search
ΤΕΤΑΡΤΗ 15.05.2024 12:09
MENU CLOSE

Τσίπρας στους Δελφούς: «Δεν αφορούν την πραγματικότητα οι εμμονές Βαρουφάκη για το νόμισμα» (video)

26.04.2023 14:04
tsipras_foroum_2604_2_new

«Αδειάζει» τον Γιάνη Βαρουφάκη ο Αλέξης Τσίπρας με τα όσα είπε στο πλαίσιο της συνέντευξης που παραχώρησε στην δημοσιογράφο Μαρία Νικόλτσιου, συμμετέχοντας στις εργασίες του Φόρουμ των Δελφών.

Ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ ξεκαθάρισε ότι το σχέδιο που προβάλει τις τελευταίες μέρες ο Γιάνης Βαρουφάκης είναι απορριπτέο, καθώς «δεν απασχολεί την ελληνική κοινωνία, και δεν αφορά την πραγματικότητα», αλλά «αφορά τις εμμονές του Βαρουφάκη».

Ειδικότερα, στην ερώτηση «κατά πόσο σε μια κυβέρνηση συνεργασίας υπάρχει χώρος για το κόμμα του Βαρουφάκη που έβαλε στο τραπέζι ένα νέο σύστημα πληρωμών», ο Αλέξης Τσίπρας απάντησε: «Ο κ. Βαρουφάκης ανοίγει ένα θέμα που δεν απασχολεί την ελληνική κοινωνία, που δεν αφορά την πραγματικότητα αλλά τις δικές του εμμονές. Αυτές οι θέσεις και απόψεις δεν μπορούν να αποτελέσουν αντικείμενο διαπραγμάτευσης, ούτε καν συζήτησης. Δεν αποτέλεσε συζήτηση ούτε το 2015 για αυτό και αποχώρησε. Το πρόβλημα αυτή τη στιγμή δεν είναι το νόμισμα το πρόβλημα είναι ότι τα ευρώ που έχουμε δεν φτάνουν για να καλύψουμε τις βασικές ανάγκες». Επίσης, πρόσθεσε πως ο ΣΥΡΙΖΑ είναι ξεκάθαρος «έχει δοκιμαστεί, δεν έρχεται από το πουθενά», ενώ παραπέμποντας και στον οίκο Fitch με βάση τον οποίο ξεκίνησε η ερώτηση είπε πως στην αιτιολογική του Έκθεση για την πορεία της ελληνικής οικονομίας, πριν λίγες μέρες, «αναφέρθηκε στις εκλογές και είπε ότι οποίο κι αν είναι το αποτέλεσμα δεν υπάρχει καμία αβεβαιότητα. Ας μη δημιουργούμε αβεβαιότητες εκεί που δεν υπάρχουν».

Στο ερώτημα εντούτοις για την κυβέρνηση με ψήφο ανοχής από τα μικρότερα κόμματα, δεν απέκλεισε να ζητηθεί η ανοχή του MέΡΑ25, εφόσον μπει στη Βουλή, και του ΚΚΕ, για το οποίο εκτίμησε πως αναμφίβολα θα είναι.

Ειδικότερα ανέφερε: «Πηγαίνουμε για πρώτη φορά σε εκλογές ισοτιμίας ψήφου, ό,τι ψηφίζει βγαίνει στη Βουλή, μπορούμε και στην Ελλάδα να έχουμε σταθερότητα με κυβερνήσεις συνεργασίας. Ποιες είναι οι προοπτικές για την επόμενη μέρα; Έχουμε ένα κόμμα που είναι ανάδελφο, η ΝΔ του κ. Μητσοτάκη φαίνεται να μην μπορεί να κάνει συνεργασία, δε μπορεί με το όμορο της δεξιάς πολυκατοικίας τον κ. Βελόπουλο και προσπαθεί να τους κλέψει βουλευτές με αποστασίες, διότι ο κ. Βελόπουλος έχει καταγραφεί ως ένα κόμμα φιλορωσικό, ακραίο σε πολλές θέσεις,  δεν το αποκλείω να συμβεί όμως. Και δεν μπορεί με το από τα αριστερά της όμορο το ΚΙΝΑΛ διότι ο κ. Μητσοτάκης παρακολουθούσε τον αρχηγό του. Από εκεί και πέρα μπορεί είτε να υπάρξει μια κυβέρνηση προοδευτικής συνεργασίας κατά βάση ανάμεσα στον ΣΥΡΙΖΑ και το ΚΙΝΑΛ, αν βγαίνουν τα νούμερα. Αν δεν βγαίνουν και τα μικρότερα κόμματα της αριστεράς θα πρέπει να αναλάβουν ευθύνη. Η απλή αναλογική δεν έχει μόνο οφέλη έχει υποχρεώσεις και ευθύνες. Και το ΚΚΕ και το ΜέΡΑ25 εάν υπολείπονται 5 – 10 βουλευτές, (…) θα πρέπει να πάρουν την ευθύνη αν θα ανοίξουν το δρόμο στον κ. Μητσοτάκη με απανωτές εκλογές και περιπέτειες να επανέλθει και να κάνει όλα αυτά που έκανε τα προηγούμενα χρόνια».

