search
ΠΕΜΠΤΗ 25.04.2024 20:12
MENU CLOSE

Τα σενάρια για την είσοδο έβδομου κόμματος στην Βουλή 

25.04.2023 06:00
vouli_new

Το ενδεχόμενο να μπει και έβδομο κόμμα στην Βουλή και στις δύο εκλογικές αναμετρήσεις εξετάζουν τα στελέχη του κυβερνώντος κόμματος καθώς μία τέτοια προοπτική θα τινάξει στον αέρα το αφήγημα της αυτοδυναμίας. 

Οι συνεργάτες του πρωθυπουργού παρακολουθούν με ιδιαίτερο ενδιαφέρον τα όσα συμβαίνουν στην εξωκοινοβουλευτική δεξιά αλλά και στο κόμμα του Κυριάκου Βελόπουλου καθώς θεωρούν ότι  από τις εξελίξεις που θα υπάρξουν θα εξαρτηθεί κατα πολύ το ποσοστό που θα πάρουν τόσο στην πρώτη όσο και στην δεύτερη κάλπη.

Όπως επισημαίνουν κυβερνητικά στελέχη εάν τελικά μέσα από αυτές τις διαδικασίες προκύψει ένα κόμμα το οποίο θα μπορεί να μπεί στην Βουλή τότε τα πράγματα θα είναι ιδιαίτερα δύσκολα για την ΝΔ  καθώς με επτά κόμματα στην Βουλή  -στην δεύτερη κάλπη- θα πρέπει το πρώτο κόμμα να πιάσει ένα ποσοστό γύρω στο 38% με 39%. 

Όπως είναι γνωστό όσα περισσότερα κόμματα μπούν στην Βουλή τόσο ανεβαίνει  το όριο της αυτοδυναμίας.

Την συγκεκριμένη στιγμή η ΝΔ εμφανίζεται  γύρω στο  33,5% που δίνουν οι μετρήσεις  αλλά απέχει  από  το 35-35,5% ,που χρειάζεται για να διεκδικήσει την αυτοδυναμία στις δεύτερες  κάλπες

Γι αυτό τα στελέχη του κυβερνώντος κόμματος ρίχνουν μεν το βάρος τους στην πρώτη κάλπη για να κινητοποιήσουν τους ψηφοφόρους , θεωρούν ωστόσο αδύνατον να προκύψει ένα κυβερνητικό σχήμα συνεργασίας με την απλή αναλογική. 

Επικεντρώνονται ωστόσο στις εντυπώσεις που θα αφήσει η πρώτη κάλπη καθώς  θεωρούν ότι αυτή θα καθορίσει και τις δεύτερες εκλογές. Εάν  δηλαδή μπεί  έβδομο κόμμα και στην πρώτη εκλογική αναμέτρηση πολύ δύσκολα δεν θα διεκδικήσει μία θέση στην Βουλή -όσο ακραία και αν είναι η πόλωση – ανάμεσα στην ΝΔ και τον ΣΥΡΙΖΑ και στην δεύτερη  εκλογική αναμέτρηση.  

Όπως εκτιμούν στελέχη της κυβέρνησης άν το κόμμα “ΕΑΝ” του Αναστασίου Κανελλόπουλου συνεργαζόμενο με το κόμμα του Π. Εμφιετζόγλου και με τον Κωνσταντίνο Μπογδάνο -παίρνοντας και τις ψήφους του Ηλία Κασιδιάρη – καταφέρει να εκπροσωπηθεί στην πρώτη εκλογική αναμέτρηση   , τότε θεωρείται πολύ δύσκολο να μην επιβίωση έστω με απώλειες και στην δεύτερη κάλπη. 

Το ίδιο συμβαίνει με τον Κυριάκο Βελόπουλο και τον Γιάννη Βαρουφάκη. Ακόμα και αν χάσουν δυνάμεις θα καταφέρουν τελικά να εκπροσωπηθούν στην Βουλή και στις εκλογές του Ιουλίου. 

Σε ότι αφορά  ιδιαίτερα τον Κυριάκο Βελόπουλο , στο Μέγαρο Μαξίμου ευελπιστούν ότι  η κρίση που υπάρχει σήμερα στην Ελληνική Λύση θα καταφέρει να ροκανίσει τα ποσοστά του κόμματος καθώς ιδιαίτερα στην Βόρεια Ελλάδα οι δημοσκοπήσεις δείχνουν ότι  η ΝΔ χάνει ψηφοφόρους προς αυτή την πλευρά. 

Γι αυτό άλλωστε  ο πρωθυπουργός όταν επισκέφθηκε το Διδυμότειχο,  ζήτησε από τα στελέχη της Ν.Δ. να προτρέψουν  τους συμπολίτες τους που κοιτάνε προς «κόμματα ή κομματίδια» στα δεξιά του κόμματος, να σκεφθούν ποιος έχει ακολουθήσει «πατριωτική πολιτική».

Ακόμα  η Ν.Δ.  προκειμένου να συγκρατήσει τους δεξιούς ψηφοφόρους να  μην “αυτομολήσουν” προς την Ελληνική Λύση  θα αναδείξουν   τα θέματα που αφορούν το μεταναστευτικό ενώ έμφαση θα δωθεί και στους ανθρώπους της εκκλησίας.  

Διαβάστε επίσης:

Ζωή Κωνσταντοπούλου: «Τους οφείλω πάρα πολλά» γράφει για τους γονείς με ευγνωμοσύνη

Εκλογές 2023 – Τσίπρας από Κω: Έρχεται η μέρα της αλλαγής (Video)

Εύη Βατίδου: Και επισήμως… στο κόμμα της Αφροδίτης Λατινοπούλου

google_news_icon

Ακολουθήστε το topontiki.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν.

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Το topontiki.gr σέβεται όλες τις απόψεις, αλλά διατηρεί το δικαίωμά του να μην αναρτά υβριστικά σχόλια και διαφημίσεις. Οι χρήστες που παραβιάζουν τους κανόνες συμπεριφοράς θα αποκλείονται. Τα σχόλια απηχούν αποκλειστικά τις απόψεις των αναγνωστών.

ΠΕΜΠΤΗ 25.04.2024 20:12