και οι 12 από τους 13 σταθμούς θα είχαν παραδοθεί στους πολίτες της Θεσσαλονίκης ήδη από το 2021.

Βρισκόμαστε στον Απρίλιο του 2023, που υποτίθεται ότι το μετρό θα είχε παραδοθεί με τη λύση που επέλεξαν, ο Σταθμός Βενιζέλου αποτελεί εργοτάξιο συμπαρασύροντας την παράδοση όλου του έργου, ακόμη και των σταθμών που είναι έτοιμοι εδώ και 3 χρόνια. Πιο συγκεκριμένα οι ανασκαφές συνεχίζονται (βόρεια είσοδος) και ο εργολάβος του έργου αποζημιώνεται για κάθε μήνα καθυστέρησης.

Αντί να βγάζουν ωραίες φωτογραφίες με φόντο τσιμέντα και αρχαιότητες, μήπως θα ήθελαν το Υπουργείο Πολιτισμού, η Αττικό Μετρό και το Υπουργείο Μεταφορών να ανακοινώσουν την ημερομηνία παράδοσης του μετρό στους πολίτες της Θεσσαλονίκης; Μήπως θα ήθελαν να δημοσιοποιήσουν τις αποζημιώσεις που έχουν δοθεί στον ανάδοχο του έργου, για να συγκριθούν τα ποσά με το κόστος της λύσης της κατά χώραν διατήρησης;»

Διαβάστε επίσης:

Δυστύχημα στα Τέμπη: Οι πρώτες στιγμές των διασωστών στο σημείο της τραγωδίας (Videos)

Απογραφή 2021: Στα 10.482.487 άτομα ο πληθυσμός της Ελλάδας – Αναλυτικά τα στοιχεία

Nέες αποκαλύψεις για το κύκλωμα εκβιαστών: Το «προφίλ» του αρχηγού, οι μπράβοι και η απάτη των 411.000 ευρώ (Videos)

google_news_icon

Ακολουθήστε το topontiki.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν.

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Το topontiki.gr σέβεται όλες τις απόψεις, αλλά διατηρεί το δικαίωμά του να μην αναρτά υβριστικά σχόλια και διαφημίσεις. Οι χρήστες που παραβιάζουν τους κανόνες συμπεριφοράς θα αποκλείονται. Τα σχόλια απηχούν αποκλειστικά τις απόψεις των αναγνωστών.

ΠΕΜΠΤΗ 09.05.2024 13:25