Στο ερώτημα για την επενδυτική βαθμίδα, ο Αλέξης Τσίπρας σχολίασε πως αυτό ήταν το μόνο που είχε απομείνει για να υποσχεθεί ο Μητσοτάκης στις εκλογές του 2019. Κι αυτό διότι «ο ΣΥΡΙΖΑ είχε καταφέρει να βγάλει τη χώρα από τα μνημόνια, να ρυθμίσει το χρέος, να αφήσει 37 δις στα δημόσια ταμεία»Το υποσχόταν, είπε, «κάθε εξάμηνο κατά την διάρκεια της θητείας του αλλά όσο το είδατε εσείς το είδαμε κι εμείς». Εν τέλει «αντί για επενδυτική βαθμίδα αφήνει μεγαλύτερο το δημόσιο χρέος κατά 46 δις ευρώ, το ιδιωτικό χρέος κατά 40 δις ευρώ και το έλλειμμα ισοζυγίου τρεχουσών συναλλαγών μεγαλύτερο κατά 10 φορές. Επομένως δεν είναι λογικό να θέτει τέτοια διλήμματα».

Σε ό,τι αφορά τη δυνατότητα του ΣΥΡΙΖΑ να οδηγήσει τη χώρα στην κατάκτηση της επενδυτικής βαθμίδας σημείωσε: «Έχουμε αποδείξει στις πιο δύσκολες συνθήκες καταφέραμε να κάνουμε αυτό που τότε φαινόταν ακατόρθωτο, να βγάλουμε τη χώρα από τα μνημόνια και να την επαναφέρουμε στις αγορές. Με μια χρηστή διοίκηση αλλά και με αλλαγή μίγματος κοινωνικής πολιτικής μπορούμε να πετύχουμε και την επενδυτική βαθμίδα αλλά και την ανάσα της κοινωνίας».

Λέγανε και το ’18 για 4ο μνημόνιο – Βρήκαν γεμάτα ταμεία και πρόσβαση στις αγορές

Κληθείς να σχολιάσει τη δήλωση του πρωθυπουργού ότι το πρόγραμμα του ΣΥΡΙΖΑ οδηγεί σε τέταρτο μνημόνιο, ο κ. Τσίπρας έκανε λόγο για «ξαναζεσταμένο φαγητό» και διερωτήθηκε «πόσο πια θα μπορούμε να μεταστρέφουμε την αλήθεια και να επισείουμε τον μπαμπούλα του ΣΥΡΙΖΑ».

Θύμισε πως «δεν είναι μια πρωτοφανής τακτική από τον κ. Μητσοτάκη. Όταν είχαμε ρυθμίσει το χρέος το 2018, όταν βγάλαμε τη χώρα από τα μνημόνια και είχαμε οκτώ συνεχόμενα τρίμηνα ανάπτυξης, έλεγε ότι υπογράψαμε τέταρτο μνημόνιο. Αυτό το τέταρτο μνημόνιο ήταν αυτό που του έδωσε τέσσερα χρόνια τώρα τη δυνατότητα να έχει πρόσβαση στις αγορές, να έχει μια επεκτατική δημοσιονομική πολιτική πάνω από 55 δισ. ευρώ. Προφανώς έλεγε ψέματα. Τα ίδια ψέματα λέει και τώρα», είπε χαρακτηριστικά, ενώ αναφερόμενος και πάλι στις «πληγές» της ελληνικής οικονομίας που δεν έχουν κλείσει, παρέπεμψε στα στοιχεία για το κατά κεφαλήν εισόδημα που υπολείπεται κατά 16% σε σχέση με το 2007, δηλαδή πριν τα μνημόνια και για την αγοραστική δύναμη των Ελλήνων που είναι από τις χαμηλότερες στην ΕΕ. «Γίναμε εξαιτίας αυτής τη μεγάλης κρίσης χρέους χώρα που μοιάζει με αυτές της Ανατολικής Ευρώπης, όχι του πυρήνα της ΕΕ. Αν υπάρχει εθνικός στόχος είναι η πραγματική σύγκλιση με τον μέσο όρο της ΕΕ και της ευρωζώνης», πρόσθεσε.

