search
ΔΕΥΤΕΡΑ 29.04.2024 23:37
MENU CLOSE

Καύσιμα: Νέα πτώση στις τιμές του πετρελαίου

27.04.2023 07:24
Antlia benzinis_new

Νέα μεγάλη υποχώρηση σημείωσε χθες η τιμή του πετρελαίου Brent, ενώ και στη αντλία παρατηρείται σημαντική αποκλιμάκωση των τιμών.

Την ίδια στιγμή στην Ελλάδα η κατανάλωση των καυσίμων εμφανίζεται μειωμένη το πρώτο 3μηνο του έτους, όπως τουλάχιστον αυτή εμφανίζεται μέσα από τις εισπράξεις του Ειδικού Φόρου Κατανάλωσης. Αξιοσημείωτο είναι ότι και σε επίπεδο μήνα υπάρχει μείωση, τόσο σε ότι αφορά τον στόχο που είχε τεθεί, όσο και σε σχέση με τον αντίστοιχο μήνα πέρυσι.

Υπενθυμίζεται ότι ο ΕΦΚ επιβάλλεται ανά χιλιόλιτρο και είναι σταθερός, οπότε και δεν αλλάζει ανάλογα με την πορεία των τιμών. Για παράδειγμα ο ΕΦΚ στην βενζίνη είναι 71 λεπτά το λίτρο και είναι ο ίδιος, όταν η βενζίνη είχε φτάσει στα 2,4 ευρώ το λίτρο, αλλά και όταν ήταν στο 1,6 ευρώ το λίτρο.

Μεγάλη βουτιά στο Brent χθες στις διεθνείς αγορές. Υποχώρησε κάτω και από τα 78 δολάρια το βαρέλι και συγκεκριμένα έκλεισε στα 77,8 δολάρια το βαρέλι με πτώση κοντά το 3,5%. Οι επενδυτές φοβούνται την επόμενη ημέρα για την οικονομία των ΗΠΑ, ενώ φόβοι εκφράζονται και για την Κίνα.

Αποκλιμάκωση των τιμών παρατηρείται στις λιανικές τιμές. Χθες μάλιστα στην Αττική, που είναι και η αγορά που προσαρμόζεται πιο γρήγορα στις μεταβολές των τιμών, η τιμή της βενζίνης σε πολλά πρατήρια πωλείται κάτω από το όριο του 1,8 ευρώ το λίτρο, ενώ το diesel κίνησης κάτω από το 1,5 ευρώ το λίτρο.

Με βάση τα στοιχεία της Τρίτης από το Παρατηρητήριο Τιμών η μέση τιμή της βενζίνης σε όλη την χώρα ήταν στα 1,908 ευρώ το λίτρο, έναντι 1,948 ευρώ το λίτρο την Μ. Παρασκευή, υποχώρηση δηλαδή 4 λεπτά το λίτρο. Για το diesel κίνησης η μέση τιμή είναι στο 1,624 ευρώ το λίτρο από 1,656 ευρώ το λίτρο, δηλαδή 3 λεπτά λιγότερο.

Διαβάστε επίσης

Επιμένει στη λιτότητα η Γερμανία – Καμία χαλάρωση των δημοσιονομικών κανόνων

Αχτσιόγλου: Πλαφόν στις τιμές της ενέργειας, μείωση των έμμεσων φόρων, προστασία πρώτης κατοικίας

Στεγαστικά δάνεια: Αυξάνονται οι δικαιούχοι – Δεύτερη ευκαιρία στους «κομμένους» (Video)

google_news_icon

Ακολουθήστε το topontiki.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν.

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Το topontiki.gr σέβεται όλες τις απόψεις, αλλά διατηρεί το δικαίωμά του να μην αναρτά υβριστικά σχόλια και διαφημίσεις. Οι χρήστες που παραβιάζουν τους κανόνες συμπεριφοράς θα αποκλείονται. Τα σχόλια απηχούν αποκλειστικά τις απόψεις των αναγνωστών.

ΔΕΥΤΕΡΑ 29.04.2024 23:36