search
ΔΕΥΤΕΡΑ 10.06.2024 07:27
MENU CLOSE

Δημήτρης Κουτσούμπας: Το ΚΚΕ δεν θα προδώσει τον λαό

23.04.2023 11:04
koutsoubas_new

Τη δέσμευση πως το ΚΚΕ δεν θα προδώσει το λαό, ούτε θα ανταλλάξει την ψήφο του με υπουργικά έδρανα εξέφρασε ο Δημήτρης Κουτσούμπας σε συνέντευξή του στο CNN Greece.

Ο γενικός γραμματέας της Κεντρικής Επιτροπής του ΚΚΕ ξεκαθάρισε: «Αντίθετα, θα γίνουμε ο εφιάλτης της. Η δύναμη που θα μας δώσει ο λαός, θα επιστρέψει στον ίδιο. Θα είναι η φωνή του, μέσω των βουλευτών μας στη Βουλή, αλλά και έξω από αυτή».

Χαρακτήρισε για μια ακόμη φορά «μούφα» την πρόταση μετεκλογικής συνεργασίας που απευθύνει ο ΣΥΡΙΖΑ για το σχηματισμό προοδευτικής κυβέρνησης. «Τον χαρακτηρισμό μιας κυβέρνησης τον δίνει η πολιτική που ακολουθεί και όχι το… δικαίωμα στον αυτοπροσδιορισμό», ανέφερε χαρτακτηριστικά ο ΓΓ του ΚΚΕ, διερωτώμενος -μεταξύ άλλων- πόσο προοδευτικοί είναι οι ηλεκτρονικοί πλειστηριασμοί πρώτης κατοικίας από τα funds, η εμπορευματοποίηση του νερού, οι μισθοί πείνας, η δουλειά χωρίς ωράριο.

«Σε όλα τα παραπάνω και σε πολλά ακόμα που ταλαιπωρούν τον λαό μας είναι δεσμευμένοι ο ΣΥΡΙΖΑ και το ΠΑΣΟΚ, τα κόμματα, δηλαδή, που ενδεχομένως να συγκροτήσουν τη λεγόμενη “προοδευτική” κυβέρνηση, όπως φυσικά και η ΝΔ», επισήμανε ο κ. Κουτσούμπας.

Πρόσθεσε, μάλιστα, πως δεν είναι καθόλου προοδευτικό «να λες στον κόσμο που αισθάνεται προοδευτικός “τι να κάνουμε, δεν γίνεται αλλιώς…” και να του καλλιεργείς τη συνείδηση της υποταγής και της παραίτησης».

«Εκτός από τη “μούφα”, όμως, υπάρχει και η αυθεντική πρόοδος. Αυτή είναι η πολιτική πρόταση εξουσίας του ΚΚΕ (…)Ο λαός μας έχει την επιλογή να στηρίξει αυτήν την πρόταση και στις εκλογές της 21ης Μαΐου και στους καθημερινούς αγώνες», σημείωσε.

Έτοιμο το ΠΑΣΟΚ για να γίνει «συμπλήρωμα»

Αναφερόμενος στον Νίκο Ανδρουλάκη, ο κ. Κουτσούμπας είπε πως η πρότασή του για συγκυβέρνηση χωρίς τους κ.κ. Μητσοτάκη και Τσίπρα στην πρωθυπουργία, δείχνει ότι το ΠΑΣΟΚ είναι έτοιμο να αποτελέσει το απαραίτητο «συμπλήρωμα» του πρώτου κόμματος, προκειμένου να συγκροτηθεί η επόμενη αντιλαϊκή κυβέρνηση.

«Το σημαντικό για τον λαό είναι ότι η πολιτική της επόμενης κυβέρνησης, κάθε άλλο παρά “άγνωστο Χ” αποτελεί», επισήμανε.

Δεν χωρίζει καμία «άβυσσος» ΝΔ και ΣΥΡΙΖΑ

Σε κάθε περίπτωση, ο γενικός γραμματέας της ΚΕ του ΚΚΕ εκτίμησε πως δεν τίθεται θέμα ακυβερνησίας της χώρας, χωρίς μάλιστα να αποκλείει ως ύστατη λύση ακόμα και τη συγκρότηση ενός μεγάλου συνασπισμού με τη σύμπραξη ΝΔ και ΣΥΡΙΖΑ.

«Από το 2015 μέχρι σήμερα, το ένα κόμμα ψήφιζε ως αντιπολίτευση τουλάχιστον το 50% των νομοσχεδίων του άλλου, που ήταν στην κυβέρνηση», σημείωσε.

Ο Δημήτρης Κουτσούμπας επισήμανε ακόμη, πως ο ΣΥΡΙΖΑ έχει ήδη συγκυβερνήσει με τμήμα της ΝΔ «και μάλιστα της ακροδεξιάς της πτέρυγας που συγκρότησε τους ΑΝΕΛ», έχει στα ψηφοδέλτιά του πρώην υπουργούς της κυβέρνησης Σαμαρά – Βενιζέλου, ενώ ανακοίνωσε πρόσφατα και την υποψηφιότητα του κ. Ευάγγελου Αντώναρου, εκπροσώπου των κυβερνήσεων της ΝΔ την περίοδο 2004-2009.

«Τι δείχνουν όλα αυτά; Ότι δεν τους χωρίζει καμία “άβυσσος”, όπως πολλές φορές προσπαθούν να παρουσιάσουν. Επομένως, υπάρχει το κοινό έδαφος ακόμα και για μια τέτοια συγκυβέρνηση όταν το απαιτήσει η σταθερότητα του συστήματος για την οποία όλοι “κόπτονται”», διευκρίνισε.