Κόκκινα δάνεια: ρεαλιστικό και όχι σεισάχθεια το σχέδιό μας – απευθύνεται στη μεσαία τάξη

Ο κ. Τσίπρας ρωτήθηκε επίσης κατά πόσο το πρόγραμμα του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ για την αντιμετώπιση των κόκκινων δανείων, μπορεί να γίνει αποδεκτό από τις Βρυξέλλες και τη Φρανκφούρτη. Όπως είπε, το «καλό νέο των τελευταίων εξελίξεων» είναι ότι το ιδιωτικό χρέος πλέον δεν «συσσωρεύεται στις ελληνικές τράπεζες και άρα δεν αφορά την ΕΚΤ», αλλά στα funds, υπογραμμίζοντας, ωστόσο, ότι η κακή εξέλιξη είναι ότι τα κόκκινα δάνεια μεταφέρθηκαν σε αυτά με ένα σχέδιο που αποσκοπεί στο να έχουμε ένα «τσουνάμι πλειστηριασμών το επόμενο διάστημα», καθώς συνδυάζεται με έναν πτωχευτικό νόμο που «αίρει προστασία της πρώτης κατοικίας», χωρίς όρους και δεσμεύσεις για τη λειτουργία των funds και με ένα «εξωδικαστικό μηχανισμό που δεν υποχρεώνει τη ρύθμισή τους». «Άρα, δεν βρισκόμαστε μπροστά μόνο σε ένα οικονομικό αδιέξοδο, αλλά και σε ένα κοινωνικό» σημείωσε.

Μιλώντας για το σχέδιο του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ, το χαρακτήρισε «ρεαλιστικό και βιώσιμο» που ναι μεν, αντιμετωπίζει το πρόβλημα των υπερκερδών των funds, αλλά δεν αποτελεί ένα «σχέδιο σεισάχθειας» και δίνει τη δυνατότητα στα μεν funds να έχουν ένα «εύλογο κέρδος» και στη μεσαία τάξη να κρατήσει την περιουσία της. Αυτό το σχέδιο, υπενθύμισε, περιλαμβάνει δύο εναλλακτικές, τη βραχυπρόθεσμη αποπληρωμή με μεγάλο κούρεμα της ονομαστικής αξίας της οφειλής και την μακροχρόνια αποπληρωμή με χαμηλότερες δόσεις. Όσον αφορά το σχέδιο «Ηρακλής» της κυβέρνησης, σχολίασε πως πρόκειται για «αυταπάτη» και το χαρακτήρισε «μη βιώσιμο» καθώς δεν δίνει διέξοδο στο πρόβλημα, αλλά ανοίγει το δρόμο για ένα «τσουνάμι πλειστηριασμών».

