search
ΣΑΒΒΑΤΟ 27.04.2024 03:58
MENU CLOSE

ΗΠΑ: Απολύσεις προβεβλημένων δημοσιογράφων – Κύμα αμφισβήτησης των media

26.04.2023 10:53
tucker carlson
O Tucker Carlson

Αίσθηση παγκοσμίως έχει προκαλέσει μια σειρά απολύσεων προβεβλημένων δημοσιογράφων- παρουσιαστών εμβληματικών ενημερωτικών εκπομπών, επανακαθορίζοντας τον κλάδο, θεωρούν αναλυτές στις ΗΠΑ, καθώς «εισέρχεται σε μια περίοδο παρακμής», αναφέρουν χαρακτηριστικά.

Η ενημέρωση από τα κυρίαρχα καλωδιακά δίκτυα των ΗΠΑ το τελευταίο- μεγάλο σε έκταση- χρονικό διάστημα έχει έρθει αντιμέτωπη με μια σημαντική πρόκληση καθώς αμφισβητείται από σημαντική μερίδα της αμερικανικής κοινής γνώμης. Συνέπεια αυτής της κρίσης ήταν η ανάπτυξη επιχειρηματικής πίεσης στα τηλεοπτικά δίκτυα η οποία μετακυλίστηκε προς τα «κάτω», στον προγραμματισμό, για περισσότερη ένταση σε εκπομπές με τους παρουσιαστές να γίνονται πιο δεικτικοί. Παρόλα αυτά το κύμα αντίδρασης δεν μετριάζεται.

Δεν έχουν περάσει πολλές ώρες από τη στιγμή κατά την οποία το δίκτυο Fox News ανακοίνωσε ότι  το «πρώτο βιολί» του καναλιού στην prime time ζώνη του, ο παρουσιαστής Τάκερ Κάρλσον απολύθηκε, αν και η ανακοίνωση του δίκτυο με κομψή διατύπωση κάνει λόγο για λύση της συνεργασίας με κοινή συμφωνία.

Τίποτα όμως δεν είναι τυχαίο. Αν και το FOX News δεν έδωσε περισσότερες λεπτομέρειες στη δημοσιότητα, τα υπόλοιπα ΜΜΕ των ΗΠΑ υπενθυμίζουν μια υπόθεση εξαιτίας της οποίας ο παρουσιαστής βρέθηκε στο επίκεντρο και «πλήγωσε» τη δημόσια εικόνα του καναλιού, με συνέπεια  εξωδικαστικό συμβιβασμό με ποσό-«μαμούθ».

Ειδικότερα, η εταιρεία Dominion Voting Systems είχε μηνύσει το FOX News κατηγορώντας το κανάλι και τον Τάκερ Κάρλσον για fake news και προπαγάνδα υπέρ του Ντόναλντ Τραμπ στις εκλογές του 2020, όταν ο τέως πρόεδρος των ΗΠΑ έκανε λόγο για νοθεία στο τελικό αποτέλεσμα και οδήγησε μέχρι την εισβολή στο Καπιτώλιο.

Dominion Voting System και Fox News τα «βρήκαν» εξωδικαστικά με το κανάλι να πληρώνει 787 εκατ. δολάρια για να μην συρθεί σε δίκη για συκοφαντία και σειρά άλλων αδικημάτων.

Ο Κάρλσον παρουσίαζε την βραδινή εκπομπή «Tucker Carlson Tonight» με την υψηλότερη τηλεθέαση σε επίπεδο καναλιού, όμως ήταν μια αμφιλεγόμενος διότι, ως άνθρωπος συντηρητικών πεποιθήσεων και αντιλήψεων, συχνά εξέφραζε ακροδεξιές- για κάποιους εξτρεμιστικές- απόψεις από την εκπομπή του.

Από τους αξιόλογους παρουσιαστές στη πρωινή ζώνη υψηλής τηλεθέασης της αμερικανικής τηλεόρασης, υπήρξε ο Ντόν Λέμον του CNN, ο οποίος στην περίοδο διακυβέρνησης Τράμπ είχε αναδειχθεί ως μια «πιο προοδευτική φωνή».

Μία ώρα αργότερα από την «εκπαραθύρωση» του Κάρλσον, το CNN, επίσης αιφνιδίασε, ανακοινώνοντας την απόλυση του Λέμον. Ο Λέμον εργαζόταν στο CNN από το 2006 και ήταν ένας από τους παρουσιαστές της εκπομπής «CNN This Morning».