Η «σύγκρουση» μεταξύ των κομμάτων δεν είναι όσο «σκληρή» φαίνεται

Για την οξύτατη προεκλογική αντιπαράθεση σε όλους τους τομείς, ο κ. Κουτσούμπας σχολίασε πως αν πετάξουμε στην άκρη τη «σκόνη» που σηκώνουν με τις «κοκορομαχίες» των κομμάτων και κοιτάξουμε την πολιτική ουσία, «θα διαπιστώσουμε ότι τελικά η “σύγκρουση” δεν είναι και τόσο “σκληρή” όσο φαίνεται».

Προς επίρρωση των λεγόμενων του, σχολίασε τρία σοβαρά ζητήματα που ανέβασαν στα ύψη το πολιτικό θερμόμετρο το τελευταίο διάστημα: την τραγωδία των Τεμπών, την ακρίβεια και το κόμμα Κασιδιάρη.

Για τα Τέμπη: «όσο και να τσακωθούν για το αν ήταν ή δεν ήταν ρουσφέτι και ποιου κόμματος ο σταθμάρχης, “βγάζει μάτι” ότι δεν τσακώθηκαν καθόλου για την πολιτική της “απελευθέρωσης” των σιδηροδρομικών μεταφορών, της ιδιωτικοποίησης του κερδοφόρου κομματιού και της υποχρηματοδότησης των υποδομών που έμειναν στο κράτος. Και πώς να τσακωθούν για αυτά, αφού τα υλοποίησαν εναλλάξ και οι δύο ως κυβερνήσεις και φυσικά το ΠΑΣΟΚ;»

Για την ακρίβεια: «τσακώνονται για τα καλάθια και τα pass της κοροϊδίας, αλλά ούτε η κυβέρνηση υιοθέτησε, ούτε ο ΣΥΡΙΖΑ στήριξε τις τροπολογίες του ΚΚΕ για κατάργηση του ΦΠΑ στα είδη πλατιάς λαϊκής κατανάλωσης και των ειδικών φόρων σε ενέργεια και καύσιμα. Δεν το έκαναν γιατί θα έπρεπε να πάνε κόντρα στις οδηγίες της ΕΕ και – κυρίως – την κερδοφορία του μεγάλου κεφαλαίου, πράγματα για τα οποία – επίσης – ποτέ δεν τσακώνονται, αλλά τα έχουν και οι δύο “κορώνα στο κεφάλι” τους».

Για την τροπολογία για το κόμμα Κασιδιάρη: «τσακώθηκαν αρκετά για τη δήθεν “προχειρότητα” της κυβέρνησης και για το ποιος θέλει να προσεταιριστεί ακροδεξιές ψήφους. Καθόλου δεν τους είδαμε να τσακώνονται για την επικίνδυνη και ανιστόρητη θεωρία των “δύο άκρων” που είναι επίσημη πολιτική της ΕΕ, στην οποία “πατάει” η αρχική τροπολογία της κυβέρνησης – που δεν καταψήφισε ο ΣΥΡΙΖΑ – ανοίγοντας πολύ επικίνδυνους δρόμους. Ούτε κανένας τους απολογήθηκε γιατί 4 χρόνια με κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ και άλλα 4 χρόνια με ΝΔ, δηλαδή σύνολο 8, δεν έχει ακόμα τελεσιδικήσει η απόφαση για τους καταδικασθέντες εγκληματίες ναζί».

Για τις εκλογές στην Τουρκία

Σε ερώτημα για τις εκλογές στην Τουρκία και εάν κάποιο αποτέλεσμα της κάλπης στη γείτονα τον ανησυχεί περισσότερο, ο κ. Κουτσούμπας απάντησε πως η εξωτερική πολιτική της τουρκικής αστικής τάξης έχει στρατηγικό βάθος και πως οι ανταγωνισμοί που εκδηλώνονται σε διαφορετικά επίπεδα, επηρεάζουν αρνητικά τα συμφέροντα των λαών της Τουρκίας και της Ελλάδας.

Σε αυτό το πλαίσιο, εξέφρασε την ελπίδα πως θα ενισχυθεί το Κομμουνιστικό Κόμμα Τουρκίας που κατεβαίνει αυτοτελώς με 600 υποψήφιους σε όλη τη χώρα, «παρά τις τεράστιες δυσκολίες που συναντά από ένα αντιδραστικό κράτος».

«Η εκλογική ενίσχυση των κομμουνιστών, τόσο στην Τουρκία, όσο και στην Ελλάδα, θα είναι μήνυμα ενάντια στον εθνικισμό, στους ανταγωνισμούς των αστικών τάξεων, για την υπεράσπιση των εργατικών, λαϊκών δικαιωμάτων στις δύο χώρες», ανέφερε ο κ. Κουτσούμπας.

Διαβάστε επίσης:

Εκλογές 2023: Στα σκαριά συμφωνία Κανελλόπουλου με Εμφιετζόγλου – Μπογδάνο

Τι μάθαμε από το μήνυμα Μητσοτάκη για τις εκλογές

Δημοσκόπηση Metron Analysis: Στο 6,9% η διαφορά ΝΔ – ΣΥΡΙΖΑ

google_news_icon

Ακολουθήστε το topontiki.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν.

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Το topontiki.gr σέβεται όλες τις απόψεις, αλλά διατηρεί το δικαίωμά του να μην αναρτά υβριστικά σχόλια και διαφημίσεις. Οι χρήστες που παραβιάζουν τους κανόνες συμπεριφοράς θα αποκλείονται. Τα σχόλια απηχούν αποκλειστικά τις απόψεις των αναγνωστών.

ΔΕΥΤΕΡΑ 10.06.2024 07:25