Φόροι: την πρώτη μνημονιακή πενταετία η μεγαλύτερη επιβάρυνση

Ερωτηθείς σχετικά με την φορολογική επιβάρυνση της μεσαίας τάξης από την κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ, ο τέως πρωθυπουργός παραδέχθηκε πως όντως «επιβαρύνθηκε δυσανάλογα» κατά τη διάρκεια των μνημονίων, ωστόσο διευκρίνισε πως το μεγαλύτερο μέρος των φόρων επιβλήθηκε την πρώτη πενταετία. Εξήγησε, επίσης, ότι οι πολιτικές αυτές της κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ, υπηρετούσαν έναν εθνικό στόχο, να βγει η χώρα από την χρεοκοπία και ότι «αυτό που κερδίσαμε το ’18 είναι η δυνατότητα η κάθε κυβέρνηση να κυβερνά με τις δικές προτεραιότητες και όχι του Τόμσεντης τρόικα και της ΕΚΤ». Σε αυτό το πλαίσιο, κατηγόρησε την κυβέρνηση Μητσοτάκη ότι με την ευχέρεια αυτήν που είχε από το 2019, αυτό που έκανε ήταν να αυξήσει ακόμα περισσότερο τα έσοδα από τους φόρους, κυρίως τους έμμεσους, μέσω μιας διαφορετικής «υπερφορολόγησης» εξαιτίας του «τρομακτικού» πληθωρισμού και της διατήρησης των τιμών σε πολύ υψηλά επίπεδα, κάτι που «λεηλατεί» το εισόδημα των μεσαίων και των αδύναμων. «Η ζωή μας όλη έγινε ένα pass για τη βενζίνη, το ρεύμα, το σούπερ μάρκετ», είπε χαρακτηριστικά, επαναφέροντας το θέμα της «κρατικής αισχροκέρδειας» που γίνεται επιδοτήσεις”, προκειμένου «να παραμένουν οι τιμές υψηλές και να ευνοούνται οι ισχυροί».

Ολιστικό σχέδιο για ανάπτυξη και κοινωνική συνοχή

Απαντώντας και στο κατά πόσο το σχέδιο του ΣΥΡΙΖΑ είναι δημοσιονομικά εφαρμόσιμο, σχολίασε πως είναι «οξύμωρο» να κατηγορούν τον ΣΥΡΙΖΑ που  
«έβγαλε τη χώρα από τα μνημόνια και ξέρει καλά τι σημαίνει να πετυχαίνει στόχους» για δημιουργία δημοσιονομικών κενών, «αυτοί που δεν πέτυχαν ποτέ δημοσιονομικούς στόχους» και «που έβαλαν τη χώρα σε μνημόνια». Επί της ουσίας, τόνισε πως «απλά δεν θα έχουμε υπερέσοδα» και πως είναι ρεαλιστικό ένα «μείγμα πολιτικής που θα δώσει ανάσα στον καταναλωτή και ταυτόχρονα θα αφήσει χώρο για δημόσιες επενδύσεις σε τομείς που έχει ανάγκη η οικονομία», δηλαδή στο ΕΣΥ, στο ανθρώπινο δυναμικό και στις υποδομές, κάτι που όμως προϋποθέτει ένα «διαφορετικό παραγωγικό μοντέλο». «Εμείς παρουσιάζουμε ένα ολιστικό σχέδιο που ταυτόχρονα μπορεί να ενισχύσει την κοινωνική συνοχή και να δώσει ακόμη μεγαλύτερη αναπτυξιακή πνοή στην ελληνική οικονομία», συμπλήρωσε.

Κερδοσκοπικές επενδύσεις έφερε ο Μητσοτάκης

Μάλιστα, επικαλούμενος και τον πρώην πρωθυπουργό Κώστα Σημίτη, άσκησε έντονη κριτική στην κυβέρνηση ότι δεν έχει προσελκύσει παραγωγικές επενδύσεις που δημιουργούν πολλές και καλές θέσεις εργασίας, αλλά επενδύσεις που αποτελούν στην πραγματικότητα «κερδοσκοπικό οπορτουνισμό».

«Οι επενδύσεις είναι αναγκαίες, δεν υπάρχει καμία αμφιβολία», τόνισε απαντώντας στην κριτική περί «αντιεπενδυτικής λογικής» του ΣΥΡΙΖΑ και ξεκαθάρισε πως «πρέπει να προσεγγίζουμε στρατηγικούς επενδυτές που έρχονται όχι για να φύγουν σε τρία χρόνια, αλλά για να μείνουν» και πως για να γίνει αυτό χρειάζονται «διαρθρωτικές μεταρρυθμίσεις» κυρίως όσον αφορά τη Δικαιοσύνη αλλά και την καταπολέμηση της διαφθοράς και της μαύρης οικονομίας. «Η Ελλάδα δυστυχώς απομακρύνθηκε από την ευρωπαϊκή κανονικότητα αυτά τα τέσσερα χρόνια της διακυβέρνήσης του κ. Μητσοτάκη και γι’ αυτό το λόγο. Όταν έχουμε δέκα δισ. σε απευθείας αναθέσεις και κλειστούς διαγωνισμούς σε ημέτερους, όταν σ’ αυτή τη χώρα ο μέσος επιχειρηματίας ξέρει ότι για να πάρει ένα έργο πρέπει να περάσει από το ιδιαίτερο γραφείο μέσα στου Μαξίμου, αυτή είναι η πραγματικότητα.