Για τα αίτια της απόφασης οι απόψεις διίστανται. Αρχές Απριλίου δημοσίευμα του περιοδικού Variety χρέωνε στον Λέμον « ιστορικό αμφισβητήσιμης συμπεριφοράς προς τις γυναίκες». Υποστηρίζεται ότι είχε κακοποιητική συμπεριφορά. Το άρθρο βασίστηκε σε περισσότερες από δώδεκα πρώην και νύν συναδέλφους του Λέμον οι οποίες τον περιέγραψαν «ανοιχτά εχθρικό προς τις γυναίκες στο δίκτυο».

Νωρίτερα φέτος, ο Λέμον είχε δεχθεί σφοδρές επικρίσεις για σχόλια που έκανε στον τηλεοπτικό αέρα. Σε μια συζήτηση γύρω από την πρόταση που έκανε η Νίκι Χέλεϊ, η Ρεπουμπλικανή υποψήφια για το χρίσμα του κόμματος, η οποία ζήτησε όσοι είναι άνω των 75 και θέλουν να υπηρετήσουν στον Λευκό Οίκο να αποδεικνύουν ότι είναι διανοητικά ικανοί, ο παρουσιαστής είπε ότι και εκείνη δεν είναι στην ακμή της ζωής της και ότι «το άνθος της ηλικίας μιας γυναίκας είναι στα 20, στα 30, ίσως και στα 40».
Στη συνέχεια ζήτησε συγγνώμη για τα σεξιστικά σχόλιά του.

Πηγές κοντά στο CNN υποστήριξαν ότι ο «τόνος» του Λέμον, ο οποίος κάποτε ήταν «χρυσάφι» για την τηλεθέαση, πλέον δεν ταίριαζε με τη νέα προσέγγιση του δικτύου για πιο μετριοπαθείς συζητήσεις.

Επισήμως η διοίκηση του CNN υποστηρίζει, όπως έχει δηλώσει στο πρόσφατο παρελθόν, ότι δεν εστιάζει τόσο στην τηλεθέαση όσο στην αποκατάσταση της φήμης του δικτύου σε έναν κόσμο  στην μετά τον Τράμπ εποχή.

Στο μεταξύ η Comcast, μητρική του NBCU ανακοίνωσε την απόλυση του Τζεφ Σελ, δημοσιογράφου και έως το τέλος της περασμένης εβδομάδας, διευθύνοντος συμβούλου του ειδησεογραφικού τηλεοπτικού οργανισμού.

Ο Σελ εμβληματική φιγούρα του δικτύου ελέγχεται για ανάρμοστη συμπεριφορά, συμπεριλαμβανομένων και ισχυρισμών για σεξουαλική παρενόχληση σύμφωνα με καταγγελία από την  επικεφαλής του γραφείου ανταποκριτών του CNBC και παρουσιάστρια , Χάντλεϊ Γκάμπλ, στα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα.

Η μεγάλη εικόνα, με αφορμή τα περιστατικά αυτά, σύμφωνα με αναλυτές των ΜΜΕ στις ΗΠΑ, αφορά στα τηλεοπτικά ειδησεογραφικά δίκτυα, τις διοικήσεις και τους μετόχους τους, καθώς για δεκαετίες δεν ενδιαφέρονταν για τίποτε άλλο παρά μόνον για τις τηλεθεαματικότητες. 

Ωστόσο τα τελευταία χρόνια κορυφαία στελέχη και δημοσιογράφοι- τηλεοπτικοί αστέρες έχουν απομακρυνθεί είτε εξαιτίας κακής συμπεριφοράς, είτε για να «πέσουν» οι τόνοι στην παρουσίαση της ενημέρωσης κατά την κάλυψη της επικαιρότητας.

Διαβάστε επίσης:

Τηλεθέαση: Ισόπαλη η «μάχη» των σειρών «Σασμός» και «Η γη της ελιάς» τη Δευτέρα

ERTFLIX και Cinobo έγιναν 3 ετών και το γιορτάζουν με νέες δωρεάν ταινίες και διαγωνισμούς

The Witcher: Κυκλοφόρησε το πρώτο τρέιλερ της τρίτης σεζόν

google_news_icon

Ακολουθήστε το topontiki.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν.

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Το topontiki.gr σέβεται όλες τις απόψεις, αλλά διατηρεί το δικαίωμά του να μην αναρτά υβριστικά σχόλια και διαφημίσεις. Οι χρήστες που παραβιάζουν τους κανόνες συμπεριφοράς θα αποκλείονται. Τα σχόλια απηχούν αποκλειστικά τις απόψεις των αναγνωστών.

ΣΑΒΒΑΤΟ 27.04.2024 02:01