Ας με διαψεύσει οποίος μπορεί», συμπλήρωσε, παραπέμποντας στη φράση της Φώφης Γεννηματά περί «Μαξίμου ΑΕ» αλλά και στο σκάνδαλο παρακολουθήσεων: «Αυτή είναι η εικόνα σήμερα της χώρας που χειροτέρευσε από αυτό το απίθανο σκάνδαλο με τις παράνομες παρακολουθήσεις. Να παρακολουθεί ο πρωθυπουργός της χώρας το μισό πολιτικό σύστημα και τον μισό επιχειρηματικό κόσμο και να μην έχει δώσει μια εξήγηση, να μην έχει επιληφθεί η δικαιοσύνη και να ζητά να ξαναγίνει πρωθυπουργός για να συνεχίσει να μας παρακολουθεί όλους», σημείωσε, τονίζοντας ότι προϋπόθεση για την ανάπτυξη είναι «ο σεβασμός των κανόνων του κράτος δικαίου και της δημοκρατίας, η χρήστη διοίκηση και η πάταξη της διαφθοράς».

Δημογραφικό: Λύση με ενσωμάτωση μεταναστών, εμπόδιο η ακροδεξιά ρητορική της ΝΔ

Ερωτηθείς, στη συνέχεια για το δημογραφικό, ο κ. Τσίπρας υπογράμμισε πως πρόκειται για ένα θέμα που θα μας απασχολήσει τις επόμενες δεκαετίες και γι’ αυτό χρειάζεται μια δέσμη παρεμβάσεων άμεσα. Σε αυτή τη δέσμη, είπε, «περιλαμβάνεται η αλλαγή του παραγωγικού μοντέλου» στην οποία αναφέρθηκε προηγουμένως, «η στήριξη των νέων ζευγαριών και της μητρότητας» αλλά και «η μεταστροφή της μεταναστευτικής πολιτικής προς την κατεύθυνση της ενσωμάτωσης και της ένταξης των μεταναστών στην ελληνική κοινωνία και την οικονομία», κάτι που, όπως σημείωσε, η ΝΔ δεν μπορεί να κάνει «γιατί έχει υιοθετήσει ακροδεξιά ρητορική».

Ερωτηθείς και για την ενεργειακή κρίση, ο κ. Τσίπρας επανέλαβε πως είναι πολιτική επιλογή της κυβέρνησης να έχει η Ελλάδα από τις υψηλότερες τιμές στο ρεύμα, καθώς καμία άλλη χώρα δεν προχώρησε σε ιδιωτικοποίηση της δημόσιας υπηρεσίας ρεύματος εν μέσω κρίσης, αλλά συνέβη το αντίθετο σε κάποιες χώρες όπως στη Γαλλία και στη Γερμανία. Όπως τόνισε, είναι εφικτή η επανακρατικοποίηση της ΔΕΗ σε ποσοστό 51%, όχι μόνο για να λειτουργεί «με ορίζοντα την κοινωνική προστασία αλλά για να πάψει να είναι ο λαγός στην κούρσα της κερδοσκοπίας».

Διαβάστε επίσης:

Εκλογές 2023 – Ελληνική Λύση: Μετά τον Μυλωνάκη και η Αλεξοπούλου – «Δίναμε 500€ κάθε πρώτη του μήνα» (video)

Εκλογές 2023 – Δημήτρης Χατζηλιάδης: Ποιος είναι ο νέος πρόεδρος του κόμματος Κασιδιάρη

Εκλογές 2023: Νέοι υποψήφιοι βουλευτές από τη Νέα Δημοκρατία

google_news_icon

Ακολουθήστε το topontiki.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν.

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Το topontiki.gr σέβεται όλες τις απόψεις, αλλά διατηρεί το δικαίωμά του να μην αναρτά υβριστικά σχόλια και διαφημίσεις. Οι χρήστες που παραβιάζουν τους κανόνες συμπεριφοράς θα αποκλείονται. Τα σχόλια απηχούν αποκλειστικά τις απόψεις των αναγνωστών.

ΤΕΤΑΡΤΗ 15.05.2024 12:08